• Nolpaza tabletta

    1. Milyen típusú gyógyszer a Nolpaza tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

    A Nolpaza egy "szelektív protonpumpa-gátló", egy olyan gyógyszer, ami csökkenti a gyomorban termelődő sav mennyiségét. A gyomorsav okozta gyomor- és bélbetegségek kezelésére szolgáló készítmény.

    A Nolpaza 20 mg gyomornedv-ellenálló tablettát az alábbiak kezelésére alkalmazzák:

    Felnőttek és 12 éves, illetve annál idősebb serdülők:

    • A nyelőcsőbe történő gyomorsav-visszafolyás által okozott gasztroözofageális reflux betegség tüneteinek (pl. gyomorégés, savas felböfögés, nyelési fájdalom) kezelésére.
    • Reflux özofágitisz (a gyomorsav visszafolyása által okozott nyelőcsőgyulladás) tartós kezelésére, és a kiújulás megelőzésére.

    Felnőttek:

    • A nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok, például ibuprofen) okozta nyombél- és gyomorfekély megelőzésére olyan veszélyeztetett betegeknél, akik állandó NSAID-kezelést igényelnek.

    A Nolpaza 40 mg gyomornedv-ellenálló tablettát az alábbiak kezelésére alkalmazzák:

    Felnőttek és 12 éves illetve annál idősebb serdülők:

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: pantoprazole
    KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: igen

    - Reflux özofágitisz kezelésére. A gyomorsav visszafolyása által okozott nyelőcső (ami a torok és a gyomor közötti összekötő szakasz) gyulladására.

    Felnőttek:

    - A Helicobacter pylori nevű baktérium okozta fertőzés esetén, nyombél- vagy gyomorfekélyben szenvedő betegeknél, két antibiotikummal kombinálva (eradikációs terápia). A cél a baktérium elpusztítása, ezzel csökkentve ezeknek a fekélyeknek a kiújulását.

    - Gyomor-, és nyombélfekély esetén.

    - Zollinger-Ellison-szindróma és egyéb kóros gyomorsav-túltermeléssel járó állapotok esetén.

    2. Tudnivalók a Nolpaza tabletta szedése előtt

    Ne szedje a Nolpaza tablettát

    • ha allergiás (túlérzékeny) a pantoprazolra vagy a Nolpaza tabletta egyéb összetevőire (lásd a 6. pontban).
    • ha allergiás a protonpumpa-gátlókat tartalmazó gyógyszerekre.

    Figyelmeztetések és óvintézkedések

    • Ha Ön súlyos májbetegségben szenved. Kérjük, tájékoztassa orvosát, ha korábban voltak májproblémái. Orvosa gyakrabban foga ellenőrizni májenzim értékeit, különösen, ha hosszú ideig szedi a Nolpaza tablettát. A májenzim értékek emelkedésekor a kezelést meg kell szakítani.
    • Ha folyamatosan úgynevezett NSAID-okat kell szednie, és azért kapja a Nolpaza 20 mg tablettát, mert ebben az esetben fokozott a gyomor- és bélszövődmények kialakulásának kockázata. Bármely fokozott kockázat meglétét az Ön személyes kockázati tényezői alapján állapítják meg, mint például az Ön életkora (65 éves vagy idősebb), a kórtörténetében szereplő gyomor- vagy nyombélfekély, vagy gyomor- illetve bélvérzés.
    • Ha lecsökkent szervezetében a raktározott B12- vitamin mennyisége vagy ennek veszélye fenáll Önnél, és hosszú ideig pantoprazol-kezelést kap. A többi savcsökkentő gyógyszerhez hasonlóan a pantoprazol is okozhatja a B12-vitamin csökkent felszívódását.
    • Ha a pantoprazollal egyidejűleg atazanavirt (HIV fertőzés kezelésére) tartalmazó gyógyszert szed, forduljon kezelőorvosához tanácsért.
    • A protonpumpa-gátlók szedése, mint például a Nolpaza tabletta, kissé megnövelheti a csípő-, csukló vagy gerinctörések kockázatát, főként, ha azt egy évnél hosszabb ideig alkalmazzák. Értesítse kezelőorvosát amennyiben Önnek csontritkulása (oszteoporózis) van, vagy kortikoszteroidokat szed (melyek növelhetik a csontritkulás kialakulásának kockázatát).

    Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbiak bármelyikét észleli:

    • nem-tervezett testsúlyvesztés,
    • ismételten előforduló hányás,
    • nyelési nehézség,
    • vérhányás,
    • sápadt és gyengének érzi magát (vérszegénység),
    • vért lát a székletében,
    • súlyos és/vagy nem szűnő hasmenés, mivel a Nolpaza kis mértékben fokozza a fertőzéses hasmenés kockázatát.

