Vitaminok, nyomelemek

ElnevezésB5-vitamin (pantoténsav)

Tipus: Vitamin

Alapvető tudnivalók
A B5-vitamin vagy pantoténsav az egyik legszélesebb körben megtalálható vitamin. Görög eredetű nevének jelentése: mindenütt előforduló. Gyakran alkalmazzák bőrvédő krémekben és hajápoló termékekben, mivel óvja a bőr rugalmasságát és védi a hajat a károsodásoktól. Vízben oldódó vitamin.

Miben játszik szerepet?
A pantoténsav (B5-vitamin) fő feladata a zsírok és szénhidrátok energiává való átalakítása, a koleszterin és a hemoglobin szintézise, illetve az ingerületátvivő anyagok képzése. Elengedhetetlen a mellékvese normális működéséhez, elősegíti a gyógyszerek szervezetből történő kiürülését. Enyhíti továbbá a dohányzásról való leszokással járó elvonási tüneteket és az allergiás reakciókat is.

Hiánya esetén
A vitaminhiányt a bőrön, az idegrendszerben, illetve az anyagcserében tapasztalható elváltozások jelzik, bőrbetegségek, depresszió, mellékvese-elégtelenség alakulhat ki. Mivel azonban igen széles körben előforduló vitamin, jellemzően nem alakulnak ki hiánytünetek, csak különösen egyoldalú, finomított élelmiszerekre alapozott étrendnél. A szükségletet egyes gyógyszerek szedése, a rendszeres alkoholfogyasztás és a dohányzás növelheti.

Túladagolása
A vitamin túladagolása normál körülmények között, táplálkozással nem lehetséges. Csak rendkívül nagy adagok bevitelével alakulhatnak ki túladagolási tünetek, felboríthatva az anyagcserét.

Mekkora mennyiségben van rá szükségünk?
Szinte minden élelmiszerben előforduló, stabil vitamin, csak savak, a sütőpor és a hő együttes hatása bomlik. A pantoténsav napi szükségletére nézve a következő értékek az irányadóak: 0-6 hónap 2; 7-12 hónap 3; 1-3 év 3; 4-6 év 4; 7-10 év 5; 11-14 év 6; 15-18 év 8; 19-30 év 8; 31-60 év 8; 60 év felett 8; Terhesség 7; Szoptatás 7; Nehéz fizikai munka 10; Stressz 10; Dohányzás 9; Alkohol fogyasztás 10; Menopauza 8.

Milyen táplálékokban található meg?
Kisebb-nagyobb arányban a legtöbb élelmiszerben megtalálható, elsődleges forrásnak a máj, az élesztő és gabonafélék (illetve a belőlük készült péksütemények) számítanak.

Hasonló találatok

Elnevezés: A-vitamin

Elnevezés: B1-vitamin (tiamin)

Elnevezés: B2-vitamin (riboflavin)

Elnevezés: B3 (niacin)

Elnevezés: B5-vitamin (pantoténsav)

Új keresés