Tejeskávéfoltok 5

Tisztelt doktornő/Úr! Nagyon nagy szükségem lenne a szaktudására! Minden lehetőséget, reményt meg szeretnék ragadni.9 hónapos kislány édesanyja vagyok, a problémám pedig a következő. Lányom születése után körülbelül 1hónappal tejeskávé foltok kezdtek megjelenni a babám bőrén arcán, lábán, kezén….összesen 6db foltja volt ami nagyobb (pár miniméteres) utána kijött vagy 3-4 egészen apró is. 3-4 hónapon keresztül nem is volt változás! Sem a foltok számában sem méretében. A minap viszont találtam a kis fenekén még kettőt-hármat egészen halványat, de nem aprót! Az az érdekes, hogy az elsők közül egy pár el kezdett halványodni, már van ami alig látszik! Nem tudom ez mennyire megszokott ezeknél a foltoknál?! És ez lenne az első kérdésem is. Ezeknél a foltoknál megszokott ez? Természetesen 3hónaposan elvittem neurológiára, ott azt mondta a doktornő, hogy fél éves kontroll és nincs miért aggódni, a bőrgyógyászatra is beutalt ahol megdöbbentő dolgot tapasztaltam. A vizsgálatot egy nagyon idős doktornő végezte. Bevittem a gyereket a helységbe, ahol elsőre nagyon rossz fényviszonyt tapasztaltam, az aszisztens próbált egy kis lámpát a gyerek felé fordítani. A doktornő felállt és kérdezte, hogy hány tejeskávéfolt van rajta, mondta, hogy mutassam meg. Így is tettem, a doktornő csak ott állt oda se hajolt, alig nézett rá… (Azt hozzáteszem, hogy még a halvány kis foltokat én is alig láttam meg, nem hogy a doktornő) . Visszament az asztalhoz, de nem mondott semmit. Kérdeztem tőle, hogy mi a véleménye, kijelentette hogy beteg….. (neurofibromatózis) . Teljesen megdöbbentem! Azon gondolkoztam hogy ezt a vizsgálatnak nevezett valamiből állapította e meg! Elfogadtam volna a véleményét ha legalább megnézte volna azokat a foltokat….! Mivel nem nyugtatott meg bejelentkeztem egy másik bőrgyógyászhoz, aki nagyon kedves volt. Emberként, de ami a fő anyaként beszélt velem. Elmondta, hogy a pici foltok nem tartoznak ide még, és hogy ne aggódjak, mert a 6db csak egy átlag szám…szóval próbált nyugtatni! Egyébként időre, érett súllyal született és a családban sem fordult elő hasonló. Egy doktornőtől azt hallottam, hogyha a felmenő ágon volt kreol vagy színes bőrű a családban, akkor tejeskávé foltok tőle is lehetnek a gyereken. Igaz ez doktornő? Merthogy édesapám anyukájának nagyon kreol bőre volt, sőt sok folt volt rajta (látszólag tejeskávéfolt) . De már meghalt. Ha ez így lenne akkor lehet rá remény hogy a babám nem beteg? Mit gondol? Nagyon aranyos, életvidám babáról beszélünk. Kérdésem mégis az lenne Önhöz, hogy van esetleg olyan pigmentelváltozás, ami hasonlít a tejeskávéfoltokhoz? Lehetséges ez? És az utolsó kérdésem, a legfontosabb pedig az lenne, hogy Ön szerint ha tényleg tejeskávéfoltok is, az mindenképpen a betegségre utal? Baj nélkül nem lehet a bőrön? Ez a válasz nagyon fontos lenne számomra! Mi a véleménye? Tudom, hogy ennél a betegségnél ez csak egy bőrtünet, ami nem bizonyít semmit, és gondolom láthatatlanba nagyon nehéz véleményt mondani…de még is mi a tapasztalata, és a véleménye? Nagyon szeretném hinni, hogy van remény és tényleg csak a mamától örökölte. Előre is nagyon köszönöm válaszát! Tisztelettel Piroska

Dr. Bodnár Edina válasza tejes kávé foltok témában

Sajnos, hogy a rokonságban is fordult elő tejeskávé folttal rendelkező egyén, ez is neurofibromatosis mellett szól. A bőrtünetek: tejeskávé foltok és un. neurofibromák jellegzetesek a betegségre. Rendszeres szemészeti és ideggyógyászati vizsgálat javasolt.

Kérdés: 2013. január 17., 06:07 ;Megválaszolva: 2013. január 20., 20:11
Kérdések és válaszok: Bőrbetegségek
Bőrsérülések ujjakon
Fejbőrön barna foltok
Hónalj nyirokcsomó duzzanat
Mohs műtét
Kiütésszerű pöttyök hasi öv...