    Kezelőorvosa dönthet úgy, hogy szükség van bizonyos, rosszindulatú betegséget kizáró vizsgálatok elvégzésére, mivel a pantoprazol enyhíti a rák tüneteit, és ez késleltetheti a betegség megállapítását. Ha tünetei a kezelés ellenére sem szűnnek, akkor további vizsgálatok elvégzését fogják mérlegelni.

    Ha hosszú ideig szedi a Nolpaza tablettát (1 évnél tovább), akkor orvosa valószínűleg rendszeres megfigyelés alatt fogja tartani Önt. Bármilyen okból is keresi fel kezelőorvosát, jeleznie kell neki, ha valamilyen új és szokatlan tünetet és körülményt tapasztal.

    Gyermekek és serdülők

    A Nolpaza tabletta alkalmazása nem ajánlott 12 évnél fiatalabb gyermekek számára, mivel ilyen korú gyermekeknél a biztonságosságra és hatásosságra jelenleg még nem áll rendelkezésre elegendő tapasztalat.

    Kapcsolódó cikkek

    gyomorsav túltengés Nolpaza
    Nolpaza
    A reflux tüneteit enyhítő ételek
    Gyomorégés és a savközömbösítők - Mikor alkalmazzunk gyógyszert?
    A kezeletlen reflux szövődményei

    Egyéb gyógyszerek és a Nolpaza tabletta

    A Nolpaza befolyásolhatja más gyógyszerek hatásosságát, ezért tájékoztassa orvosát, ha az alábbiak bármelyikét szedi:

    • Olyan gyógyszereket, mint pl. a ketokonazol, az itrakonazol és a pozakonazol (gombás fertőzések kezelésére szolgáló gyógyszerek) vagy az erlotinib (amit a rák bizonyos típusainak kezelésére alkalmaznak), mert a Nolpaza tabletta gátolhatja ezeknek a gyógyszereknek a megfelelő működését.
    • Warfarint illetve fenprokumont, amelyek a vér sűrűsödését vagy hígulását befolyásolják. Ilyen esetben további vizsgálatokra lehet szükség.
    • Atazanavirt (amit a HIV-fertőzés kezelésére használnak).

    Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

    Terhesség és szoptatás

    A pantoprazol terhes nők körében történő alkalmazására vonatkozóan nincs megfelelő adat. Beszámoltak arról, hogy a pantoprazol kiválasztódik az emberi anyatejbe. Ha Ön terhes, vagy azt gyanítja, hogy terhes lehet illetve, ha szoptat, akkor csak abban az esetben szedheti ezt a gyógyszert, ha orvosa úgy ítéli meg, hogy a várható előny Önre nézve nagyobb, mint a lehetséges kockázat a magzatra ill. a csecsemőre.

    Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

    Ha mellékhatásokat, például szédülést vagy látászavart észlel, akkor ne vezessen, illetve ne kezeljen gépeket.

    A Nolpaza tabletta szorbitot tartalmaz.

    Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

    3. Hogyan kell szedni a Nolpaza tabettát?

    A Nolpaza tablettát mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje.

    Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

    Mikor és hogyan kell szedni a Nolpaza tablettát?

    A tablettákat étkezés előtt 1 órával, szétrágás illetve széttörés nélkül, egészben, kevés vízzel vegye be.

    Ha orvosa másként nem rendeli, a Nolpaza 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta ajánlott adagja:

    Felnőttek és 12 éves illetve annál idősebb serdülők:

    - A gyomorsav-visszafolyás (reflux) által okozott gasztroözofageális reflux betegség tüneteinek (pl. gyomorégés, savas felböfögés, nyelési fájdalom) kezelésére.

    Szokásos adagja naponta egy tabletta. Ez az adag rendszerint 2-4 héten belül, de legkésőbb 4 hét után enyhíti a tüneteket. Orvosa el fogja mondani Önnek, hogy meddig folytassa a gyógyszer szedését. Ha ezt követően bármilyen tünet visszatér, amennyiben szükséges, napi egy tabletta bevételével kezelhető.

    - A reflux özofágitisz (a gyomorsav visszafolyása által okozott nyelőcsőgyulladás) tartós kezelése, és a kiújulás megelőzésére

    Szokásos adagja naponta egy tabletta. Ha a betegség kiújul, orvosa az adagot megkétszerezheti, ebben az esetben alkalmazható naponta egy Nolpaza 40 mg tabletta. A gyógyulást követően az adag ismét visszacsökkenthető naponta egy 20 mg-os tablettára.

    Felnőttek:

    - A gyomor- és nyombélfekély megelőzésére olyan betegeknél, akik folyamatos NSAID kezelésre szorulnak

    Szokásos adagja naponta egy tabletta.

