BETALOC oldatos injekció

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A BETALOC 1 MG/ML OLDATOS INJEKCIÓ ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A metoprolol-tartarát a béta-blokkolóknak nevezett gyógyszercsoportba tartozik. Ezek a gyógyszerek csökkentik a szívösszehúzódások számát és a vérnyomást.

BETALOC oldatos injekció GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
AstraZeneca
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

 • 1 mg/ml (5x5 ml)

A gyógyszermárka további termékei

Autóvezetést befolyásolja?
igen
Terhesek is szedhetik?
nem

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK A BETALOC 1 MG/ML OLDATOS INJEKCIÓ ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza a Betaloc 1 mg/ml oldatos injekciót

 •  ha allergiás a metoprolol-tartarátra vagy a Betaloc 1 mg/ml oldatos injekció egyéb összetevőjére, vagy hasonló csoportba tartozó gyógyszerre,
 •  ha Ön szívelégtelenségben szenved,
 •  ha gyengeségérzés, lassú szívverés jelentkezik Önnél,
 •  ha az utóbbi időben volt olyan szívrohama aminek következtében sokkos állapotba került,
 •  ha láb-, ill. kézujjaiban a vérkeringés nem megfelelő.

Fontos: Amennyiben valaha metoprolol-tartarátot tartalmazó, vagy más béta-blokkoló gyógyszerek alkalmazásakor szövődmények léptek fel, vagy szív eredetű sokk alakult ki, a Betaloc 1 mg/ml oldatos injekciót nem szabad Önnél alkalmazni.

A Betaloc 1 mg/ml oldatos injekció fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

 •  ha olyan súlyos betegségben szenved, mint pl. cukorbetegség, aminek következtében metabolikus acidózis (amikor a vér vegyhatása savas irányba tolódik el) alakult ki,
 •  ha terhes, gyanítja, hogy terhes, vagy esetleg most szeretne teherbe esni,
 •  ha szoptat,
 •  ha nem fizikai terhelésre, éles mellkasi fájdalom jelentkezik,
 •  ha jelenleg pikkelysömörben (pszoriázisban) szenved, vagy volt valaha ilyen betegsége,
 •  ha tapasztalt valaha allergiás reakciót, asztmás, sípoló hanggal járó kilégzést, vagy más légzési nehézséget. Ez esetben feltétlenül kérje ki orvosa tanácsát a gyógyszer alkalmazása előtt.
 •  ha pajzsmirigy betegségben szenved,
 •  ha feokromocitóma nevű betegségben szenved (ritka, mellékvese eredetű szövetburjánzás, aminek következtében magasvérnyomás-betegség alakul ki),
 •  ha megállapítottak Önnél cukorbetegséget. Ez esetben a gyógyszeradag módosítására lehet szükség.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Amennyiben az alábbiak közül bármelyik gyógyszert szedi, feltétlenül kérje ki orvosa tanácsát a gyógyszer szedésének megkezdése előtt:

A szív-és érrendszer betegségeinek kezelésére használatos szerek, mint digitálisz/digoxin, más vérnyomáscsökkentő készítmények, mint pl. kalcium-antagonisták (pl. verapamil, diltiazem), szívritmust szabályozó gyógyszerek (pl. dizopiramid, amiodaron), szimpatikus ganglion blokkolók, hidralazin.

MAO inhibitorok, klonidin, szájon át szedendő vércukorszint csökkentő készítmények, antibakteriális szerek (rifampicin), fekély ellenes szerek (cimetidin), gyulladásgátló szerek (pl. indometacin, celekoxib), bizonyos depresszió elleni szerek (paroxetin, fluoxetin, szertralin) és antipszichotikus szerek, antihisztaminok, egyéb béta-blokkolók (beleértve a szemcseppeket), szimpatikus idegrendszeri izgatók (mint pl. izoprenalin, noradrenalin, vagy adrenalin); bizonyos hormonpótló készítmények, továbbá olyan készítmények, amelyekben ergotamin, lidokain, alkohol található.

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Mint ahogy a legtöbb gyógyszerkészítmény, úgy a metoprolol alkalmazása sem javasolt terhesség, illetve a szoptatás időszaka alatt, kivéve, ha alkalmazása kellő megfontolás után is szükségszerű. Mint ahogy más vérnyomáscsökkentő szerek, a béta-blokkolók is okozhatnak mellékhatásokat a magzatban, az újszülöttben vagy az anyatejjel táplált csecsemőben.

