Tejfölös burgonyafőzelék
Hozzávalók:
- 1,5 kg burgonya
- 1-2 evőkanál zsír/olaj
- 1 evőkanál finomra vágott hagyma
- 1-2 evőkanál rizsliszt/kukoricaliszt
- 2 babérlevél
- pirospaprika
- majoránna
- 1 dl tejföl
- (ecet)
- bors
- olaj
- só
Elkészítés:
A meghámozott, feldarabolt burgonyára annyi vizet öntünk, amennyi éppen ellepi. Megsózzuk, hozzáadjuk a babérlevelet és puhára főzzük. A zsírból vagy olajból és a rizslisztből világosbarna rántást készítünk, beletesszük a finomra vágott hagymát, megszórjuk egy késhegynyi pirospaprikával, felengedjük hideg vízzel és a főtt burgonya levével. Simára elkeverjük és a burgonyára öntjük. A berántott főzelékbe tesszük a tejfelt, (ecetet), tört borsot, majoránnát és felforraljuk. Köszvény esetén a megfelelő étrend célja elsősorban a vér-húgysavszint csökkentése a purinfelvétel korlátozásával, valamint a belső purintermelődés mérséklése. A legtöbb purint a belsőségek, a húsok (főként a sertéshús) és a hüvelyes növények tartalmazzák.
Hasonló receptek
Pekingi pulykaérmék vadrizzsel
Egytálétel, Közepes
Gyomorfekély, Epebetegség, Májproblémák, Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes, Gluténmentes
Keleti csirkefalatok pirított tésztával
Egytálétel, Közepes
Tojásmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Cukormentes, Gluténmentes
Spenótos palacsinta
Egytálétel, Könnyű
Vashiány, Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes