FENOBRAT 250 mg retard kemény kapszula

1. Milyen típusú gyógyszer a Fenobrat 250 mg retard kemény kapszula és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Fenobrat 250 mg retard kemény kapszula egy fibrátoknak nevezett gyógyszercsoportba tartozik. Ezeket a gyógyszereket a vérben lévő vér-zsír (lipid) szint csökkentésére használják. Ilyen zsírok pl. a trigliceridek.

A vérzsírszint csökkentésében, a Fenobrat 250 mg retard kemény kapszula alacsony zsírtartalmú diéta és egyéb nem gyógyszeres kezelés, mint pl. testmozgás és súlycsökkentés kiegészítőjeként javasolt.

A Fenobrat 250 mg retard kemény kapszula más gyógyszeres kezelés (sztatinok) mellett kiegészítő kezelésként is alkalmazható olyan esetekben, amikor az önmagában alkalmazott sztatin-kezelés mellett a vérzsírok szintje nincs megfelelően szabályozva.

2. Tudnivalók a Fenobrat 250 mg retard kemény kapszula szedése előtt

Ne szedje a Fenobratot:

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: fenofibrate

Vényköteles: igen

Kiszerelések és további adatok:

(30x)

- ha allergiás (túlérzékeny) a fenofibrátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;

- súlyos máj- és epehólyag betegségben;

- vesekárosodásban;

- terhesség és szoptatás ideje alatt.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Fenobrat szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a szakszemélyzettel:

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

- ha 70 évesnél idősebb,

- ha az Ön egyéni vagy családi kórtörténetében örökletes izombetegségek, beszűkült vesefunkció, hypothyreosis vagy nagy mennyiségű alkoholfogyasztás szerepel

- amennyiben Önnél a szív- és érrendszeri megbetegedés kockázata magas, orvosa fenofibrát sztatinnal való kombinációját rendelheti, ha a kórtörténetében nem szerepel semmilyen izombetegség.

- ha az Ön vesefunkciója károsodott és a kreatininszint emelkedése magasabb, mint 50% vagy meghaladja a normál érték felső határát, a kezelést meg kell szakítani.

Gyermekek és serdülők

A Fenobrat biztonságosságát és hatékonyságát gyermekeknél és 18 éven aluli serdülőknél nem igazolták.A Fenobrat alkalmazása 18 éven aluli gyermekeknek nem javasolt, mivel erre vonatkozólag nem állnak rendelkezésre adatok.

Egyéb gyógyszerek és a Fenobrat

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

- A Fenobratot egyidejűleg MAO-gátlóval, perhexilin-maleáttal és egyéb potenciális májkárosító hatású szerekkel nem lehet bevenni.

- A kolesztiramin és a fenofibrát szedésének időpontját el kell tolni egymástól.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben véralvadásgátlót, ill. vércukorszint csökkentő készítményt szed. A kölcsönhatások az elmúlt időszakban, illetve a közeljövőben szedendő gyógyszerekre is vonatkozhatnak.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhes nőkön történő alkalmazásra nincs megfelelő adat a fenofibrát tekintetében. Ezért, a Fenobrat 250 mg retard kemény kapszula terhesség esetén csak az előny/kockázat gondos mérlegelését követően alkalmazható.

Nincs adat arra vonatkozóan, hogy a fenofibrát és/vagy bomlástermékei kiválasztódnak-e az anyatejbe. Ezért a szoptatás ideje alatt a Fenobrat 250 mg retard kemény kapszula nem használható.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Fenti képességeket befolyásoló hatását eddig nem vizsgálták, de a mellékhatások alapján nem várható, hogy ezen képességeket a készítmény befolyásolná.

A Fenobrat szacharózt tartalmaz.

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. Hogyan kell szedni a Fenobrat 250 mg retard kemény kapszulát?

A gyógyszert mindig kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A gyógyszer ajánlott adagja:

Naponta egy kapszula, amit szétrágás nélkül 1/2-1 pohár vízzel főétkezéskor kell bevenni.

Adagolását és alkalmazásának időtartamát az orvos állapítja meg.

A gyógyszer szedésének ideje alatt az előírt koleszterin- és zsírszegény diétát folytatni kell.

Alkalmazása kúraszerűen hónapokon át folytatható.

A kapszulák szedését csak az orvos utasítására szabad abbahagyni.

Ha a készítmény alkalmazása során hatását túlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

Ha az előírtnál több Fenobrat-ot vett be:

Értesítse, kezelőorvosát vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát.

Ha elfelejtette bevenni a Fenobratot?

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott kapszula pótlására,, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Fenofibrát szedése során gyakori mellékhatásként a következőket tapasztalták: mérsékelten súlyos emésztési, gyomor- és bélrendszeri panaszok (hasi fájdalom, émelygés, hányás, hasmenés és puffadás) valamint a szérumtranszamináz-szintek mérsékelt emelkedése.

Nem gyakori mellékhatásként epekőképződést, viszketés, kiütést vagy fényérzékenységi reakciókat illetve szérumkreatinin- és -karbamidszint emelkedéséről számoltak be.

Ritka mellékhatásként hajhullás, diffúz izomfájdalom, izomgyulladás, izomgörcsök és izomgyengeség, a hemoglobinszint és leukocitaszám csökkenése, szexuális gyengeség, fejfájás és szédülés jelentkezhet.

Nagyon ritka esetekben hasnyálmirigy illetve májgyulladásról, a harántcsíkolt izomzat károsodásáról (rhabdomyolisisről) és a tüdő kötőszövetében lezajló tüdőbetegségről (interstíciális pneumopátiáról) számoltak be. Nagyon ritkán előfordulhat fényérzékenység, amely a bőr kipirosodásával jár.

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészétvagy a szakszemélyzetet. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

5. Hogyan kell a Fenobrátot tárolni?

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon illetve buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. További információk

Mit tartalmaz a Fenobrát

- A készítmény hatóanyaga mikronizált fenofibrát.

- Egyéb összetevők: Eudragit L 100, talkum, Eudragit E 100, szacharóz, kukoricakeményítő, zselatin.

Milyen a Fenobrát 250 mg retard kemény kapszula külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Alsó és felső részén színtelen, átlátszó kemény zselatin kapszulába töltött csaknem fehér színű, gömb alakú, bevont mikrogranulátumok.

30 db retard kemény kapszula PVC/Al buborékcsomagolásban és dobozban

További gyógyszerek fenofibrate hatóanyaggal