MERIOFERT KIT por és oldószer oldatos injekcióhoz

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Meriofert Kit és milyen betegségek esetén alkalmazható?

  • A Meriofert Kitapeteérés elősegítésére szolgál olyan nőknél, akiknek nincs peteérésük, és más kezelés (klomifén-citrát) nem volt sikeres esetükben.
  • A Meriofert Kit több tüsző (több petesejt) érésének előidézésére szolgál olyan nőknél, akik megtermékenyítési programban vesznek részt.

A Meriofert Kitmagas tisztítottsági fokú humán menopauza-gonadotropin, amely a gonadotropin-gyógyszerek csoportjába tartozik.

75 NE menotropint [75 NE liofilizált humán follikulus-stimuláló hormont (FSH-t) és 75 NE humán luteinizáló hormont (LH-t)] tartalmaz fagyasztva szárított (liofilizált) por formájában injekciós üvegenként.

A humán menopauzális gonadotropint (hMG-t) menopauzán átesett nők vizeletéből állítják elő. A gyógyszer humán koriogonadotropin hormont (hCG-t – a terhes nők vizeletéből előállított hormont) is tartalmaz, amely a termékhez adva hozzájárul a teljes LH-aktivitáshoz.

Ez a gyógyszer kizárólag a kezelőorvos felügyelete alatt alkalmazható.

MERIOFERT KIT por és oldószer oldatos injekcióhoz GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag
follicle-stimulating hormone, lh

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal >

Gyártó:
IBSA Pharma Kft.
Vényköteles?
Szakorvos ellátás mellett
nem vényköteles

Kiszerelések

  • 75 NE (1x injekciósüveg)
  • 75 NE (5x injekciósüveg)

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Meriofert Kit alkalmazása előtt

A kezelés megkezdése előtt Ön és partnere termékenységét kivizsgálják.

Ne alkalmazza a Meriofert Kit-et a következők előfordulása esetén:

  • Ha megnagyobodott a petefészke vagy cisztája van, kivéve a hormonális eredetű, többszörös petefészekcisztákat (policisztás ovárium szindróma).
  • Ha ismeretlen eredetű hüvelyi vérzése van.
  • Ha petefészekrákban, méh- vagy emlőkrákban szenved.
  • Ha az agyalapi mirigyet vagy a hipotalamuszt érintő daganata (tumora) van.
  • Ha allergiás (túlérzékeny) a menotropinra vagy a Meriofert Kit bármely egyéb összetevőjére.

Ez a gyógyszer nem alkalmazható korai menopauza esetén, a nemi szervek fejlődési rendellenessége vagy a méh bizonyos tumorai esetén, melyek egy terhesség normális lefolyását lehetetlenné tennék.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Bár még nem jelentettek allergiás reakciókat a Meriofert Kitkapcsán, tájékoztatnia kell kezelőorvosát, ha a hasonló gyógyszerekre allergiás reakciót tapasztalt.

Ez a kezelés növeli a petefészek-hiperstimulációs szindróma (OHSS) kialakulásának kockázatát (lásd: Lehetséges mellékhatások). Ha petefészek-hiperstimulációs szindróma fordul elő, a gyógyszer további adagolását leállítják – ilyen esetben kerülendő a teherbeesés. A petefészek-hiperstimuláció első jelei az alhasi fájdalom, illetve hányinger, hányás és testsúlynövekedés. Ha hasonló tüneteket tapasztal, a lehető leghamarabb orvoshoz kell fordulnia. Súlyos, de ritka esetekben a petefészkek megnagyobbodhatnak, és folyadék gyűlhet fel a hasüregben vagy a mellkasüregben.

Az érett petesejt tüszőből történő kiszabadulásának elősegítésére használt humán koriogonadotropin [hCG] tartalmú gyógyszer növelheti a petefészek-hiperstimulációs szindróma valószínűségét. Ezért nem javasolt a hCG alkalmazása olyan esetekben, ha OHSS van kialakulóban. Legalább 4 napig tartozkodnia kell a nemi együttléttől, még abban az esetben is, ha mechanikus fogamzásgátlást alkalmaz.

Figyelembe kell vennie, hogy termékenységi problémákkal kűzdő nőknél nagyobb a vetélések aránya, mint az átlagos népesség esetében.