    Különleges betegcsoportok:

    - Ha súlyos májproblémái vannak, akkor naponta egy 20 mg-os tablettánál többet nem szabad bevennie.

    - 12 év alatti gyermekek: Ezek a tabletták 12 év alatti gyermekek kezelésére nem ajánlottak.

    Ha orvosa másként nem rendeli, a Nolpaza 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta szokásos adagja:

    Felnőttek és 12 éves illetve annál idősebb serdülők:

    - Reflux özofágitisz kezelésére

    Szokásos adagja naponta egy tabletta. Előfordulhat, hogy orvosa megbeszélés után napi 2 tablettára növeli az adagját. A nyelőcsőgyulladás kezelési időtartama általában 4 és 8 hét között van. Orvosa el fogja mondani Önnek, hogy meddig kell szednie a gyógyszert.

    Felnőttek:

    - A Helicobacter pylori nevű baktérium okozta fertőzés kezelésére, nyombél - vagy gyomorfekélyben szenvedő betegeknél, két antibiotikummal kombinálva (eradikációs terápia)

    Naponta kétszer egy tabletta, valamint a kétféle antibiotikum tablettái (amoxicillin, klaritromicin és metronidazol (vagy tinidazol) valamelyike), mindegyiket naponta kétszer a pantroprazol tablettával együtt kell bevenni. Az első pantoprazol tablettát reggeli előtt 1 órával vegye be, a másodikat pedig 1 órával az esti étkezés előtt! Kövesse orvosa utasításait és ügyeljen arra, hogy elolvassa az említett antibiotikumok betegtájékoztatóit! A szokásos kezelési időtartam egy-két hét.

    - Gyomor- és nyombélfekély esetén

    Szokásos adagja naponta egy tabletta. Az orvossal való megbeszélés után alkalmazható kétszeres adag. Orvosa el fogja mondani Önnek, hogy meddig kell szednie a gyógyszert. A gyomorfekély kezelési időtartama általában 4 és 8 hét között van. A nyombélfekély kezelési időtartama általában 2 és 4 hét között van.

    - Zollinger-Ellison-szindróma és egyéb kóros gyomorsav-túltermeléses állapotok hosszantartó kezelése esetén

    A javasolt kezdő adag általában napi két tabletta.

    A két tablettát étkezés előtt 1 órával vegye be. Kezelőorvosa az Ön gyomra által termelt gyomorsav mennyiségétől függően később módosíthatja az adagolást. Ha orvosa több mint két tablettát ír elő egy napra, akkor a tablettákat egy nap két alkalommal vegye be.

    Ha orvosa több mint négy tablettát ír elő napi adagként, akkor tájékoztatni fogja Önt arról, hogy pontosan mikor kell abbahagynia a gyógyszer szedését.

    Különleges betegcsoportok:

    - Ha vesebetegsége, közepesen súlyos vagy súlyos májbetegsége van, akkor nem szedheti a Nolpaza tablettát a Helicobacter pylori baktérium elpusztítására.

    - Ha súlyos májbetegségben szenved, akkor nem szedhet többet napi egy 20 mg-os pantoprazol tablettánál (erre a célra rendelkezésre állnak a 20 mg pantoprazolt tartalmazó tabletták).

    - 12 év alatti gyermekek. Ezek a tabletták 12 év alatti gyermekek kezelésére nem ajánlottak.

    Ha az előírtnál több Nolpaza tablettát vett be

    Tájékoztassa orvosát vagy gyógyszerészét. A túladagolásnak nincsenek ismert tünetei.

    Ha elfelejtette bevenni a Nolpaza tablettát

    Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. A következő, rendes adagot a szokásos időben vegye be.

    Ha idő előtt abbahagyja a Nolpaza szedését

    Ne hagyja abba ezeknek a tablettáknak a szedését mielőtt megbeszélte volna orvosával vagy gyógyszerészével.

    Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

    4. Lehetséges mellékhatások

    Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

    Az alábbiakban felsorolt lehetséges mellékhatások gyakoriságát a következő kategóriák szerint határozták meg.

    nagyon gyakori (10 beteg közül több mint 1-et érint)

    gyakori (100 beteg közül 1-10-et érint)

    nem gyakori (1000 beteg közül 1-10-et érint)

    ritka (10 000 beteg közül 1-10-et érint)

    nagyon ritka (10 000 beteg közül kevesebb mint 1-et érint)

    nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)

    Ha az alábbi mellékhatások bármelyikét észleli, azonnal forduljon kezelőorvosához, vagy keresse fel az Önhöz legközelebb eső kórház sürgősségi osztályát:

    - Súlyos allergiás reakciók (gyakoriság ritka): a nyelv és/vagy a torok megdagadása, nyelési nehézség, csalánkiütés, légzési nehézségek, az arc allergiás megdagadása (Quincke-ödéma/angioödéma), erős szédülés, ami nagyon heves szívdobogással és fokozott verejtékezéssel társul.

