LARESIN PLUS 40 mg/12,5 mg filmtabletta adatlap

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A LARESIN PLUS ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Laresin Plus két hatóanyag, az olmezartán-medoxomil és hidroklorotiazid kombinációja, amelyek a magas vérnyomás (hiperónia) kezelésére szolgálnak.

 • Az olmezartán-medoxomil az "angiotenzin-II receptor antagonistáknak" nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik. Hatására az erek elernyednek, és ezáltal a vérnyomás csökken.
 • A hidroklorotiazid a tiazid típusú diuretikumok (más néven "vízhajtók") csoportjába tartozik. Oly módon csökkenti a vérnyomást, hogy növeli a vesékben termelődő vizelet mennyiségét, azaz fokozza a vizeletürítést, így segít a szervezetnek megszabadulni a felesleges folyadéktól.

Csak abban az esetben kap Ön Laresin Plus filmtablettát, ha a Laresin (olmezartán-medoxomil) önmagában adva nem csökkentette megfelelően a vérnyomását. A két hatóanyag kombinációja a Laresin Plus filmtablettában jobban csökkenti a vérnyomást, mint az egyes hatóanyagok önmagukban.

Elképzelhető, hogy Ön már szed valamilyen gyógyszert a magas vérnyomás kezelésére, de kezelőorvosa azért írta fel Önnek a Laresin Plus filmtablettát, hogy vérnyomását még tovább csökkentse.

A magas vérnyomás olyan jellegű gyógyszerekkel tartható egyensúlyban, mint a Laresin Plus filmtabletta. Kezelőorvosa életmód-változtatást is javasolhat Önnek, ezzel is segítve a vérnyomás csökkentését. Így például a testsúlycsökkentést, a dohányzás elhagyását, a sófogyasztás és az alkoholfogyasztás csökkentését ajánlhatja. Orvosa rendszeres testmozgást, pl. sétát vagy úszást is javasolhat. Mindig fogadja meg kezelőorvosa tanácsát.

2. TUDNIVALÓK A LARESIN PLUS SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje a Laresin Plus filmtablettát

GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó: Berlin-Chemie AG Menarini Group

Hatóanyag: olmesartan
hydrochlorothiazide

Normatív TB támogatás:

Kiadhatóság: Orvosi vényhez kötött

Megnézem a teljes betegtájékoztatót
 • ha túlérzékeny (allergiás) az olmezartán-medoxomilra vagy a hidroklorotiazidra vagy a tabletta egyéb összetevőire (lásd 6. pont, mely tartalmazza a teljes felsorolást), illetve a hidroklorotiazidhoz hasonló anyagokra (szulfonamidok);
 •  ha több mint 3 hónapos terhes (a terhesség korai szakaszában is ajánlott elkerülni a Laresin Plus szedését - lásd a terhességről szóló részt);
 • ha veseproblémái vannak;
 • ha vérének alacsony a kálium- vagy nátrium-, illetve magas a kalcium- vagy húgysavszintje (a köszvény vagy a vesekő tüneteivel), és ez a megfelelő kezelésre nem reagál;
 • ha közepes vagy súlyos májbetegsége van, vagy besárgult a bőre és a szeme (sárgasága van), illetve az epe epehólyagból való kiürülése akadályozott (epeút-elzáródás, pl. epekő).

Ha úgy véli, hogy a fentiek bármelyike igaz Önre, ne szedje ezt a gyógyszert. Forduljon kezelőorvosához és fogadja meg tanácsait.

A Laresin Plus filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

A tabletta szedése előtt tájékoztassa orvosát, ha az alábbi állapotok valamelyike érinti Önt:

 • veseátültetés;
 • májbetegség;
 • szívelégtelenség vagy szívbillentyű- illetve szívizombetegség;
 • súlyos vagy hosszan tartó hányással, hasmenéssel járó betegség;
 • nagy adag vízhajtóval történő kezelés vagy alacsony sótartalmú diéta;
 • mellékvese-betegségek (pl. primer hiperaldoszteronizmus);
 • cukorbetegség (diabétesz mellitusz);
 • lupusz eritematózusz (bőrfarkas, egy autoimmun betegség);
 • allergia vagy asztma.

Kezelőorvosa gyakoribb ellenőrzéseket, illetve vizsgálatokat tarthat szükségesnek a fenti állapotokban. A Laresin Plus megemelheti a vér zsírsavszintjét, valamint a húgysavszintet (ami köszvény, az ízületek fájdalmas, gyulladásos betegségének kiváltója). Ezek ellenőrzése céljából kezelőorvosa gyakoribb vérvizsgálatokat írhat elő.

Lehetséges, hogy bizonyos ionok (elektrolitok) vérszintje megváltozik. Kezelőorvosa ezért időről időre ellenőrzésként vérvizsgálatot végeztethet. Az elektrolit szintek megváltozásának jele lehet: szomjúság, szájszárazság, izomfájdalmak vagy izomgörcsök, izomfáradtság, alacsony vérnyomás, gyengeség-, lomhaság-, fáradtság érzet, álmosság vagy nyugtalanság, hányinger, hányás , a vizeletürítés csökkenése, gyors szívműködés.

Megnézem a teljes betegtájékoztatót

További gyógyszerek olmesartan;hydrochlorothiazide hatóanyaggal

ÚJ KERESÉS

Hol keres

Vénykötelesség