MINIMS TROPICAMIDE 10 mg/ml oldatos szemcsepp egyadagos tartályban

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Minims Tropicamide és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Minims Tropicamide külsőleges, szemészeti alkalmazásra szánt készítmény. A készítmény hatóanyaga a tropikamid. A pupilla tágítására és a belső szemizmok átmeneti megbénítására szolgál. Kezelőorvosa vagy szemésze alkalmazhatja a szem vizsgálata vagy szemészeti műtéti beavatkozások során.

A Minims Tropicamide önmagában vagy más szemészeti gyógyszerekkel kombinálva is alkalmazható.

A Minims Tropicamide felnőttek (beleértve az időseket is), serdülők és 6 évesnél idősebb gyermekek kezelésére javallott.

MINIMS TROPICAMIDE 10 mg/ml oldatos szemcsepp egyadagos tartályban GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Health-Med sp. zo.o. sp.k.
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 20x0.5 ml egyadagos tartályban
Laktóz:
nincs
Glutén:
nincs
Benzoát:
nincs

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Minims Tropicamide alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Minims Tropicamide-ot:

  • ha allergiás a tropikamidra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
  • ha zöldhályogja van, vagy úgy gondolja, hogy zöldhályogja lehet. Ez különösen az idős betegekre vonatkozik.

Ne alkalmazza ezt a gyógyszert, ha a fentiek érvényesek Önre. Ha nem biztos benne, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével a Minims Tropicamide alkalmazása előtt.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Minims Tropicamide alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:

  • ha vörös a szeme (gyulladásos tünetek);
  • ha bőrirritáció vagy allergiás bőrreakció jeleit észleli a gyógyszer alkalmazása után;
  • ha megnövekedett a szembelnyomása;
  • ha vesekárosodásban vagy májkárosodásban szenved;
  • ha nem alkalmazhat a belladonna alkaloidok csoportjába tartozó gyógyszereket (nagyobb valószínűséggel jelentkezhetnek mellékhatások).

Különös elővigyázatossággal kell eljárni, ha a Minims Tropicamide-ot gyermekeknek adják. Ez a gyógyszer, ha az utasítástól eltérően hosszabb ideig alkalmazzák, felszívódhat a keringésbe, különösen gyermekeknél. Csukja be a szemeit, és 2 percig finoman nyomja meg a szemhéj belső sarkát, hogy csökkentse a keringésbe történő felszívódást. Ez segít megakadályozni, hogy az oldat az orrba és a torkába kerüljön. Ez különösen gyermekeknél ajánlott.

Gyermekek és serdülők

Beszéljen kezelőorvosával a Minims Tropicamide gyermekeknél és serdülőknél történő alkalmazásával kapcsolatban, aki eldönti, hogy a készítmény alkalmas-e az Ön vagy gyermeke kezelésére.

A Minims Tropicamide alkalmazása nem javasolt 6 évesnél fiatalabb gyermekek számára.

Egyéb gyógyszerek és a Minims Tropicamide

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Ez különösen fontos, ha az alábbiak kezelésére szolgáló gyógyszereket szed: depresszió (antidepresszáns gyógyszerek), szorongás (központi idegrendszert gátló gyógyszerek) és szívbetegségek (vérnyomáscsökkentő és szív- és érrendszeri gyógyszerek).

Nem ismertek kölcsönhatások a tropikamid más gyógyszerekkel kombinációban szemen történő alkalmazásakor. Azonban a Minims Tropicamide erősítheti az ugyanabba az osztályba tartozó egyéb gyógyszerek (pupillatágítók és sugárizom-bénítók) hatását.

Ha a Minims Tropicamide-ot más helyi szemészeti készítménnyel együtt alkalmazza, várjon legalább 5 percet az egyes gyógyszerek alkalmazása között. A szemgéleket és szemkenőcsöket mindig utoljára kell alkalmazni.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a készítmény alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.

Kezelőorvosa dönthet úgy, hogy a Minims Tropicamide-ot alkalmazza, vagy mást is felírhat Önnek.

Nem ismert, hogy a tropikamid milyen mértékben választódik ki az emberi anyatejbe szemészeti alkalmazás után.

Nincsenek emberekkel végzett vizsgálatokból adatok a tropikamid termékenységre gyakorolt hatásairól.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A gyógyszer alkalmazása esetén homályos látást és fényérzékenységet tapasztalhat. Ez ronthatja a mélységérzékelést, és ezért negatívan befolyásolhatja a vezetési képességeket. Mielőtt vezetne vagy gépeket kezelne, várja meg, amíg látása kitisztul.

3. Hogyan kell alkalmazni a Minims Tropicamide-ot?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A gyógyszert nem szabad az orvos által javasoltnál hosszabb ideig alkalmazni. Ez a gyógyszer önmagában vagy más szemészeti gyógyszerekkel kombinálva is alkalmazható.

A gyógyszert helyileg, a szem(ek)be kell alkalmazni. Használhat tükröt, ez segít, hogy lássa, mit csinál.

A normál adag felnőtteknek (beleértve az időseket is), serdülőknek és 6 évesnél idősebb gyermekeknek 1 csepp, amelyet 5 perc elteltével egy második csepp követ. Szükség esetén 30 perc elteltével további 1 csepp alkalmazható.

