• Gutron

    1. Milyen típusú gyógyszer a Gutron és milyen betegségek esetén alkalmazható?

    A midodrin hatóanyag egyes alacsony vérnyomással járó állapotok, továbbá a vizelet-visszatartási nehézség bizonyos formáinak kezelésére szolgál.

    2. TUDNIVALÓK A Gutron SZEDÉSE ELŐTT

    Ne szedje a Gutront

    - ha allergiás (túlérzékeny) a midodrin-hidrokloridra vagy a Gutron egyéb összetevőjére,

    - súlyos szív- és/vagy érrendszeri megbetegedés, magasvérnyomás, szívritmuszavar esetén,

    - vesebetegség és veseelégtelenség esetén, prosztata-megnagyobbodás esetén, ha az maradvány vizeletet eredményez, illetve mechanikus húgyúti elzáródás és vizeletpangás esetén,

    - mellékvese-daganat esetén,

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: midodrine
    KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: igen

    - pajzsmirigy túlműködés esetén,

    - szűk zugú zöldhályog esetén,

    - terhesség, szoptatás ideje alatt.

    A Gutron fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

    - a szívritmus csökkenését okozó gyógyszerekkel egyidejűleg,

    - jobb szívfél megnagyobbodás esetén,

    - zöldhályog ill. emelkedett szembelnyomás esetén.

    A kezelés során rendszeresen ellenőrizni kell a vérnyomást fekvő, álló és ülő helyzetben is. A vérnyomás-kiugrás jellegzetes tüneteinek - gyors szívdobogás, fejfájás, látászavar - észlelésekor a kezelést meg kell szakítani, és orvoshoz kell fordulni.

    A szívműködés túlzott lelassulását jelző tünetek - pulzusszám-csökkenés, szívtáji kellemetlen érzés, fokozott szédülési hajlam, tudatvesztés - észlelésekor a kezelést azonnal meg kell szakítani, és orvoshoz kell fordulni.

    A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

    Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

    Különösen kerülni kell a Gutron együttes adagolását vérnyomásemelő illetve vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel, egyes depresszió elleni készítményekkel, allergia elleni szerekkel, pajzsmirigy hormonnal, atropinnal és mellékvesekéreg-hormon készítményekkel, mivel e gyógyszerek egyidejű adagolása a vérnyomás nagymértékű ingadozását válthatja ki.

    Kapcsolódó cikkek

    Magas vérnyomás - Amit Ön is megtehet
    Coarctatio aortae és magas vérnyomás
    Amit rosszul tudunk a magas vérnyomásról
    Ezért veszélyes az éjszakai műszak
    Magas vérnyomás - A lakosság 20 százaléka nem tudja, hogy beteg
    Ellenőrizze szisztolés vérnyomását!

    Szívritmuszavar kialakulásának veszélye miatt nem szedhető együtt a Gutron béta-blokkoló gyógyszerekkel (vérnyomás csökkentésére), digitálisz tartalmú szerekkel (szívbetegség kezelésére).

    Terhesség és szoptatás

    Terhesség és szoptatás ideje alatt a készítmény szedése ellenjavallt.

    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

    Különösen gépkocsivezetés vagy veszéllyel járó munkavégzés esetén figyelembe kell vennie, hogy a Gutron szedés következtében izgatottság, ingerlékenység, idegesség jelentkezhet.

    3. HOGYAN KELL SZEDNI A GUTRONT?

    A Gutront mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. A készítmény szokásos adagja felnőtteknek és 12 év feletti serdülőknek a következő.

    Alacsony vérnyomás kezelésére

    Kezdő adagolás: naponta 2-3-szor 1 tabletta. Az adagolás az orvos utasítására, az általa előírt mértékben, legkevesebb 3-4 napos időközönként emelhető, legfeljebb napi 3-szor 4 tabletta adagig.

    Vizelet-visszatartási zavar kezelésére

    Kezdő adagolás: naponta 2-3-szor 1 tabletta. Az adagolás az orvos utasítására, az általa előírt mértékben, legkevesebb 3-4 napos időközönként emelhető, legfeljebb napi 2-szer 2 tabletta adagig.

    Két adag bevétele között legkevesebb 3-4 órának kell eltelnie. A készítményt a nappali órákban kell adagolni, amikor a beteg normál napi tevékenységét végezvén ülő-álló helyzetben van. Az első adagot reggel, közvetlenül felkelés előtt vagy után célszerű bevenni, a másodikat délben, a harmadikat késő délután. A fekvő helyzetben bekövetkező magas vérnyomás kialakulásának elkerülése érdekében, az utolsó napi adagot nem szabad vacsora után adagolni, illetve legalább 4 órával lefekvés előtt kell bevenni.

    A Gutront megfelelő mennyiségű folyadékkal kell lenyelni.

    Gyermekek, idős betegek, valamint máj-, ill. veseelégtelenségben szenvedő betegek kezelésére megfelelő Gutron adagolásról nem állnak rendelkezésre tapasztalatok.

    Ha az előírtnál több Gutront vett be

    A Gutron túladagolása esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. Ilyenkor fokozott mértékben jelentkezhet vérnyomás emelkedés, "libabőr", hidegérzés, a szívműködés lelassulása, vizeletürítési zavar.

    Ha elfelejtette bevenni a Gutront

    A következő alkalommal ne vegyen be kétszeres adagot, mert ezzel már nem pótolja a kihagyott mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát. Folytassa a kezelést az előírtak szerint.

    Ha idő előtt abbahagyja a Gutron szedését

    Panaszai visszatérhetnek.

    Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

    4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

    Mint minden gyógyszer, így a Gutron is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

    Gyakori mellékhatások (10 kezelt betegből kevesebb mint 1 esetben, de 100 beteg közül több mint 1 esetben fordulhatnak elő): adagtól függően, magas vérnyomás jelentkezése fekvő helyzetben, viszketés, bőrkiütés, "libabőr", hidegérzés, bőrérzéketlenség.

    Nem gyakori mellékhatások (100 kezelt betegből kevesebb mint 1 esetben, de 1000 beteg közül több mint 1 esetben fordulhatnak elő): lassú vagy gyors szívverés, szívdobogás-érzés, émelygés, gyomorégés, szájnyálkahártya-gyulladás, adagtól függően vizelet-visszatartás, vizeletpangás.

    Ritka mellékhatások (1000 kezelt betegből kevesebb mint 1 esetben, de 10 000 beteg közül több mint 1 esetben fordulhatnak elő): szívritmuszavar, mellkasi fájdalom (anginás panaszok), fejfájás, izgatottság, ingerlékenység, idegesség.

    Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

    5. Hogyan kell a Gutront tárolni?

    Legfeljebb 25 °C-on, a fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

    A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

    A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne szedje a Gutront. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

    A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

    6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

    Mit tartalmaz a Gutron

    - A készítmény hatóanyaga a midodrin-hidroklorid. 2,5 mg midodrin-hidroklorid tablettánként.

    - Egyéb összetevők: magnézium-sztearát, talkum, vízmentes kolloid szilicium-dioxid, mikrokristályos cellulóz, kukoricakeményítő.

    Milyen a Gutron külleme és mit tartalmaz a csomagolás

    A Gutron fehér, kerek, lapos felületű, metszett élű tabletta, egyik oldalán felezővonallal és felül "GU" jelzéssel, alul "2,5" jelzéssel ellátva. 20 db, 50 db tabletta színtelen, átlátszó buborékcsomagolásban és dobozban.


    További gyógyszerek midodrine hatóanyaggal

    További gyógyszerek a(z) Vérnyomáscsökkentők kategóriában