BETALOC 1 mg/ml oldatos injekció (5x5 ml) adatlap

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A BETALOC 1 MG/ML OLDATOS INJEKCIÓ ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A metoprolol-tartarát a béta-blokkolóknak nevezett gyógyszercsoportba tartozik. Ezek a gyógyszerek csökkentik a szívösszehúzódások számát és a vérnyomást.

2. TUDNIVALÓK A BETALOC 1 MG/ML OLDATOS INJEKCIÓ ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza a Betaloc 1 mg/ml oldatos injekciót

 •  ha allergiás a metoprolol-tartarátra vagy a Betaloc 1 mg/ml oldatos injekció egyéb összetevőjére, vagy hasonló csoportba tartozó gyógyszerre,
 •  ha Ön szívelégtelenségben szenved,
 •  ha gyengeségérzés, lassú szívverés jelentkezik Önnél,
 •  ha az utóbbi időben volt olyan szívrohama aminek következtében sokkos állapotba került,
 •  ha láb-, ill. kézujjaiban a vérkeringés nem megfelelő.

Fontos: Amennyiben valaha metoprolol-tartarátot tartalmazó, vagy más béta-blokkoló gyógyszerek alkalmazásakor szövődmények léptek fel, vagy szív eredetű sokk alakult ki, a Betaloc 1 mg/ml oldatos injekciót nem szabad Önnél alkalmazni.

A Betaloc 1 mg/ml oldatos injekció fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

 •  ha olyan súlyos betegségben szenved, mint pl. cukorbetegség, aminek következtében metabolikus acidózis (amikor a vér vegyhatása savas irányba tolódik el) alakult ki,
 •  ha terhes, gyanítja, hogy terhes, vagy esetleg most szeretne teherbe esni,
 •  ha szoptat,
 •  ha nem fizikai terhelésre, éles mellkasi fájdalom jelentkezik,
 •  ha jelenleg pikkelysömörben (pszoriázisban) szenved, vagy volt valaha ilyen betegsége,
 •  ha tapasztalt valaha allergiás reakciót, asztmás, sípoló hanggal járó kilégzést, vagy más légzési nehézséget. Ez esetben feltétlenül kérje ki orvosa tanácsát a gyógyszer alkalmazása előtt.
 •  ha pajzsmirigy betegségben szenved,
 •  ha feokromocitóma nevű betegségben szenved (ritka, mellékvese eredetű szövetburjánzás, aminek következtében magasvérnyomás-betegség alakul ki),
 •  ha megállapítottak Önnél cukorbetegséget. Ez esetben a gyógyszeradag módosítására lehet szükség.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó: AstraZeneca

Hatóanyag: metoprolol

Normatív TB támogatás: nem támogatott

Kiadhatóság: Orvosi vényhez kötött

Megnézem a teljes betegtájékoztatót

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Amennyiben az alábbiak közül bármelyik gyógyszert szedi, feltétlenül kérje ki orvosa tanácsát a gyógyszer szedésének megkezdése előtt:

A szív-és érrendszer betegségeinek kezelésére használatos szerek, mint digitálisz/digoxin, más vérnyomáscsökkentő készítmények, mint pl. kalcium-antagonisták (pl. verapamil, diltiazem), szívritmust szabályozó gyógyszerek (pl. dizopiramid, amiodaron), szimpatikus ganglion blokkolók, hidralazin.

MAO inhibitorok, klonidin, szájon át szedendő vércukorszint csökkentő készítmények, antibakteriális szerek (rifampicin), fekély ellenes szerek (cimetidin), gyulladásgátló szerek (pl. indometacin, celekoxib), bizonyos depresszió elleni szerek (paroxetin, fluoxetin, szertralin) és antipszichotikus szerek, antihisztaminok, egyéb béta-blokkolók (beleértve a szemcseppeket), szimpatikus idegrendszeri izgatók (mint pl. izoprenalin, noradrenalin, vagy adrenalin); bizonyos hormonpótló készítmények, továbbá olyan készítmények, amelyekben ergotamin, lidokain, alkohol található.

Terhesség és szoptatás

Megnézem a teljes betegtájékoztatót

További gyógyszerek metoprolol hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Vérnyomáscsökkentők kategóriában

ÚJ KERESÉS

Hol keres

Vénykötelesség