    - Súlyos bőrtünetek (gyakoriság nem ismert): a bőr felhólyagosodásával és az egészségi állapot gyors romlásával, a szem, orr, száj/ajkak vagy a nemi szervek hámelváltozásai (enyhe vérzését is beleértve) (Stevens-Johnson-szindróma, Lyell-szindróma, erythema multiforme) és fényérzékenység.

    - Egyéb súlyos állapotok (gyakoriság nem ismert): a bőr vagy a szemek besárgulása (súlyos májsejt-károsodás, sárgaság) vagy láz, kiütés, és a vesék megnagyobbodása, alkalmanként fájdalmas vizeléssel és derékfájdalommal (súlyos vesegyulladás).

    Egyéb mellékhatások:

    - Nem gyakori (1000 beteg közül 1-10-et érint)

    fejfájás, szédülés, hasmenés, hányinger, hányás, puffadás és gyakori szellentés, székrekedés, szájszárazság, hasfájás és kellemetlen hasi érzés, bőrkiütés, fertőzéses bőrkiütés, hólyagosodás, viszketés, gyengeség, kimerültség vagy általános rossz közérzet, alvászavarok csípő-, csukló- vagy gerinctörések fokozott kockázata..

    - Ritka (10 000 beteg közül 1-10-et érint)

    látászavarok, mint például homályos látás, csalánkiütés, ízületi fájdalom, izomfájdalom, testsúlyváltozások, emelkedett testhőmérséklet, a végtagok megdagadása (perifériás ödéma), allergiás reakciók, depresszió, mellmegnagyobbodás férfiaknál.

    - Nagyon ritka (10 000 közül kevesebb mint 1 beteget érint)

    zavartság.

    - Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)

    hallucináció, zavartság (különösen olyan betegeknél, akiknek kórtörténetében szerepelnek ilyen tünetek), csökkent vérnátrium-szint.

    Amennyiben Ön több mint 3 hónapon keresztül szedi a Nolpaza tablettát, lehetséges, hogy a vérében található magnézium szintje csökken. Az alacsony magnéziumszint tünetei lehetnek a kimerültség, önkéntelen izom-összehúzódások, tájékozódási zavar, görcsök, szédülés, megnövekedett pulzus. Amennyiben ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal értesítse kezelőorvosát. Az alacsony magnéziumszint a vérben lévő kálium- és kalciumszint csökkenéséhez is vezethet. A magnéziumszint ellenőrzése érdekében orvosa a rendszeres vérvétel mellett dönthet.

    Vérvizsgálatok során észlelt mellékhatások:

    - Nem gyakori (1000 beteg közül 1-10-et érint)

    emelkedett májenzimértékek.

    - Ritka (10 000 beteg közül 1-10-et érint)

    emelkedett bilirubin; emelkedett vérzsírszint.

    - Nagyon ritka (10 000 kezelt beteg közül kevesebb mint 1 beteget érint)

    vérlemezkeszám-csökkenés, amely a normálisnál erősebb vérzést vagy véraláfutásokat eredményezhet, fehérvérsejtszám-csökkenés, amely a fertőzések gyakoribb kialakulásához vezethet.

    Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

    5. Hogyan kell a Nolpaza tablettát tárolni?

    A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

    Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

    A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a Nolpaza tablettát.. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

    Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét

    6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

    Mit tartalmaz a Nolpaza tabletta

    • A készítmény hatóanyaga: 20 mg, ill. 40 mg pantoprazol tablettánként (pantoprazol-nátrium-szeszkvihidrát formájában)
    • Egyéb összetevők (segédanyagok): tabletta mag: mannit, kroszpovidon, vízmentes nátrium-karbonát, szorbit, kalcium-sztearát; filmbevonat: hipromellóz 3 cp, povidon K25, titán-dioxid (E171), sárga vasoxid (E172), propilénglikol; gyomornedv-ellenálló bevonat: makrogol 6000, talkum. Eudragit L 30 D (metakrilsav-etilakrilát kopolimer, nátrium-lauril-szulfát, poliszorbát 80).

    Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

    Nolpaza 20 mg és 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletták: világos sárgás-barna színű, ovális, mindkét oldalukon kissé domború felületű gyomornedv-ellenálló filmbevonattal ellátott tabletták.

    A Nolpaza gyomornedv-ellenálló tabletta a következő kiszerelésekben kapható:

    14 db, illetve 28 db gyomornedv-ellenálló tabletta OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolásban,

    dobozban.

    Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.


    További gyógyszerek pantoprazole hatóanyaggal

    További gyógyszerek a(z) Reflux, savcsökkentők kategóriában