A peteérés elősegítése érdekében végzett kezelésben részt vevő betegeknél a többes (iker) terhesség előfordulásának esélye nagyobb a természetes fogamzáshoz képest. Ez a kockázat azonban az ajánlott adag alkalmazásával minimalizálható.

Sérült petevezetékkel rendelkező nőbetegek esetében kissé nagyobb a méhen kívüli terhesség kockázata.

Az ikerterhesség, valamint a megtermékenyítési programban részt vevő szülők általános jellemzői (például az anya életkora, a sperma tulajdonságai) összefüggésben lehetnek a születési rendellenességek nagyobb kockázatával.

A Meriofert Kit készítménnyel végzett kezelés, ahogy a terhesség önmagában is, növelheti a trombózis esélyét. A trombózis: vérrögképződés egy érben, leggyakrabban a láb vagy a tüdő vénáiban. Mindenképpen beszéljen kezelőorvosával a kezelés megkezdése előtt, különösen a következő esetekben:

  • ha tudja, hogy trombózisra hajlamos;
  • ha Önnek vagy a közvetlen családtagjának volt már trombózisa;
  • ha Ön kifejezetten túlsúlyos.

Gyermekek

A gyógyszer nem alkalmazható gyermekeknél.

Egyéb gyógyszerek és a Meriofert Kit

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezettegyéb gyógyszereiről.

Terhesség, szoptatás és termékenység

A Meriofert Kitnem alkalmazható, ha Ön terhes vagy szoptat.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Meriofert Kitnem, vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

A Meriofert Kit nátriumot tartalmaz

Ez a gyógyszer kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz az elkészített oldatában, azaz gyakorlatilag „nátriummentes”.

3. Hogyan kell alkalmazni a Meriofert Kit-et?

Adagolás és a kezelés időtartama:

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát.

A menstruációs ciklus hiánya vagy rendszertelensége esetén:

Általános szabályként a Meriofert Kit 75 NE-s első injekcióját a spontán bekövetkező vagy gyógyszerrel előidézett menstruációs ciklus első hetében adják be.

Ezt követően a Meriofert Kitbeadása naponta tőrténik a kezelőorvos által felírt adagban, és a kezelés mindaddig folytatódik, amíg egy vagy több érett tüsző nem alakul ki a petefészekben. A petefészek válaszát kezelőorvosa megfelelő vizsgálatokkal meghatározza, majd az eredménytől függően módosítja a Meriofert Kitadagját.

Amint egy tüsző eléri a szükséges érettséget, a Meriofert Kit-kezelést szüneteltetik, és peteérést idéznek elő egy másik hormon (koriogonadotropin, hCG) segítségével.

A peteérés rendszerint 32–48 órával később történik.

A kezelésnek ebben a fázisában lehetségessé vállik a megtermékenyítés. Javasolt, hogy minden nap nemi életet éljen, a hCG beadását megelőző naptól kezdődően. Ha a peteérés ellenére nem sikerül teherbe esni, a kezelés megismételhető.

In vitro megtermékenyítés vagy más asszisztált reprodukciós technika alkalmazása előtt, többszörös tüszőérés kiváltása érdekében a petefészek-stimulációban részt vevő nők esetében:

E kezelés célja több, egyidejű tüszőérés. A kezelés a ciklus 2. vagy 3. napján kezdődik 150 és 300 NE közötti Meriofert Kit injekcióval (2-4 injekciós üveg 75 NE Meriofert Kit). Kezelőorvosa dönthet úgy, hogy nagyobb adagot ad, ha szükséges. A Meriofert Kit beadott adagja nagyobb, mint amikor csak 1 tüszőérés kiváltása a cél. A kezelés további részében a kezelőorvos egyénileg állítja be az adagot.

Amint megfelelő számú tüsző válik éretté, a Meriofert Kit-kezelést szüneteltetik, majd peteérést idéznek elő egy másik hormoninjekció (koriogonadotropin, hCG) beadásával.

Hogyan kell a Meriofert Kit-et beadni?

A Meriofert Kit injekció a bőr alá (szubkután) vagy izomba (intramuszkulárisan) adható.

Minden injekciós üveg csak egyszeri alkalmazásra szolgál, és az injekciót az előkészítés után azonnal fel kell használni.

A megfelelő oktatást követően kezelőorvosa megkérheti Önt arra, hogy adja be saját magának a Meriofert Kit-et.

Az első alkalommal kezelőorvosának a következőket kell tennie:

  • biztosítania kell Önnek, hogy gyakorolhassa az injekció bőr alá történő beadását önmagának,
  • meg kell mutatnia Önnek, hogy hova adhatja be saját magának az injekciót,
  • meg kell mutatnia Önnek, hogyan tudja Ön elkészíteni az oldatos injekciót,
  • el kell magyaráznia Önnek, hogy hogyan készítse elő Ön az injekció helyes adagját.

Mielőtt beadná magának a Meriofert Kit injekciót, figyelmesen olvassa el a következő utasításokat.

1 injekciós üveg Meriofert Kit előkészítése és beadása:

A csomagban található Meriofert Kit injekciót, az oldószert (nátrium-klorid 9 mg/ml-es vizes oldatát) tartalmazó előretöltött fecskendő segítségével közvetlenül felhasználás előtt kell előkészíteni.

Felhasználás előtt mosson kezet és biztosítson egy tiszta felületet (pl. asztalon) a gyógyszer előkészítéséhez. Fontos, hogy keze és a felhasznált eszközök a lehető legtisztábbak legyenek.

A következőket helyezze az előkészített tiszta felületre:

  • két, alkohollal megnedvesített törlő (pl. vattatampon, nincs mellékelve),
  • egy, Meriofert Kit port tartalmazó injekciós üveg,
  • egy oldószeres, előretöltött fecskendő,
  • egy hosszú tű az injekció előkészítéséhez,
  • egy vékony tű a bőr alá történő beadáshoz.

Az oldatos injekció elkészítése (feloldása)

Az injekció előkészítése:

  • Vegye le az előretöltött fecskendő védőkupakját; helyezze a feloldáshoz használandó tűt (a hosszú tűt) a fecskendőre.
  • Óvatosan helyezze a fecskendőt a tiszta felületre.
  • Ne érjen a tűhöz.

Az oldatos injekció elkészítése:

  • Óvatosan felfelé pattintva távolítsa el a Meriofert Kit injekciós üvegéről a színes (világoszöld) műanyag kupakot.

       • Alkoholos törlővel törölje le a gumitetőt, és hagyja megszáradni.

Fogja meg a fecskendőt, vegye le a tűről a védőkupakot és nyomja át a tűt a Meriofert Kit injekciós üveg gumidugójának közepén.

       • Nyomja le erősen a fecskendő dugattyúját, hogy a fecskendőben található oldószer az injekciós üvegben található port feloldja.

       • NE RÁZOGASSA, hanem gyengéden görgesse, mindaddig, amíg az oldat átlátszóvá nem válik.

  • Általában a Meriofert Kit azonnal feloldódik.
  • A tűt az injekciós üvegben hagyva fordítsa meg az üveget (fejjel lefelé).
  • Ügyeljen arra, hogy a tű hegye a folyadék szintje alatt legyen.
  • Óvatosan húzza a fecskendő dugattyúját, hogy az összes Meriofert Kit oldatot fel tudja szívni a fecskendőbe.
  • Ellenőrizze, hogy a feloldott oldat átlátszó-e.

Ha 1-nél több injekciós üveg Meriofert Kit készítményt kell feloldania, szívja vissza az első injekciós üveg feloldott tartalmát a fecskendőbe, és lassan fecskendezze egy második injekciós üvegbe, a 2–4. lépés megismétlése után.

A gyógyszer bőr alá történő befecskendezése:

  • Amikor a fecskendőben az előírt adag jelen van, tegye fel a védőkupakot a tűre. Távolítsa el a tűt a fecskendőről, és tegye fel az injekció bőr alá történő befecskendezéséhez használatos vékony tűt, a védőkupakjával együtt.
  • Nyomja erősen a vékony tűt a fecskendőre, majd kissé csavarja meg, hogy teljesen rögzítve legyen, és hézagmentes csatlakozás jöjjön létre.
  • Vegye le a vékony tű védőkupakját. Tartsa a fecskendőt a tűvel felfelé, és óvatosan ütögesse a fecskendő oldalát, hogy az esetleges légbuborékok felülre kerüljenek.
  • Tolja felfelé a fecskendő dugattyúját mindaddig, amíg egy oldatcsepp megjelenik a tű hegyén.
  • Ha az oldat szemcsés vagy nem áttetsző, ne használja fel.

Az injekció beadási helye:

  • Kezelőorvosa vagy a nővér már elmondta Önnek, hogy hova kell beadnia injekciós gyógyszerét. A szokásos helyek a comb vagy a köldök alatti alsó hasfal.
  • Alkoholos törlővel törölje át az injekció beadási helyét.

A tű beszúrása:

  • Erőteljesen csippentse össze ujjaival a bőrt. A másik kezével szúrja be 45 vagy 90 fokos szögben a tűt.

Az oldat befecskendezése:

  • Fecskendezze be az oldatot a bőr alá, úgy ahogy mutatták Önnek. Ne fecskendezze közvetlenül vénába. Lassan és egyenletesen tolja a fecskendő dugattyúját, úgy, hogy az oldat befecskendezése megfelelő legyen, és a bőr szövetei ne károsodjanak.

Szánjon rá megfelelő időt az előírt mennyiségű oldat befecskendezésére. A kezelőorvosa által felírt adagtól függően előfordulhat, hogy nem kell felhasználni az oldat teljes mennyiségét.

A tű eltávolítása:

  • Húzza ki a fecskendőt, és nyomjon egy fertőtlenítős törlőt az injekció beadási helyére. Az injekció beadási helyén, a nyomás fenntartása mellett végzett gyengéd masszázs segít eloszlatni a Meriofert Kit-et, és enyhíteni az okozott kellemetlen érzést.

A gyógyszer izomba történő beadása:

Az izomba beadandó Meriofert Kit injekciót az Önt ellátó egészségügyi szakember előkészíti, majd beadja a combba vagy a fenékbe.

A használt eszközket dobja ki

Az injekció beadása után, a használt tűt, fecskendőt és üres injekciós üveget egy veszélyes hulladék tárolására való tartályba dobja. Bármilyen fel nem használt oldat, illetve hulladék megsemmisítését a gyógyszerekre vonatkozó előírások szerint kell elvégezni.

Ha az előírtnál több Meriofert Kit-et alkalmazott

A Meriofert Kit túladagolásának hatásai nem ismertek, mindazonáltal petefészek-hiperstimulációs szindróma kialakulása előfordulhat (lásd: Lehetséges mellékhatások). Ha az előírtnál több Meriofert Kit-et alkalmazott, forduljon kezelőorvosához vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberhez.

Ha elfelejtette alkalmazni a Meriofert Kit-et

Alkalmazza az injekciót következő, szokásos időpontban. Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Meriofert Kit alkalmazását

Ne hagyja abba a gyógyszes kezelést önszántából; mindig beszéljen kezelőorvosával, ha a gyógyszer abbahagyásán gondolkodik.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így a Meriofert Kit is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A következő mellékhatás fontos – ha ezt tapasztalja, azonnali intézkedés szükséges. Abba kell hagynia a Meriofert Kit alkalmazását, és azonnal fel kell keresnie kezelőorvosát a következők esetén:

Gyakori (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):

  • Petefészek-hiperstimulációs szindróma (tünetei közé tartozik a petefészekciszták kialakulása vagy a meglévő ciszták megnagyobbodása, alhasi fájdalom, szomjúság vagy hányinger érzése, időnként hányás, csökkent mennyiségű, sűrű vizelet ürítése és testsúlynövekedés) (további információkért lásd a 2. részt).

A következő mellékhatásokról is beszámoltak:

Nagyon gyakori (10 betegből több mint 1 beteget érinthet):

  • Fejfájás
  • Duzzadt vagy puffadt has

Gyakori (10 betegből legfeljebb 1‑et érinthet):

  • Hasi fájdalom vagy kellemetlen érzés
  • Kismedencei fájdalom
  • Hátfájás
  • Nehézségérzés
  • Kellemetlen érzés az emlőben
  • Szédülés
  • Hőhullámok
  • Szomjúság
  • Hányinger
  • Fáradtság
  • Általános rossz közérzet
  • Az injekció beadási helyén jelentkező reakciók, például fájdalom és gyulladás (izomba történő alkalmazásnál gyakoribb, mint bőr alá történő beadásnál).

