VALSARTAN-HCT-RATIOPHARM 160 mg/12,5 mg filmtabletta

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A VALSARTAN-HCT-RATIOPHARM FILMTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Valsartan-HCT-ratiopharm filmtabletta két hatóanyagot tartalmaz, ezeket valzartánnak és hidroklorotiazidnak hívják. Mind a két hatóanyag segít beállítani a magas vérnyomást (hipertónia).

- A valzartán a gyógyszerek azon csoportjába tartozik, amit "angiotenzin II receptor antagonistának" neveznek, és segít beállítani a magas vérnyomást. Az angiotenzin-II a szervezetben előforduló anyag, mely az ereket szűkíti, ezzel emeli a vérnyomást. A valzartán az angiotenzin II ezen hatását gátolja, ezáltal az erek elernyednek, és a vérnyomás csökken.

- A hidroklorotiazid a gyógyszerek azon csoportjába tartozik, amit tiazid-típusú diuretikumoknak (más néven "vízhajtóknak") neveznek. A hidroklorotiazid növeli a termelődő vizelet mennyiségét, ami szintén csökkenti a vérnyomást.

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag:
hydrochlorothiazid

Vényköteles: igen

Kiszerelések és további adatok:

(28x)

A Valsartan-HCT-ratiopharm filmtablettát az egyetlen hatóanyaggal nem megfelelően beállítható magas vérnyomás kezelésére alkalmazzák.

A magas vérnyomás megnöveli a szív és az artériák terhelését. Ha nem kezelik, károsíthatja az agy, szív, és vesék ereit, és súlyos agyi keringési zavart (sztrók), szívelégtelenséget vagy veseelégtelenséget okozhat. A magas vérnyomás növeli a szívroham kockázatát. A vérnyomás normalizálása csökkenti ezen megbetegedések kialakulásának veszélyét.

2. TUDNIVALÓK A VALSARTAN-HCT-RATIOPHARM FILMTABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje a Valsartan-HCT-ratiopharm filmtablettát

- ha allergiás (túlérzékeny) a valzartánra, a hidroklorotiazidra, a szulfonamid-származékokra (a hidroklorotiaziddal kémiailag rokon vegyületek) vagy a Valsartan-HCT-ratiopharm filmtabletta egyéb összetevőjére.

- ha több mint 3 hónapos terhes (a terhesség korai szakaszában is ajánlott elkerülni a Valsartan-HCT-ratiopharm filmtabletta szedését - lásd a terhességről szóló részt).

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

- ha súlyos májbetegsége van.

- ha súlyos vesebetegsége van.

- ha nincs vizelete.

- ha művesekezelésben részesül.

- ha a vére kálium- vagy nátriumszintje a normálisnál alacsonyabb, vagy ha kezelés ellenére is a normálisnál magasabb a vére kalciumszintje.

- ha köszvénye van.

Ha a fentiek bármelyike igaz Önre, ne szedje ezt a gyógyszert, és beszéljen kezelőorvosával.

A Valsartan-HCT-ratiopharm filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

- ha kálium-megtakarító gyógyszereket, káliumpótlókat, káliumtartalmú sópótlókat szed vagy olyan egyéb gyógyszereket alkalmaz, amelyek növelik a vére káliumszintjét, mint például a heparin. Lehet, hogy kezelőorvosának rendszeresen ellenőriznie kell az Ön vérében a kálium mennyiségét.

- ha a vére káliumszintje alacsony.

- ha hasmenése van vagy sokat hány.

- ha nagy adagban szed vízhajtót (diuretikum).

- ha súlyos szívbetegségben szenved.

- ha veseartéria szűkületben szenved.

- ha nemrégiben kapott új vesét.

- ha hiperaldoszteronizmusban szenved. E betegségben a mellékvesék túl sok aldoszteron hormont termelnek. Ha ez érvényes Önre, a Valsartan-HCT-ratiopharm filmtabletta alkalmazása nem ajánlott.

- ha máj- vagy vesebetegségben szenved.

- ha láza, bőrkiütése és ízületi fájdalma van, melyek a szisztémás lupusz eritematózusz tünetei lehetnek (SLE, egy úgynevezett autoimmun megbetegedés).

- ha cukorbeteg, köszvénye van, vérében magas a koleszterin- vagy a zsírszint.

- ha az ebbe a gyógyszercsoportba (angiotenzin-II receptor antagonisták közé) tartozó más vérnyomás csökkentő gyógyszer alkalmazása kapcsán allergiás reakciói voltak, vagy ha allergiás vagy asztmás.

- mert növelheti a bőr napfénnyel szembeni érzékenységét.

