• Gyermek-tejallergia?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Dr. Úr/Dr. Nő! A következőkben szeretném a tanácsát kérni. Kisfiam pici kora, kb. a szoptatás vége óta rossz étvágyú, válogatós is. Gyermekorvosunk szerint a gyerekek ilyenek, 2-3 dolgot esznek meg, de amennyi kell neki, megeszi. Próbálom ezt elfogadni, hisz jómagam is rossz evő voltam, bár nem ilyen válogatós. Nem szeretném részletezni, miket szeret vagy nem, de meglátásom szerint sokkal több egészségesnek mondott ételt kellene elfogadjon. Már pici korában próbáltam szoktatni, pl. chips helyett almát szeltem fel, azt szereti nagyon, de pl. kínáltam nyers karalábéval, sárgarépával, kiköpte, hogy fúj, szinte öklendezett. Ilyenformán nemigen akarom erőltetni a dolgokat, örülök a kisebb győzelmeknek, ha más formában elfogad valamit mégis. Néha, pl. tavaly nyáron volt 3 hét, amikor önmagához képest nagyon jó étvágya volt, időnként, inkább csak napokra előfordul ez, de nem találom az okot, hogy akkor miért eszik olyan jól. Ezen időszakban sokkal elfogadóbb azokkal a dolgokkal is, amiket egyébként csípőből elutasít.Nyilván egy jó étvágyú gyerek nem válogat úgy, lényeg, hogy jóllakjon. Jó ideje panaszkodik időnként, hogy fáj a hasa, elmúlt fél évben háromszor volt olyan, hogy egyszer hányt és semmi. Orvos szerint vírus lehetett, de kimerült egyszeri hányásban. Egy vérvételes beutalót kaptunk, kissé vashiányos, erre kapott gyógyszert. Olvastam egy könyvet a tejjel kapcsolatos allergiákról, melyben mintha szó szerint a fiamról lett volna szó: visszatérő hasfájás, hányás, étvágytalanság, karikás szemek, sápadt bőr, állandó aktivitás, hogy nehezen ébred, vashiány, stb. Ezek alapján nem kellene-e vizsgálódni ebben az irányban? A gyerekorvosunk szerint gondolom nem, fel sem merült soha, hogy ilyen oka lehetne a panaszoknak, én meg nem voltam tisztában a tünetekkel. Azt hittem, hogy az allergiáknak markánsabb tünetei vannak, de a könyv szerint nem, és allergiás szülők gyerekeinél sem volt mindig törvényszerű a kiabáló tünet. Ön mit gondol? Köszönöm szépen!

        Dr. Csáki Csilla válasza a allergia témában

        Kedves Anyuka! Leírása alapján kisfiánál felmerül a tejfehérje-allergia, tejcukor érzékenység (laktóz intolerancia) és a lisztérzékenység gyanúja is. Mindezek kivizsgálása speciális vérvételből és hidrogén kilégzéses tesztből történne. Nem írja, hol laknak, de ha megoldhatónak látszik, mindez elvégezhető magánrendelésemen. Erről olvashat a www.gyerek-allergia.hu weblapon. Gyermek gasztroenterológiára is kérhet beutalót háziorvosától, többnyire ott is elvégzik ezeket a vizsgálatokat. Üdvözlettel: Dr. Csáki Csilla


        Kérdés: 2012. január 14., 17:01; Megválaszolva: 2012. január 16., 18:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Allergiás?
        A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.
        Tehet a hüvelygomba ellen
        A bórsav jótékony hatása hüvelygomba kezelésére már régóta ismert.