sjörgen syndroma

Nincs nyálam. A szilárd ételeket már nem tudom elfogyasztani, mert mrgfulladok. Azóta csak pépes ételeket tudok elfogyasztani.Fájdalmas nyelés. Az orrom nagyon száraz. A szemem száraz és néha szúr. Múltkor a szememben elpattant egy ér.Nehezen lélegzem.állandóan fáradt vagyok. A hátamon csomok vannak ami fáj.Régota fennálló bőrkiütések derékon amik pár nap alatt elmúlnak.Ritkán jelentkeznek. Minden röntgen vizsgálat megvolt.Gyomor, tűdő, gerinc, nyelőcső, felsőhas. Mind negatív lett kivéve a tűdő ahol bronchitist állapitottak meg szíven és tűdőn.Gyomortűkrözés is volt.Két éve refluxot állapitottak meg helikobakter pylorval, ami kezelve volt. A mostani gyomortűkrözés a refluxra negativ lett.Pár éve iderendszeri problémákat vettem észre magamon. Azóta idegesebb lettem és türelmetlen. Az orvos műkönny és műnyál használatát javasolta.Pár éve piros viszketös foltok jelentek meg a kézjej és könyék környékén, amiről kimutatták a króm allergiát.Kérdésem őn erről mit gondol? Tisztelettel Tímea

Dr. Szanyi Andrea válasza nyelészavar témában

Kedves Kérdező!

A csökkent nyál és könnytermelés a Sjögren szindróma része lehet. A műnyál és műkönny használata enyhítheti a panaszokat. Feltételezem, hogy a kórképet immunológiai vizsgálatokkal is igazolták. Amennyiben panaszai súlyosbodnak az eddig alkalmazott kezelés mellett, akkor más gyógyszeres kezelés lehetősége is felmerül, melyet immunológus orvosával kellene megbeszélnie. A krómallergia, amennyiben igazolt, fentiektől független, kerülje a krómtartalmú anyagok viselését. Ha nem egyértelmű, akkor ez is összefüggésben lehet a Sjögren betegséggel. Idegességét panaszainak fokozódása is okozhatja.

Kérdés: 2015. augusztus 02., 23:33 ;Megválaszolva: 2015. augusztus 06., 20:54
Kérdések és válaszok: Autoimmun betegségek
Seropositiv rheumatoid arthritis k.m.n....
Tisztelt Doktornő! Bár 2015-ben diagnosztizálták nálam a fenti betegséget, csak nemrég jutott tudomásomra, hogy tartós betegség esetén...
Emelkedett Bazofil a vérképben
Tisztelt Doktornő, a véreredményemben 3 éve magas a Bazofil granulocita (1.2 ; 1.4 ; jelenleg 2 értékű) . A házi orvos szerint az össz vérképem...
Autoimmun betegség fennállása
Kedves Doktornő! 2022. májusában kevés folyadékot találtak a szívburokban, ami nem volt gyulladásos. Tüneteim nem voltak, kisebb fokú...
Labor eredmény
Kedves Doktornő! Szeretném a segítségét kérni,az alábbi lelet értelmezésében. Köszönettel: Biba Jánosné
Autoimmun betegség?
Szeretném megkérdezni, hogy az alábbi laborlelet utalhat-e valamilyen autoimmun betegségre? (Jobb bordaív alatti fájdalom miatt vizsgálnak.) ANF...