A Valsartan-HCT-ratiopharm filmtabletta alkalmazása gyermekek és serdülők (18 éves kor alatt) esetén nem javasolt.

El kell mondja kezelőorvosának, ha úgy gondolja, hogy terhes (vagy terhes lehet).

A Valsartan-HCT-ratiopharm filmtabletta koraterhességben nem javasolt, és tilos szedni, ha Ön több, mint 3 hónapja terhes, mivel súlyosan károsíthatja gyermekét, ha ebben az időszakban szedi (lásd a terhességre vonatkozó rész).

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A kezelés hatását befolyásolhatja, ha a Valsartan-HCT-ratiopharm filmtablettát bizonyos más gyógyszerekkel együtt szedik. Szükség lehet ugyanis valamelyik gyógyszer adagjának módosítására, más óvintézkedésre, illetve néhány esetben a gyógyszerek egyikének elhagyására. Ez főként az alábbi gyógyszerekre érvényes:

- lítium, bizonyos típusú pszichiátriai betegségek kezelésére szolgáló gyógyszer.

- olyan gyógyszerek, amelyek befolyásolják a vér káliumszintjét, illetve amelyekre hatással van a vér káliumszintje, mint például a digoxin, a szívritmus szabályozására szolgáló gyógyszerek, néhány antipszichotikum.

- gyógyszerek, amelyek növelhetik a vére káliumszintjét, például káliumpótlók, káliumtartalmú sópótlók, a kálium-megtakarító gyógyszerek, heparin.

- gyógyszerek, amelyek csökkenthetik a vére káliumszintjét, például kortikoszteroidok, néhány hashajtó

- diuretikumok (vízhajtók), a köszvény kezelésére szolgáló gyógyszerek, mint például az allopurinol, a terápiás mennyiségben adott D-vitamin és kalciumpótlók, a cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek (a szájon át alkalmazott gyógyszerek vagy az inzulinok).

- más vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, mint például a béta-blokkolók vagy a metildopa vagy az ereket szűkítő vagy a szívműködést serkentő gyógyszerek, mint például a noradrenalin vagy az adrenalin

- a vércukorszintet emelő gyógyszerek, például a diazoxid

- a rák kezelésére szolgáló gyógyszerek, mint például a metotrexát vagy a ciklofoszfamid

- a fájdalomcsillapítók

- az ízületi gyulladás kezelésére szolgáló gyógyszerek

- az izomlazító gyógyszerek, mint például a tubokurarin

- az antikolinerg gyógyszerek, mint például az atropin vagy a biperiden

- az amantadin (az influenza megelőzésére szolgáló gyógyszer)

- a kolesztiramin és kolesztipol (a magas vérzsírszint kezelésére alkalmazott gyógyszerek)

- a ciklosporin, a szervátültetés esetén az átültetett szerv kilökődését gátló gyógyszer

- néhány antibiotikum (tetraciklinek), érzéstelenítőszerek és nyugtatók

- karbamazepin, a görcsrohammal járó betegségek kezelésére alkalmazott gyógyszer

A Valsartan-HCT-ratiopharm filmtabletta egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

Beveheti a Valsartan-HCT-ratiopharm filmtablettát étkezés közben, vagy étkezéstől függetlenül is.

Ne fogyasszon alkoholt, amíg nem beszélt erről orvosával. Az alkoholtól nagyobb mértékben csökkenhet a vérnyomása és/vagy nő a szédülés vagy az ájulás kialakulásának a veszélye.

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség

Tájékoztatnia kell kezelőorvosát, ha úgy véli, hogy terhes (vagy terhes lehet). Kezelőorvosa általában azt tanácsolja majd, hogy hagyja abba a Valsartan-HCT-ratiopharm filmtabletta szedését a tervezett terhesség előtt, illetve terhesség esetén a lehető legrövidebb időn belül, és más gyógyszert ajánl a Valsartan-HCT-ratiopharm filmtabletta helyett. A Valsartan-HCT-ratiopharm filmtabletta nem ajánlott a terhesség korai szakaszában, és nem szabad szednie, ha több mint 3 hónapos terhes, mert ebben az időszakban súlyosan károsíthatja a magzatot.

Szoptatás

Tájékoztatnia kell kezelőorvosát, ha szoptat vagy nemsokára szoptatni kezd.

