Ételallergia vs. Akne?

Tisztelt doktor nő/úr! Állandó kiütésekkel (pattanásokkal) küszködöm kamaszkorom óta. Ez már több mint 16 éve folyamatosan megkeseríti az életemet. 19 éves koromban - mivel a panaszok nem szűntek, és nem foghattuk a pubertás kori hormon változásokra - bőrgyógyászhoz fordultam, aki a AKNÉt állapított meg és Roaccutan gyógyszert írt fel, amelyet szedtem is a kezelés során. Fél évig tartott a kúra, abba kellett hagyni, mert májkárosodást okozott volna a további alkalmazása. Az állapotom javult, jóval kevesebb és ritkábban jelentkező kiütés lett a kezelés eredménye. Egy fajta sinus görbe időszak köszöntött be, amikor 2 hetente váltotta egymást a kialakulási periódus. 2 hétig semmi, aztán egy-két nagyobb pattanás 3-5 napos gyógyulási idővel. Az utóbbi időben azonban már egyre gyakoribbak a kiütések. Minden nap újabb és újabb. Mint megfigyeltem ezek leginkább tej illetve tejszármazékok fogyasztása után jelentkeznek. Fél éve felhagytam a tejszármazékok fogyasztásával (100%ig nem tudom kiszűrni, mivel nem mindegyik élelmiszer címkéje nyújt biztonságot "Nyomokban tejet tartalmazhat! ".) A pattanások azonban nem szűnnek és gyakorlatilag tönkre teszik az életminőséget. Minden reggel újabbat találok, a legtöbbet az arcomon, de a testem bármely pontján előfordult már, a második leggyakoribb terület a hátam. Házi orvosom szerint ez étel intolerancia, de papírom nincs róla. Egy normális vizsgálat 50 ezer forint körül mozog, de mielőtt rászánom magam szeretnék egy szubjektív vélemény kérni önöktől. Azt szeretném megtudni, hogy találkoztak-e már hasonló esettel a praxisuk során és milyen megoldást javasolnak, hogy végérvényesen leszámolhassak életem tönkre tevőivel. Előre is köszönöm!

Dr. Tóth Gyöngyi válasza akne és ételallergia témában

Tisztelt Kérdező!

A legújabb kutatások kimutatták, hogy gyakrabban jelentkeznek pattanások azoknál, akik több tejterméket fogyasztanak, de ez nem étel allergia, hiszen kell hozzá egy nagyfokú hajlam a pattanások kialakulására. Én nem tartom szükségesnek étel allergia/intolerancia irányába a vizsgálatát. A tünetek hátterében nagy valószínűséggel öröklött genetikai hajlam áll, amivel nem tud leszámolni egy életre, csak folyamatosan kezelni tudja. Javaslom keressen fel bőrgyógyász szakorvost hiszen számos terápia áll rendelkezésre, sőt szóba jöhet hogy alacsonyabb dózisban ismételten Roaccutant szedjen.

Kérdés: 2012. november 13., 20:33 ;Megválaszolva: 2012. november 16., 13:39
Kérdések és válaszok: Bőrbetegségek
Bőrsérülések ujjakon
Fejbőrön barna foltok
Hónalj nyirokcsomó duzzanat
Mohs műtét
Kiütésszerű pöttyök hasi öv...