Ingerületátvitel

A képek szerzői jogi védelem alatt állnak, felhasználásuk törvénysértő.

Az ingerület idegsejtről idegsejtre terjed

Az idegsejtek plazmájának rövid nyúlványai a dendritek, a hosszúk (amiből ált. csak egy van sejtenként) az axon(ok). Az axonokat körülvevő támasztósejtek alkotják a velőshüvelyt.

Az ingerület idegsejtről idegsejtre terjed. A szinapszis a sejtek közötti kapcsolat, a két idegsejt membránja a szinapszisban nem ér össze, van köztük egy pici távolság, ezt nevezzük szinaptikus résnek.

A sejt belseje és külseje közt mérhető feszültség a minden élő sejtre jellemző nyugalmi potenciál. Ennek oka, hogy a pozitív töltésű Na- és K-ionok, valamint a negatív töltésű Cl- és fehérje ionok egyenlőtlenül oszlanak meg a sejtben és a sejtek közötti térben. Inger hatására a potenciál megváltozik, ezt nevezzük akciós potenciálnak.

Az ingerület átadása a szinaptikus résen keresztül történik sejtről sejtre. Az információt ingerületátvivő anyagok (neurotranszmitterek) szállítják a sejtmembránok között. A szinaptikus kapcsolatok egyik típusa a serkentő szinapszis, melyben az átvivő anyag az acetil-kolin. A gátló szinapszis ingerületátvivő anyaga a gamma-amino-vajsav (GABA).