SUPRADYN drazsé (30x) adatlap

1. Milyen típusú gyógyszer a Supradyn drazsé és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Supradyn drazsé arányos mennyiségben tartalmazza az összes fontos vitamint, szükséges ásványi anyagot és nyomelemet.

A vitaminok olyan létfontosságú anyagok, amelyek a táplálékkal kerülnek be a szervezetbe. Az ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az anyagcserében és a növekedésben, valamint a szervezet regenerációjához (például a csontok, vér stb.). A nyomelemek olyan létfontosságú anyagok, amelyekre a szervezetnek csak parányi mennyiségben van szüksége, de a napi táplálkozással nem mindig kerülnek be megfelelő mennyiségben a szervezetbe.

A Supradyn drazsét az általános vitaminhiány megelőzésére és kezelésére alkalmazzák felnőtteknél és 12 éven felüli gyermekeknél és serdülőknél. A Supradyn drazsét fokozott vitamin- és ásványianyag-szükséglet idején, különösen betegségek, megnövekedett igénybevétel alatt kell szedni.

A Supradyn drazsé szedése ajánlott, ha vitamin- és ásványianyag-hiány kialakulásának kockázata áll fenn: növekedés, terhesség, szoptatás, időskor, betegség vagy betegséget követő lábadozás alatt, krónikus fáradtság, antibiotikum szedésénél, illetve más gyógyszeres kezelés esetén, továbbá speciális vagy súlycsökkentő diéta és evészavarok, fizikai igénybevétel, krónikus alkoholizmus, dohányzás, bizonyos gyomor- és bélrendellenességek esetén.

2. Tudnivalók a Supradyn drazsé szedése előtt

Ne szedje a Supradyn drazsét:

GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó: Bayer Hungária

Hatóanyag: ascorbic acid
biotin
calcium
calcium pantothenate
colecalciferol
cuprum
cyanocobalamin
ferrum
folic acid
magnesium
mangán
molybdenum
nicotinamide
phosphorus
pyridoxine (Vitamin B6)
retinol
riboflavin (Vitamin B2)

Normatív TB támogatás: nem támogatott

Kiadhatóság: Orvosi vény nélkül is kiadható

Megnézem a teljes betegtájékoztatót
  • ha allergiás a hatóanyagokra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
  • ha már túl sok az A-vitamin a szervezetében (A-hipervitaminózis, tüneteit lásd a „Ha az előírtnál több Supradyn drazsét vett be” szakaszban);
  • ha már túl sok a D-vitamin a szervezetében (D-hipervitaminózis, tüneteit lásd a „Ha az előírtnál több Supradyn drazsét vett be” szakaszban);
  • ha magas a vér kalciumszintje;
  • túlzott kalciumürítéssel járó betegségekben;
  • vesekárosodás esetén;
  • vas- és/vagy rézanyagcsere-zavar esetén (fokozott vastárolássaljáró kórfolyamatok, Wilson‑kór).

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Supradyn drazsé alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Az ajánlott adagot nem szabad túllépni, mert túladagolás esetén a készítmény egyes alkotórészeinek nagyon nagy mennyisége (például A-vitamin, D-vitamin, vas és réz) az egészségre káros lehet.

Tájékoztassa kezelőorvosát:

  • ha más gyógyszereket, vitamin- és multivitamin-készítményeket szed (túl sok A- vagy D‑vitamin, vas és réz kerül a szervezetébe. Supradyn szedése esetében ez csak akkor fordulhat elő, ha az ajánlott adag többszörösét hosszabb ideig szedi).
  • ha úgynevezett K‑vitamin antagonistát (például kumarin) és/vagy más véralvadásgátló készítményt szed.
  • máj- és epeúti megbetegedése van.

Ez a gyógyszer csak különleges odafigyeléssel szedhető együtt A-vitamint, izotretinoin és etretinát szintetikus izomerjeit vagy béta‑karotinokat tartalmazó készítményekkel, mivel az A-vitamin nagy adagban és/vagy az előbb felsorolt összetevőkkel alkalmazva az A‑vitamin túladagolásához vezethet.

Megnézem a teljes betegtájékoztatót

További gyógyszerek ascorbic acid;biotin;calcium;calcium pantothenate;colecalciferol;cuprum;cyanocobalamin;ferrum;folic... hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Vitaminok kategóriában

ÚJ KERESÉS

Hol keres

Vénykötelesség