ftorocort v. laticort

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Férjemnek (ő 28 éves) seborreás ekcémája van az arcán az orra mellett, ill a fejbőrén, más betegsége nincs, gyógyszereket nem szed. A korpásodás elleni samponok már nem hatottak, ezért elment bőrgyógyászhoz, aki Laticort + Ung. hydrophil. nonion., ill ftorocort + acidum salicylicum + ung. hiydrophil. nonion. kevert krémeket írt. Sajnos belekeveredtünk, hogy melyiket hova kell használni (esetleg valamelyiket lehet-e midkét helyre) , ebben kérném a segítségét, ill. abban, hogy ezt meddig lehet folyamatosan használni, mert azt olvastam, hogy a szteroidos krémek elvékonyítják a bőrt (ez okozhat a későbbiekben hajhullást? ) . A krémeket napi 2x keni kb. 1 hónapja. Közben abbahagyta, mert úgy tűnt, hogy rendbe jött, de rá pár napra újra előjöttek a hámló, viszkető foltok. Van erre a bőrbetegségre más megoldás is, amitől esetleg véglegesen eltűnik vagy legalább ritkábban jönne elő? Vagy olyan, ami hosszútávon nem károsítja a bőrét? Nizoral sampon hatásos lehet? Köszönettel: Egy aggódó feleség

Dr. Tóth Gyöngyi válasza seborrea témában

Tisztelt Kérdező!

Az arcra inkább a laticortos kevert krémet (ez a gyengébb és az arcbőr vékonyabb mint a fejbőr) javasolnám, a másikat valószínűleg a fejbőrre írhatták fel. A szteroid krémek hosszú távú folyamatos használata nem ajánlott, amikor tünetes csak akkor használja néhány napig majd tartson szünetet. A seborrhoeás dermatitisre nincs végleges megoldás, állandó kezelést igényel. A különböző korpásodás elleni samponok mellett (a Nizoral is megfelelő) fontos az arc hidratálása, erre külön kifejlesztett egy arckrémet a La Roche Kerium D.S. néven, ezt folyamatosan használhatja nincs mellékhatása, ezt ajánlanám még.

Kérdés: 2012. december 20., 10:31 ;Megválaszolva: 2012. december 25., 13:44
Kérdések és válaszok: Bőrbetegségek
Café au lait
Piros tűhegynyi pontok a bőrön
Fábry szindróma?
Hónalj nyirokcsomó duzzanat
Mohs műtét