• Nem hatnak az allergia gyógyszerek!

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Hölgy! Gyermekkorom óta küzdök az allergiával, pár év kimaradástól eltekintve a 20-as éveim közepén, szinte minden évben hosszabb-rövidebb időszakokban teljesen ellehetetkenít! Míg gyermekkoromban májusban tetőzött és később alig-alig, (ekkor nyárfát állapítottak meg legsúlyosabbként), addig most augusztusban tetőzik és a parlagfű lett a fő ellenség, meg a fekete üröm. (Ezeken kívül is 4 keresztes a mogyoró, a fű és gyomok, a nyír és háromkeresztes a por, a penészgomba, és még sok más. Gyakorlatilag mindenre jelzett a prick tesztem. Ebben az évben 3 nappal ezelőttig szinte semmilyen tünetet nem produkáltam, gyógyszert se szedtem. Most azonban teljes erővel csapott le, minden előjött: szem ég, viszket, orromból víz folyik, és teljesen dugul, egész nap fújom, szinte fejfájásig. Amitől mégjobban bedugul. Spray nem használ, sőt irritál. Próbáltam Lertazint (Xyzal hatóanyagú), nem használ, de almosít. Próbáltam a régi gyógyszerem, Aerius-t, nem használ, próbáltam Telfast-ot, (Allegra erősebb változata) nem használ. Mit lehet ilyenkor tenni? Semmivel nem jutok semmire! Pár éve allegriás asztmát diagnosztizáltak, persze ilyenkor ez is erősebben előjön, sípol a tüdőm, reggel-este szívom a Seretide Diskus port, néha Ventolinnal segítek könnyebben lélegezni. Az asztma is tünetmentes volt, szinte egész évben, eddig. Nem is kellett a Diskus sem, csak ritkán. Egy-két éve felfedeztem, hogy a mogyorófélék fogyasztása nem jó, így erősebb allergiás tüneteket észleltem szotyi, mogyorók, diós vagy mandulás ételek vagy magok fogysztásakor. (kiütést nem, csak erősebb orrfolyást, tüsszögést) Leálltam ezek fogysztásával, de teljesen ugyebár nem lehet kizárni, de direktben nem eszem már magokat. Azóta jobb. Meséltek keresztallergiáról is az orvosaim, lehet egy halom gyümölcs és növény is keresztallergiás reakció okozója. Fogyasztottam szőlőt, barackot. Sajnos némi mogyorót is. Ha ezek okozzák, mikor ürülnek ki, ha nem, akkor mit tegyek ezzel a megfékezhetetlen allergiával? Mi lehet ilyen erős esetben a gyógymód? Injekció? Homeopátia? Kérem segítsen! Köszönettel:

        Dr. Csáki Csilla válasza a allergia témában

        Kedves Kérdező! Nagyon jellemző, hogy fiatal felnőttkorban "tetőzik" a pollenallergia, különösen a parlagfű okoz sok szenvedést. Az Ön esetében a szénanátha mellé már asztmatikus tüneteket okoz a parlagfűallergiája. Van megoldás, de ez kitartást, türelmet, odafigyelést igényel. Nem homeopátiás módszer, a neve allergénspecifikus immunterápia. Kis adagokkal kezdett, fokozatosan növekvő adagú hozzászoktatás a lényege, egy speciális, nyelv alá adott oldattal. Fontos, hogy ezt 3-5 évig kell kitartóan csinálni, 2 hónappal a parlagfűszezon előtt kezdve és szezon végéig minden nap! Már a kezelés első évében drámaian csökkennek a korábban gyógyszerrel is alig uralható tünetek, érdemes belevágni. Többet olvashat erről honlapomon, a www.gyerek-allergia.hu-n. Jövő májusban kell elkezdeni! Saját immunterápiás pácienseim most még meg sem érzik a parlagfűvirágzást, annyira jól vannak. Idénre javaslatom Önnek: az Aerius a legjobb tabletta, ezt kell kombinálni napi 2x2 puff Nasonex orrspray-vel. Aeriusból napi max 2-t vehet be. Opatanol szemcsepp is segít még, napi 2x. Minden vényköteles, nem érdemes a vény nélküli lemásolt gyógyszerekkel kínlódni! a keresztallergia napi szinten ronthatja az állapotát, de ezek az allergének gyorsan kiürülnek a szervezetből. Üdvözlettel: Dr. Csáki Csilla


        Dr. Csáki Csilla
        allergológus

        Dr. Csáki Csilla
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. augusztus 17., 00:41; Megválaszolva: 2011. augusztus 17., 14:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: