• Macskaallergia ???

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt nő / úr! 10 éve szenvedeg különböző légúti allergiától.Februártól októberig minden évben Aeriust szedek, alkalmanként ventolinra szorulok. 10 éve csináltak velem egy prick tetsztet aholl szinte minden allergénre allergiásnak bizonyultam, így a macskára is egy kereszttel,,de jelenlwtükben soha nem volt semmilyen tünetem. Márciusban külföldre költöztem, és úgy adódott, hogy 2 macska is a lakótársam lett. Egészen szeptemberig nem volt semmi problémám velük,együtt aludtunk stb. Augusztusban Magyarországon voltam,, ahol parlagfű allergiám elég erősen előjött, talán az óta a legerősebb volt, hogy gyógyszert szedek. Állandó orrfolyás, köhögés, tüsszögés, nehéz légzés. Ezek a tünetek Spanyolországba visszaérkezve valamelyeset enyültek, de kb 1 hónappal később felerősödtek, éjszaka gyakran (kb hetente) befulladok. Nem csak akkor jelentkeznek, amikor a macskák közelében vagyok, hanem utcán, macskamentes lakásban aludva is. Decemberben újra Magyarországon voltam, tüneteim kb. 1 hét után megszűntek, Orvosnál is voltam, ő minden vizsgálat nélkül azt mondta,hogy egyszerűen rosszabbodott az allergiám, hazsnáljak Ventolint,akár 6 óránként.Kérdésem a következők lennének: Nem-e lehetséges, hogy egyszerűen "kinőttem" az Aeriust? Itt folyamatosan (2-3 mas erősséggel) caldosporium van a levegőben, esetleg erre vagyok allergiás? Megoldást jelenthe-e, ha elköltözöm ? (Annak ellenére, hogy macskamentes háztartásban is jelentkeztek a tüneteim, bár ott mindig csak 1 éjszakát vagyok.)

        Dr. Gál Mónika válasza a allergia témában

        Kedves Kérdező! ha önnek allergiás hajlama van, nem csoda, hogy egyre bővül azon dolgok listája, melyek tüneteket váltanak ki. Először kialakul egy bőrteszttel kimutatható túlérzékenység,ami kezdetben még nem nyilvánul meg tünetek formájában, majd minél többször találkozik az adott allergénnel, annál erősebb allergiás tünetek jelentkezhetnek. Egyre kisebb "együttlét" is egyre erősebb tüneteket vált ki. Egyéb beltéri anyagokra, pl. porra, atkákra, gombákra is érzékeny lehet, de a macskaszőr az egyik legerősebb allergén. Mivel minden a tápcsatornájukban lévő anyagot "kinyalnak" a szőrükre, ami simogatás nélkül is bekerülhet a légutakban. Ha asthmás tünetei vannak, erre utal a fulladás, már valóban nem elég az antihisztamin tabletta. Tüdőgyógyászati gondozás, szteroid inhalátorok, egyéb gyógyszerek rendszeres használata válhat szükségessé.


        Dr. Gál Mónika
        bőrgyógyász-allergológus

        Dr. Gál Mónika
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. január 24., 11:50; Megválaszolva: 2011. január 31., 18:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés