Pityriasis rosea

Tisztelt Doktor, Egy hete diagnosztizáltak Pityriasis roseaval.Jelenleg kulfoldon dolgozom így az itteni háziorvoshoz tudtam csak elmenni.Nem írtak fel semmilyen gógyszert és ha jól értettem a betegség akár 8 hétig is eltarthat.Kérdésem az lenne, hogy mit tudok tenni annak érdekében hogy gyorsabban gyógyuljon illetve ne terjedjenek a kiütések? Mivel zuhanyozzak? Csak langyos vizet javasolt a háziorvos, de nagyon szárad a bőröm.Olvastam a szappanmentes zabkivonatot tartalmazó Aveeno termékről, nem tudom ez esetleg segíthetne-e.Ugyancsak olvastam az aloea vera, kamilla jótékony hatásáról, de orvosi javaslat nélkül nem szeretnék kísérletezni. Az interneten sok helyen javasolták a szoláriumot is. Érdemes lenne kipróbálnom? Ha igen milyen gyakorisággal javasolt? A kiütések jelenleg a hátamon és a felsőkarok egy részén kör alakban helyezkednek el. Zuhanyzás után jobban láthatóak. Jelenleg nem viszket, bár furcsa "bőkős" érzésem van tőlük néha.Hőemelkedésem is van, és fáradékonynak érzem magam. Segítségüket, tanácsukat előre is nagyon köszönöm és azt is hogy időt fordítanak levelem megválaszolására.

Dr. Tóth Gyöngyi válasza pitryiasis rosea témában

Tisztelt Kérdező!

A legfontosabb mindenféle irritáció elkerülése:sport, izzadás, műszálas ruha, dörzsölés, testápoló, parfüm, tusfürdő. A forró fürdő kerülése szintén nagyon javasolt, csak gyors langyos zuhany legyen. Itthon gyógyszertárban kapható semleges mosakodókrém használatát szoktuk javasolni, próbáljon meg valami egyszerű készítményt használni, a kamilla pl. szárító hatású, szintén nem ajánlott. Az orvosi felügyelet mellet alkalmazott fényterápia szokott segíteni, de a szolárium más hullámhosszú fény és az izzadás ronthatja is a tüneteket. Ha testszerte szétterjedne, esetleg megpróbálhatja a szoláriumot (mivel nincs más lehetőség) de kevés alkalommal, kis dózisban.

Kérdés: 2012. november 12., 11:03; Megválaszolva: 2012. november 16., 13:31
Kérdések és válaszok: Bőrbetegségek
Bőrsérülések ujjakon
Fejbőrön barna foltok
Hónalj nyirokcsomó duzzanat
Mohs műtét
Kiütésszerű pöttyök hasi öv...