Használati útmutató:

  1. Mosson kezet.
  2. Vegye ki a kontaktlencséjét (ha van).
  3. Óvatosan szárítsa meg a szemét egy kendővel. Csavarja meg és húzza le a kupakot a Minims tartályról.
  • Óvatosan húzza le az alsó szemhéját, majd óvatosan cseppentsen 1 cseppet az alsó szemhéjon belülre. Kerülje a szem megérintését a tartály csúcsával, hogy elkerülje a szemsérüléseket és az oldat szennyeződését.
  • Csukja le a szemhéját, és 2 percig finoman nyomja meg a szemhéja belső sarkát. Ez segít megakadályozni, hogy az oldat az orrba és a torkába kerüljön.
  • Ismételje meg a 4. és 5. lépést a másik szemnél is, ha szükséges, majd dobja ki az tartályt, még akkor is, ha maradt benne némi oldat.
  • A gyógyszer alkalmazása után alaposan mosson kezet.

A szemcsepp csak egyszeri alkalmazásra szolgál, és egyadagos tartályokban kerül forgalomba, ami szükség esetén mindkét szem vizsgálatához elegendő. Felbontást követően az egyadagos tartályt azonnal fel kell használni.A fel nem használt mennyiséget ki kell dobni.

Ha a Minims Tropicamide-ot más helyi szemészeti készítménnyel együtt alkalmazza, várjon legalább 5 percet az egyes gyógyszerek alkalmazása között. A szemgéleket és szemkenőcsöket mindig utoljára kell alkalmazni.

Alkalmazása 6 év alatti gyermekeknél

A Minims Tropicamide alkalmazása nem javasolt 6 évesnél fiatalabb gyermekek számára.

Ha az előírtnál több Minims Tropicamide-ot alkalmazott

Túladagolás előfordulása nagyon valószínűtlen.

A túladagolás tünetei a következők lehetnek: kipirulás és bőrszárazság (gyermekeknél bőrkiütés fordulhat elő), homályos látás, szapora és szabálytalan pulzus, láz, hasfeszülés csecsemőknél, görcsrohamok, hallucinációk vagy a koordináció elvesztése.

Súlyos túladagolás vagy véletlen lenyelés esetén azonnal kérjen tanácsot kezelőorvosától, gyógyszerészétől vagy menjen kórházba, mert súlyos reakciók léphetnek fel (különösen gyermekeknél).

Ha elfelejtette alkalmazni a Minims Tropicamide-ot

Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Nagyon gyakori:10-ből több mint 1 beteget érinthet

  • szemfájdalom;
  • homályos látás.

Nem ismert: a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg

  • fényérzékenység (fotofóbia);
  • szúró érzés a szemben (átmeneti);
  • megnövekedett szembelnyomás;
  • szájszárazság;
  • allergiás reakciók (túlérzékenység);
  • hányinger;
  • szédülés;
  • fejfájás;
  • ájulás;
  • alacsony vérnyomás.

A tropikamid egész szervezetet érintő (szisztémás) mellékhatásai lehetnek: bőrpír, bőrszárazság, szívritmuszavarok, izzadás csökkenése, csökkent gyomor-bél rendszeri motilitás és székrekedés, a húgyhólyag teljes kiürítésének képtelensége, az orrváladék, hörgőváladék és könny csökkent termelése.

További mellékhatások gyermekeknél

Nagyon gyakori:10-ből több mint 1 beteget érinthet

  • homályos látás

Nem ismert: a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg

  • megnövekedett szembelnyomás

Sürgős orvosi ellátást igénylő állapotok előfordulásáról, például a viselkedés megváltozásáról, zavartságról, izgatottságról, hallucinációkról, fokozódó álmosságról, szapora légzésről és a pulzusszám változásáról számoltak be ezen gyógyszercsoport alkalmazásakor, különösen gyermekeknél.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Minims Tropicamide-ot tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 °C‑on tárolandó. Nem fagyasztható!

A fénytől és a nedvességvesztéstől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A dobozon és a tartály tasakján feltüntetett lejárati idő {EXP}után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ne alkalmazza ezt a gyógyszert, ha a bomlás látható jelei észlelhetők.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Minims Tropicamide?

  • A készítmény hatóanyaga a tropikamid: A szemcsepp 10 mg tropikamidot tartalmaz milliliterenként.
  • Egyéb összetevők: nátrium‑hidroxid, sósav és tisztított víz.

Milyen a Minims Tropicamide külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

A Minims Tropicamide egyszer használatos, steril, tiszta színtelen oldat, mely látható részecskéktől mentes; csavaros védőkupakkal lezárt, kúp formájú tartályban. A tartályok egyenként külön polipropilén/papír tasakban csomagolva. Körülbelül 0,5 ml oldatot tartalmaz tartályonként.

20 db 0,5 ml-es, steril egyadagos tartályt tartalmaz dobozonként.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Health-Med sp. z o.o. sp.j. ul. Walewska 8/5, 04-022 Varsó, Lengyelország

Gyártó

Laboratoire Chauvin S.A.S. Zone Industrielle de Ripotier, 50 Avenue Jean Monnet, 07200 Aubenas, Franciaország

OGYI-T-24015/01 20×0,5 ml tartályban, egyenként külön polipropilén/papír tasakban

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

Magyarország: Minims Tropicamide 10 mg/ml oldatos szemcsepp egyadagos tartályban

Görögország: Tropicamide/Health-Med

Ciprus: Tropicamide/Health-Med

Portugália: Tropicamida Health-Med, 10 mg/mL, colírio, solução em recipiente unidose

Spanyolország: Minims Tropicamida 10 mg/ml colirio en solución en envase unidosis

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2022. február

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal