• WEBBeteg médiatár (Fertőző betegségek)

    A herpesz kialakulásának okai (infografika)

    A herpesz kialakulásának okai (infografika)

    A herpeszvírus egyes típusa a bőrön és nyálkahártyákon jelentkezik, ajakherpeszt, szájüregi herpeszt okozva. A kettes típusú vírus a nemi szerveket érinti, és a nemi herpeszt (herpes genitalis) okozza. Bár egy víruscsaládról van szó, különböző típusba sorolhatóak a kórokozók, és eltérő az egyes fertőzések kezelése is.
    Számoljuk fel a Hepatitiszt

    Számoljuk fel a Hepatitiszt

    A WHO nemzetközi programjának célja a krónikus vírushepatitiszek, mint népegészségügyi probléma felszámolása 2030-ra, amihez Magyarország 2017-ben csatlakozott.

    Így terjed az influenza

    Így terjed az influenza

    Az influenza cseppfertőzéssel terjed, főként köhögéssel, tüsszentéssel. A vírusok szervezetbe kerülését követő néhány napon belül jelentkeznek a tipikus tünetek:

    Tények az influenzáról

    Tények az influenzáról

    Az influenza minden télen felüti a fejét és sorra szedi áldozatait. Mit tud ez a vírus, hogy évről évre ilyen nagy számban képes lebetegíteni az embereket és mi a mai napig is az egyik leghatékonyabb védekezési módszer ellene?

    Lyme-kór

    Lyme-kór

    A Lyme-kórt a Borrelia burgdorferi nevű baktériumok okozzák, és fertőzött kullancsok csípésével terjed. A legjellegzetesebb tünet, a csípés körül vagy elszórtan kialakuló kokárdaszerű piros bőrelváltozás, de ez a tünet nem mindig jelentkezik.

    Ajakherpesz

    Ajakherpesz

    Az ajakherpesz egy világszerte elterjedt fertőző betegség. Többnyire a Herpes simplex vírus I (HSV I) okozza, ritkábban tehető a HSV II felelőssé a kialakulásáért.

    Lyme-kór

    Lyme-kór

    A Lyme-kórt olyan kullancsok csípése terjeszti, amelyek fertőzöttek a Borrelia burgdorferi nevű baktériummal. A legjellegzetesebb, bár nem mindig jelentkező tünet, a csípés körül vagy elszórtan kialakuló kokárdaszerű piros bőrelváltozás.

    Trichomoniasis

    Trichomoniasis

    A trichomoniázis a Trichomonas vaginális nevű kórokozó által okozott fertőző betegség. Lappangási ideje lehet két nap vagy több hét. A kórokozó a hüvelybe kerülve hüvelyfolyást és viszketést okoz.

    Agyhártyagyulladás

    Agyhártyagyulladás

    Az agyhártyagyulladást különböző kórokozók okozhatják, melyek az orr-garatüregen keresztül az idegek mentén jutnak el az agyhártyáig. Kullancsok is terjeszthetik a betegséget.

    Állatról emberre terjedő kórokozók

    Állatról emberre terjedő kórokozók

    Az orvostudomány gyűjtőnéven zoonózisnak hívja azt a számtalan betegséget, amelyek állatról emberre is átterjednek, néha úgy, hogy a hordozó állaton semmilyen tünet nem jelenik meg. A betegségeket okozhatják vírusok vagy baktériumok. Ilyen betegség például az ebola, a pestis, a madárinfluenza, stb.

    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!
   • Hirdetések