Amennyiben az anya az átlagos terápiás dózisban kapja a gyógyszert, az anyatejjel a csecsemő szervezetébe jutott metoprolol mennyisége a béta-blokkoló hatás tekintetében elhanyagolható.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Ha a gyógyszer alkalmazása után szédül, fáradtnak érzi magát, tartózkodjon a vezetéstől, vagy más gépkezelést igénylő tevékenységtől.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A BETALOC 1 MG/ML OLDATOS INJEKCIÓT?

A gyógyszert vénás injekció formájában adja be az orvos, aki azt is meghatározza, hogy mekkora dózisra van Önnek szüksége.

Amennyiben kezelőorvosa másképpen nem rendeli, szokásos adagja felnőtteknek:

 •  maximum 5 ml-es adaggal lehet megkezdeni a terápiát néhány perces intervallum alatt beadva. Az injekciót 5 percenként lehet ismételni. Rendszerint 10-15 ml-nél több nem szükséges.

Ha az előírtnál több Betaloc 1 mg/ml oldatos injekció került beadásra

Tünetek: súlyos vérnyomásesés, lassú szívverés, ritmuszavarok, szívelégtelenség, szíveredetű sokk, szívmegállás, hörgőgörcs, hányinger, hányás, görcsroham, nehézlégzés, vércukorszint-esés.

A túladagolás tüneteinek észlelésekor szóljon kezelőorvosának!

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Betaloc 1 mg/ml oldatos injekció is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ezek a mellékhatások különböző gyakorisággal fordulnak elő; rendszerint enyhék és nem gyakran jelentkeznek. Az előfordulási gyakoriságokat a következőképpen határozták meg:

 •  nagyon gyakori: 10 beteg közül több mint 1 betegnél jelentkezik;
 •  gyakori: 100 beteg közül 1-10 betegnél jelentkezik;
 •  nem gyakori: 1000 beteg közül 1-10 betegnél jelentkezik;
 •  ritka: 10 000 beteg közül 1-10 betegnél jelentkezik;
 •  nagyon ritka: 10 000 beteg közül kevesebb mint 1 betegnél jelentkezik;
 •  nem ismert: a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem határozható meg.

Nagyon gyakori mellékhatás: fáradtság.

Gyakori mellékhatások: lassú szívverés, szívdobogásérzés, hirtelen felállásra bekövetkező vérnyomásesés, hideg láb- és kézujjak, hányinger, hasfájás, hasmenés, vagy szorulás, szédülés; fejfájás, főleg fizikai megterhelésre jelentkező nehézlégzés.

Nem gyakori mellékhatások: izomgörcs, álérzékelés, bőrkiütés, a szívelégtelenség tüneteinek súlyosbodása, depresszió, csökkent koncentrálóképesség, aluszékonyság vagy álmatlanság, rémálmok, fokozott izzadás, nehézlégzés, fokozott vízvisszatartás (pl. bokaduzzanat), szívroham esetén fokozott vérnyomásesés (kardiogén sokk) bekövetkezhet, nyelési nehézség, mellkasi fájdalom, hányás, súlygyarapodás.

Ritka mellékhatások: szabálytalan szívverés, szájszárazság, idegesség, feszültség, orrfolyás, orrdugulás vagy viszkető érzés az orrban, látászavarok, kötőhártya-gyulladás, száraz, gyulladt szemek, hajhullás, májműködési zavarok, szexuális zavarok, beleértve az impotenciát.

Nagyon ritka mellékhatások: a láb és a kéz elégtelen vérellátása esetén üszkösödés alakulhat ki, személyiségváltozás, mint pl. emlékezetkiesés, zavartság, hallucinációk, fülzúgás, ízérzés zavara, bőrkiütés, mely napfény hatására súlyosbodhat, pikkelysömör súlyosbodása, hepatitisz (májgyulladás), ízületi fájdalmak, vérképzőszervi elváltozások (csökkent vérlemezkeszám).

A nagyon alacsony vérnyomást a Betaloc 1 mg/ml oldatos alkalmazása még súlyosbíthatja.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. HOGYAN KELL A BETALOC 1 MG/ML OLDATOS INJEKCIÓT TÁROLNI?

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a Betaloc 1 mg/ml oldatos injekciót. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Betaloc 1 mg/ml oldatos injekció?

 •  A készítmény hatóanyaga: 5 mg metoprolol-tartarát ampullánként (5 ml).
 •  Egyéb összetevők: nátrium-klorid, injekcióhoz való víz.

Milyen a Betaloc 1 mg/ml oldatos injekció készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Oldatos injekció.

Kék törőpontos, egy fehér és egy kék kódgyűrűvel ellátott, színtelen, I-es típusú üvegampullába töltött, 5 ml töltettérfogatú, tiszta, színtelen, steril vizes oldat.

5 ampulla műanyag tálcában és dobozban.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Vérnyomáscsökkentők kategóriában