A Valsartan-HCT-ratiopharm filmtabletta nem ajánlott szoptató kismamáknak, és kezelőorvosa más kezelést választhat, ha Ön szoptatni szeretne, különösen, ha újszülöttről vagy koraszülöttről van szó.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Mielőtt gépjárművet vezet, gépen dolgozik vagy egyéb, koncentrációt igénylő tevékenységet végez, bizonyosodjon meg arról, hogy hogyan reagál a Valsartan-HCT-ratiopharm filmtabletta hatására. Sok más vérnyomáscsökkentő gyógyszerhez hasonlóan, a Valsartan-HCT-ratiopharm filmtabletta ritkán szédülést okozhat, és befolyásolhatja a koncentrálóképességet.

3. HOGYAN KELL SZEDNI A VALSARTAN-HCT-RATIOPHARM FILMTABLETTÁT?

A Valsartan-HCT-ratiopharm filmtablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Ez segíti a legjobb eredmény elérését, és csökkenti a mellékhatások veszélyét. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

A magas vérnyomásban szenvedő betegek gyakran nem észlelik a betegség tüneteit. Sokan teljesen jól érzik magukat. Ezért fontos, hogy rendszeresen megjelenjen az előírt ellenőrző vizsgálatokon akkor is, ha jól érzi magát.

Kezelőorvosa pontosan elmondja Önnek, hogy hány Valsartan-HCT-ratiopharm filmtablettát szedjen. Attól függően, hogy miként reagál a kezelésre, kezelőorvosa nagyobb vagy kisebb adagot is javasolhat.

- A Valsartan-HCT-ratiopharm filmtabletta szokásos adagja napi egy tabletta.

- Ne változtasson az adagon, és ne hagyja abba a tabletta szedését anélkül, hogy beszélt volna a kezelőorvosával.

- A gyógyszert minden nap ugyanabban az időben kell bevenni, általában reggel.

- A Valsartan-HCT-ratiopharm filmtabletta bevehető étkezéskor, és attól függetlenül is.

- A tablettát egy pohár vízzel kell lenyelni.

Ha az előírtnál több Valsartan-HCT-ratiopharm filmtablettát vett be

Ha súlyos szédülés és/vagy ájulás jelentkezik, feküdjön le, és azonnal értesítse kezelőorvosát. Forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhez vagy a kórházhoz, amennyiben véletlenül az előírtnál nagyobb mennyiséget vett volna be.

Ha elfelejtette bevenni a Valsartan-HCT-ratiopharm filmtablettát

Ha elfelejtett bevenni egy adagot, vegye be, mihelyt eszébe jut. Ennek ellenére, ha már közeleg a következő esedékes adag ideje, hagyja ki az elfelejtett dózist.

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Valsartan-HCT-ratiopharm filmtabletta szedését

A Valsartan-HCT-ratiopharm filmtablettával végzett kezelés megszakítása a magas vérnyomás súlyosbodását idézheti elő. Ne hagyja abba gyógyszere szedését, amíg a kezelőorvosa nem mondja.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Valsartan-HCT-ratiopharm filmtabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ezek a mellékhatások bizonyos gyakorisággal fordulhatnak elő, amelyek meghatározását az alábbiak tartalmazzák:

- nagyon gyakori: 10 betegből több, mint 1 esetében fordul elő

- gyakori: 100 betegből 1-10 esetében fordul elő

- nem gyakori: 1000 betegből 1-10 esetében fordul elő

- ritka: 10 000 betegből 1-10 esetében fordul elő

- nagyon ritka: 10 000 betegből kevesebb, mint 1 esetében fordul elő

- nem ismert: a gyakoriság nem állapítható meg a rendelkezésre álló adatokból.

Néhány mellékhatás súlyos lehet, és azonnali orvosi ellátást igényelhet:

Azonnal kapcsolatba kell lépnie orvosával, ha angioödéma tüneteit észleli, mint például:

- duzzadt arc, nyelv vagy garat

- nyelési nehézségek

- kiütés, légzési nehézségek

További mellékhatások:

Nem gyakori

- köhögés

- alacsony vérnyomás

- kábultság

- kiszáradás (melynek tünetei, a szomjúság, a száraz száj és nyelv, ritka vizeletürítés, sötét színű vizelet, száraz bőr)

- izomfájdalom

- fáradtság

- zsibbadás vagy bizsergés

- homályos látás

- fülzúgás (pl. fütyülés vagy búgás)

Nagyon ritka

- szédülés

- hasmenés

- ízületi fájdalom

Nem ismert

- légzési nehézség

- jelentősen lecsökkent vizelet-termelődés

- a vér alacsony nátriumszintje (néha hányingerrel, fáradtsággal, zavartsággal, rossz közérzettel, és görcsrohamokkal)

- a vér alacsony káliumszintje (néha izomgyengeséggel, izomgörcsökkel, szívritmuszavarral)

- a vér fehérvérsejtszámának csökkenése (olyan tünetekkel, mint például a láz, a bőrfertőzések, fertőzés következtében kialakuló torokfájás vagy szájfekélyek, gyengeség)

- a vér magas bilirubinszintje (amitől súlyos esetekben besárgulhat a bőr és a szemek)

- a vér magas karbamidnitrogén- és kreatininszintje (ami kóros veseműködést jelezhet)

- a vér magas húgysavszintje (amitől súlyos esetekben köszvény alakulhat ki).

- ájulás

Az önmagában adott valzartán vagy hidroklorotiazid kapcsán jelentett mellékhatások:

Valzartán

Nem gyakori

- forgó érzés

- hasi fájdalom

Nem ismert

- a következő panaszok vagy tünetek némelyikével együtt jelentkező bőrkiütés viszketéssel vagy anélkül: láz, ízületi fájdalom, izomfájdalom, nyirokcsomók megduzzadása és/vagy influenzaszerű tünetek

- bőrkiütés, bíborvörös pontszerű kiütések, láz, bőrviszketés (érgyulladás tünetei)

- a vérlemezkék számának csökkenése (néha szokatlan vérzéssel vagy véraláfutással)

- a vér alacsony nátriumszintje (ami súlyos esetekben fáradtságot, zavartságot, izomrángást és/vagy görcsöket okozhat)

- a vér magas káliumszintje (néha izomgörcsökkel, szívritmuszavarral)

- allergiás reakciók (olyan tünetekkel, mint például a bőrkiütés, viszketés, csalánkiütés, nehézlégzés vagy nyelészavar, szédülés)

- főként az arc és a torok feldagadása, bőrkiütés, viszketés

- a májfunkciós értékek emelkedése

- a hemoglobinszint csökkenése és a vörösvértestek arányának csökkenése a vérben (súlyos esetekben mindkettő vérszegénységet okozhat).

- veseelégtelenség

Hidroklorotiazid

Gyakori

- viszkető bőrkiütés és másfajta bőrkiütés

- étvágycsökkenés

- enyhe hányinger és hányás

- gyengeség, felálláskor ájulás

- merevedési zavar.

Ritka

- a bőr feldagadása és felhólyagosodása (a napfénnyel szembeni fokozott érzékenység következtében)

- székrekedés, a gyomorban és a belekben jelentkező kellemetlen érzés, májbetegségek (sárga bőr vagy szemek)

- szabálytalan szívverés

- fejfájás

- alvászavarok

- lehangoltság (depresszió)

- a vérlemezkék számának csökkenése (néha vérzéssel vagy véraláfutással a bőr alatt).

Nagyon ritka

- érgyulladás, melynek tünetei a bőrkiütés, bíborvörös pontszerű kiütések, láz

- viszkető vagy vörös bőr

- az ajkak, szemek vagy száj felhólyagosodása

- hámló bőr

- láz

- ízületi fájdalommal társuló bőrkiütések az arcon

- izombetegség

- láz (a bőrön jelentkező lúpusz eritematózusz)

- erős felhasi fájdalom, különböző vérsejtek számának csökkenése vagy azok hiánya

- súlyos allergiás reakciók

- nehézlégzés

- tüdőfertőzés, légszomj

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL A VALSARTAN-HCT-RATIOPHARM FILMTABLETTÁT TÁROLNI?

- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

- A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Valsartan-HCT-ratiopharm filmtablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

- Tartály:

A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Buborékcsomagolás:

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

- Ne használja fel a Valsartan-HCT-ratiopharm filmtablettát, ha annak csomagolása sérült vagy az fel van bontva.

- A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Valsartan-HCT-ratiopharm 160 mg/12,5 mg filmtabletta

- A készítmény hatóanyagai a valzartán és a hidroklorotiazid.

160 mg valzartán és 12,5 mg hidroklorotiazid filmtablettánként.

- Egyéb összetevők:

Tablettamag: mikrokristályos cellulóz, kroszkarmellóz nátrium, povidon (K-30), magnézium-sztearát.

Filmbevonat: részlegesen hidrolizált poli(vinil-alkohol), makrogol, talkum, titán-dioxid (E171), vörös vas-oxid (E172), sárga vas-oxid (E172).

Milyen a Valsartan-HCT-ratiopharm filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Sötétvörös, hosszúkás filmtabletta (mérete: kb. 6,1 × 15,2 mm).

14, 20, 28, 30, 56, 60, 90, 98, 100, 280 db filmtabletta PVC/PE/PVDC//Alumínium buborékcsomagolásban és dobozban vagy

100, 500 db filmtabletta fehér PP kupakkal lezárt HDPE tartályban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Vérnyomáscsökkentők kategóriában