Ritka (1000 betegből legfeljebb 1‑et érinthet):

  • Petefészek-csavarodás (a petefészkek megcsavarodása, ami rendkívüli fájdalmat okoz az alhasban)

Nagyon ritka (10 000 betegből legfeljebb 1-et érinthet):

  • Olyan vérrög keletkezése egy érben, ami elszabadul, és a véráramlás által továbbszállítva egy másik eret elzárhat (tromboembólia).

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékbentalálható elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5.  Hogyan kell a Meriofert Kit-et tárolni?

A gyógyszer gyermekektőlelzárva tartandó!

Legfeljebb 25°C-on tárolandó. A fénytől való védelem érdekében az injekciós üveget és az oldószer előretöltött fecskendőjét tartsa a dobozában.

A dobozon, az injekciós üvegen és az oldószer előretöltött fecskendőjén feltüntetettlejárati idő (EXP./Felh.) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Elkészítés után az injekciót azonnal fel kell használni.

Ne alkalmazza a Meriofert Kit-et, ha azt észleli, hogy az oldat nem átlátszó. Az oldatnak feloldás után átlátszónak (tisztának) és színtelennek kell lennie.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Meriofert Kit?

A készítmény hatóanyaga a menotropin.

75 NE menotropint [75 NE follikulus-stimuláló hormont (FSH-t) és 75 NE humán luteinizáló hormont (LH-t)] tartalmaz liofilizált por formájában injekciós üvegenként.

A humán menopauzális gonadotropint (hMG-t) menopauzán átesett nők vizeletéből állítják elő.A készítménykiegészítéskénthumán koriogonadotropin hormont (hCG-t – terhes nők vizeletéből kivont hormont) is tartalmaz – ez hozzájárul a teljes LH-aktivitáshoz.

Ha a gyógyszert tartalmazó injekciós üvegek közül egyszerre többet használ fel, az 1 ml feloldott oldatban lévő menotropin-mennyiség a következő lesz:

Meriofert Kit 75 NE

por és oldószer oldatos injekcióhoz

Felhasznált injekciós üvegek száma

Összes menotropin-mennyiség 1 ml oldatban

1

75 NE

2

150 NE

3

225 NE

4

300 NE

5

375 NE

6

450 NE

 

Egyéb összetevők

Por: laktóz-monohidrát.

Oldószer: 9 mg/ml-es nátrium-klorid-oldat.

Milyen a Meriofert Kit külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Por: fehér vagy csaknem fehér, liofilizált por.

Oldószer: átlátszó, színtelen oldat.

A Meriofert Kit oldatos injekcióhoz való por és oldószer formában kerül forgalomba.

1 készlet tartalma a következő:

  • Fehér vagy csaknem fehér, liofilizált por 1 db injekciós üvegben.
  • Átlátszó és színtelen oldat (1 ml), 1 db előretöltött fecskendőben.
  • 1 db tű a feloldáshoz és az izomba beadandó injekcióhoz (hosszú tű)
  • 1 db tű a bőr alá beadandó injekcióhoz (rövid tű)

1 db, 5 db vagy 10 db készletet tartalmaz dobozonként.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:

IBSA Pharma Kft.

1124 Budapest, Fodor u. 54/B

Gyártó:

IBSA Farmaceutici Italia srl

Via Martiri di Cefalonia, 2

26900 Lodi – Olaszország

A forgalomba hozatali engedély száma

OGYI-T-22799/01 1× injekciós üvegben

OGYI-T-22799/02 5× injekciós üvegben

OGYI-T-22799/03 10×injekciós üvegben

Ezt a gyógyszert az az Európai Gazdasági Térségtagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték (A hatáserősség és gyógyszerforma minden országban azonos, csak a gyógyszer névben van eltérés):

Magyarország, Szlovákia, Spanyolország

Meriofert Kit

Ausztria, Bulgária, Ciprus, Románia, Egyesült Királyság

Meriofert PFS

Csehország, Dánia, Norvégia

Meriofert Set

Finnország, Görögország, Olaszország, Svédország

Meriofert

Belgium, Luxemburg

Fertinorm Kit

Franciaország

Fertistartkit

Hollandia

Meriofert spuit

Lengyelország

Mensinorm

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2021. június.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal