FEMODEN bevont tabletta

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A FEMODEN BEVONT TABLETTA ÉS milyen betegségek esetén ALKALMAZHATÓ?

A Femoden kombinált orális fogamzásgátló ("kombinált készítmény"). Minden bevont tabletta kétféle női nemi hormont gesztodént (progesztint) és etinlösztradiolt (ösztrogént) tartalmaz kis mennyiségben.

Hatóanyagainak csekély mennyisége miatt a Femoden-t alacsony dózisú orális fogamzásgátlónak tekintik. Tekintve, hogy a csomagban található bevont tabletták hatóanyagai, sőt azok adagja is azonos, a Femoden monofázisos kombinált orális fogamzásgátló.

Nem kívánt terhesség megelőzésére alkalmazható.

Az orális fogamzásgátlók a születésszabályozás rendkívül hatékony eszközei. A pontosan az előírásoknak megfelelően (kihagyások nélkül) szedett gyógyszer csaknem teljes védelmet nyújt a nem kívánt terhességgel szemben.

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag:
ethinylestradiol
gestodene

Vényköteles: igen

Kiszerelések és további adatok:

(1x21) (1x21)

2. TUDNIVALÓK A FEMODEN BEVONT TABLETTA szedése ELŐTT

Ne szedje a Femoden bevont tablettát

Ha a következőkben felsorolt betegségek valamelyikében szenved, ne szedjen kombinált fogamzásgátlót. Kérje orvosa tanácsát, mielőtt elkezdené szedni a Femoden bevont tablettát. Elképzelhető ugyanis, hogy más típusú készítményt rendel, vagy egészen más jellegű (nem-hormonális) fogamzásgátló eljárást javasol Önnek. A következő esetekben szükséges az előbbi figyelmeztetést megfogadnia:

- Ha keringési betegségben szenved, vagy korábban volt ilyen betegsége, elsősorban trombózisa. Trombózisban a vér kórosan fokozott alvadékonysága miatt vérrögök keletkeznek a végtagok ereiben (mélyvénás trombózis), a tüdő érrendszerében (tüdőembólia), a koszorúerekben (szívroham), vagy más szervek érrendszerében (lásd még "A Femoden és a trombózis veszélye" című szakaszban).

- Ha agyi történése (sztrók-ja) van vagy volt (vérrögképződés vagy agyi ér elpattanása okozhatja).

- Ha fenyegető szívroham közeledtét jelző panaszokat észlel (pl. nyakba sugárzó, szorító jellegű mellkasi fájdalmat), vagy korábban kezelték ilyen jellegű panaszok miatt; netán szélütés gyanújával (pl. múló jellegű agyi vérkeringési zavar (ún. TIA) miatt).

- Ha volt olyan migrénje, amelyet látászavarok, beszédképtelenség, gyengeség vagy a test bármely részén észlelt zsibbadás kísért.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

- Ha érrendszeri szövődményeket okozó cukorbetegségben szenved.

- Ha olyan hasnyálmirigy-gyulladása van (volt), amelynél a vérben túl magas bizonyos zsírok szintje.

- Ha sárgaságban (a bőr sárgás elszíneződése) vagy súlyos májbetegségben szenved.

- Ha olyan daganata van (volt), ami nemi hormonok hatására nő (például emlőrák, vagy a nemi szervek daganatai).

- Ha jó- vagy rosszindulatú májdaganata van vagy volt.

- Ha tisztázatlan okú hüvelyvérzést észlel.

- Ha Ön terhes, vagy ezt gyanítja.

- Ha Ön allergiás (túlérzékeny az etinilösztradiolra vagy a gesztodénre, vagy a Femoden bevont tabletta bármely összetevőjére.

Abban az esetben, ha fogamzásgátló készítmény alkalmazásának ideje alatt betegszik meg a felsorolt kórképekben, azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését, és forduljon orvosához. Ezzel egyidőben térjen át más, nem-hormonális fogamzásgátló módszerek alkalmazására (lásd még "Általános megjegyzések" címmel.

Általános megjegyzések

Tájékoztatónkban több olyan szituációt is vázolunk, amelyekben abba kell hagynia a készítmény szedését, ill. csökkenhet a fogamzásgátlás hatékonysága. Ezekben az esetekben tartózkodnia kell a nemi élettől, vagy pedig más, nem-hormonális eljárásokhoz (pl. óvszer, diafragma, vagy pesszárium alkalmazásához) kell folyamodnia. Ne hagyatkozzon azonban a naptár-módszerre, és az ébredési testhőmérséklet alapján se próbálja megállapítani az ovuláció időpontját. Ezek a módszerek megbízhatatlanok, ugyanis a fogamzásgátló készítmények módosítják a testhőmérséklet, ill. a cervixnyák összetételének ciklusos változásait.

A többi fogamzásgátlóhoz hasonlóan a Femoden sem nyújt védelmet a HIV-fertőzéssel (AIDS-betegséggel), és a többi, nemi úton terjedő betegséggel szemben.

A Femoden bevont tablettát kizárólag az Ön számára rendelte az orvos, ne adjon belőle másoknak!

Mielőtt elkezdené szedni a Femoden bevont tablettát...

A következőkben felsorolt betegségekben/állapotokban csak szigorú orvosi felügyelettel szedhetők kombinált orális fogamzásgátlók. Ennek az óvintézkedésnek az indokait orvosától tudhatja meg. Épp ezért, mindenképpen tájékoztassa orvosát, ha a következők közül bármelyik vonatkozik Önre:

- dohányzik;

- cukorbetegségben szenved;

- testsúlyfelesleggel küszködik;

- magas a vérnyomása;

- szívbillentyű-betegségben, vagy szívritmus-zavarban szenved;

- vénagyulladása (felületes flebitisze) van;

- visszerességben szenved;

- legközelebbi rokonai közül bárki trombózisban betegedett meg, netán szívrohamot, vagy szélütést szenvedett;

- migrénes fejfájások gyötrik;

- epilepsziában ("rángógörcs") szenved;

- magas vérének (vagy legközelebbi rokonai közül bárkinek) zsiradék (koleszterin, vagy triglicerid) szintje;

- legközelebbi rokonai közül valakinek már volt mellrákja;

- máj- vagy epebetegségben szenved;

- gyulladásos bélbetegségben (Crohn-betegségben, colitisz ulcerózában) szenved;

- szisztémás lupusz erythematózuszban szenved (SLE - testszerte megnyilvánuló autoimmun bőrbetegség);

- hemolitikus urémiás szindrómában szenved (HUS - a véralvadás veseelégtelenséghez társuló zavara);

- sarlósejtes vérszegénységben szenved;

- ha olyan betegsége van, ami a korábbi terhesség vagy nemi hormonok alkalmazása alatt jelentkezett (például hallásvesztés, porfíria (a vörös pigment termelés zavara a vérben, amikor, többek között, a bőr érzékeny lehet fényre), terhességi herpesz (bőrkiütés hólyagocskákkal a terhesség alatt), Sydenham-féle chorea (az idegek olyan betegsége, ami a test hirtelen mozgásaival jár)

- kloazmája van, vagy erre hajlamos (a bőr, különösen az arcbőr sárgásbarna, foltos elszíneződése); ebben az esetben ne vigye túlzásba a napozást, és kerülje az ultraibolya sugárzást (szolárium, kvarcolás, stb.).

- Ha örökletes angioödémában szenved, az ösztrogén tartalmú gyógyszerek kiválthatják, vagy súlyosbíthatják az angioödéma tüneteit. Feltétlenül keresse fel orvosát, amennyiben az angioödéma tüneteit tapasztalja, úgymint duzzadt arc, nyelv és/vagy garat és/vagy nyelési nehézségek ill. csalánkiütéshez társuló légzési nehézségek

Abban az esetben, ha a gyógyszer szedésének ideje alatt fordulnak elő/alakulnak ki a felsorolt körülmények/állapotok, forduljon orvosához.

A Femoden és a trombózis veszélye

A trombózis a vér rögösödése, a keletkező vérrögök eltömeszelhetik az ereket.

Többek között az alsó végtagok visszereiben alakul ki (mélyvénás) trombózis. A vénákban fokozatosan növekedő vérrög elszabadulhat, tovasodródhat, és elzárhatja a tüdő verőereit, tüdőembó-liát okozhat. A mélyvénás trombózis ritka betegség, fogamzásgátlót szedőkön, ill. nem szedőkön egyaránt előfordulhat. Olykor a terhesség ideje alatt alakul ki trombózis. A hormonális fogamzásgátlókat szedő nőknél valamivel nagyobb a trombózis kockázata a gyógyszert nem szedőkénél, azonban kisebb a terhesség ideje alatt fenyegető kockázatnál.

Rendkívül ritkán a szív koszorúereiben, vagy az agyi erekben is képződhetnek vérrögök, ekkor szívroham, ill. "szélütés" következik be. Ritkaságszámba megy a máj, a tápcsatorna, a vese, vagy a szem ereinek rögösödése.

Szórványos esetekben súlyos, maradandó károsodást, sőt halált is okozhat a trombózis.

Az életkor előrehaladtával nő a szívroham és a szélütés kockázata. A dohányzás is fokozza ennek veszélyét. Ennek megfelelően, ha a fogamzásgátló használata mellett dönt, abba kell hagynia a dohányzást - különösen fontos ezt megtennie, ha már elmúlt 35 éves.

Ha a fogamzásgátló alkalmazásának ideje alatt betegszik meg hipertóniában (magasvérnyomás-betegségben) előfordulhat, hogy abba kell hagynia a készítmény szedését.

Műtét után, vagy tartós mozgáskorlátozottság (pl. a végtagok gipszrögzítése, vagy sínezése) esetén átmenetileg fokozódik a mélyvénás trombózis kockázata. A fogamzásgátlót szedő nőknek még nagyobb veszéllyel kell szembenézniük. Épp ezért, ha Ön kórházi kezelés, vagy műtét előtt áll, feltétlenül közölje orvosával, hogy fogamzásgátlót szed. Lehetséges, hogy az orvos azt javasolja, néhány héttel a tervezett műtét, vagy a tartós ágyhoz kötöttséggel járó kezelés előtt hagyja abba a gyógyszer szedését. Gyógyulása után, ha már semmi sem korlátozza fizikai aktivitását, úgyszintén orvosa dönti el, mikor kezdheti újra a fogamzásgátló szedését.

Minden bizonnyal trombózis kialakulását jelző panaszok és tünetek észlelésekor hagyja abba a gyógyszer szedését és haladéktalanul kérje orvosa tanácsát (lásd még "Mely esetekben ajánlatos orvoshoz fordulnia?" címmel).

A Femoden és a rákbetegség veszélye

Fogamzásgátlót szedő nőknél valamivel gyakrabban észlelnek emlőrákot, mint tablettát nem szedő kortársaiknál. A fogamzásgátló szedésének abbahagyása után 10 év alatt megszűnik ez a csekély különbség. Nem ismert, hogy valóban a készítmény okozza-e az emlőrák gyakoriságának kismértékű növekedését. A fogamzásgátlót szedő nők egészségi állapotát gyakrabban ellenőrzik, ezért ebben a csoportban többek között az emlőrákot is korábbi stádiumban ismerik fel.

Fogamzásgátlót szedő nőknél olykor jóindulatú májtumor, sőt egyes esetekben rosszindulatú daganat kialakulásáról számoltak be. Ezek a daganatok belső (hasüregi) vérzést okozhatnak. Haladéktalanul forduljon orvosához, ha erős hasi fájdalmat észlel!

A legfontosabb kockázati tényező a méhnyakrák szempontjából a fennálló HPV (humán papillomavirus) fertőzés. Egyes epidemiológiai vizsgálatok azt találták, hogy a tartós kombinált fogamzásgátló tablettaszedés tovább ronthatja ezt a fokozott kockázatot, de továbbra is ellentmondások vannak arra vonatkozóan, hogy ez az eredmény milyen mértékben tulajdonítható egyéb zavaró hatásoknak, pl. a méhnyakrák szűrésnek vagy a barrier fogamzásgátló módszert alkalmazó szexuális magatartásnak.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Egyes gyógyszerek csökkenthetik a fogamzásgátlók hatékonyságát. Ezek közé tartoznak például az epilepszia gyógyszerei (primidon, fenitoin, és a barbiturátok, karbamazepin, oxkarbamazepin, topiramát, felbamát), a tuberkulózis kezelésére használatos szerek (pl. rifampicin, rifabutin); HIV fertőzés elleni szerek (pl. ritonavir, nevirapin), egyéb fertőzéses betegségekre alkalmazott antibiotikumok (pl. penicillinek, tetraciklinek, grizeofulvin), valamint a közönséges orbáncfű nevű gyógynövény (amelyet elsősorban depressziós hangulatok kezelésére alkalmaznak).

A Femoden bevont tabletta más gyógyszerekkel is kölcsönhatásba léphet, pl. a ciklosporint tartalmazó gyógyszerekkel, vagy az epilepszia ellenes lamotriginnel.

Feltétlenül tájékoztassa az Önnek fogamzásgátlót rendelő orvost a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Hasonlóképpen figyelmeztesse az Önnek betegsége kezelése érdekében gyógyszert rendelő orvost, a fogorvost, sőt a gyógyszerészt is, hogy Ön Femodent szed. Ily módon az egészségügyi szakemberek felhívhatják a figyelmét, ha kiegészítő fogamzásgátló módszereket kell alkalmaznia, és azt is megmondhatják, mennyi ideig szükséges ezt megtennie.

Szoptatás

A kombinált szájon át szedhető fogamzásgátlók csökkenthetik az anyatej elválasztását és megváltoztathatják az összetételt.

A szoptatás időszakában általában nem javasolt a Femoden alkalmazása. Mindazonáltal, ha ezt szükségesnek tartja, kérje orvosa tanácsát.

Terhesség

Terhesség ideje alatt, sőt a terhesség gyanúja esetén sem szedhető Femoden bevont tabletta. Ha az a gyanúja, hogy mialatt már a Femoden bevont tablettat szedi, terhes lett, mihamarabb forduljon kezelőorvosához.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nem észlelték, hogy a fogamzásgátlók károsítanák a gépjárművezetéshez szükséges képességeket.

Fontos információk a Femoden bevont tabletta egyes összetevőiről

A Femoden bevont tabletta laktózt (tejcukor) és szacharózt (nádcukor) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

Mely esetekben ajánlatos orvoshoz fordulnia

Rendszeres orvosi ellenőrzés

A fogamzásgátló szedésének ideje alatt orvosa rendszeres időközönként ellenőrzi az Ön egészségi állapotát. Általában évente szükséges ezt megtenni.

Mielőbb forduljon orvoshoz, ha

- bármilyen változást észlel egészségi állapotában, különösképpen az ebben a tájékoztatóban említettek esetében (lásd még: "Nem szedheti a Femoden bevont tablettát" és a "Tudnivalók a Femoden bevont tabletta alkalmazása előtt" című részeket; ne feledkezzék meg arról se, ha legközelebbi hozzátartozóin alakulnak ki az említett betegségek)

- csomót tapint az emlőjében;

- egyéb gyógyszerek alkalmazása válik szükségessé (lásd még a "Egyéb gyógyszerek egyidejű alkalmazása" című részt")

- műtét, vagy tartós ágyhoz kötöttséggel járó kezelés előtt áll (legalább 4 héttel korábban kérje orvosa tanácsát);

- szokatlanul erős hüvelyvérzés jelentkezik;

- a készítmény alkalmazásának első hetében elfelejt bevenni egy vagy több tablettát, ill. a megelőző 7 napos időszakban nemi együttléte volt;

- a készítmény alkalmazása során két alkalommal elmarad a megvonásos vérzés, vagy gyanítja, hogy terhes (kizárólag orvosa javaslatára kezdje el a következő csomag Femoden szedését).

Hagyja abba a gyógyszer szedését és haladéktalanul forduljon orvoshoz, ha a következő, trombózis gyanúját felvető panaszokat és tüneteket észleli:

- makacs köhögés gyötri;

- heves, esetleg bal karjába sugárzó mellkasi fájdalmat érez;

- légszomj gyötri;

- szokatlan, heves, és hosszan tartó fejfájás, vagy migrénes roham jelentkezik;

- részben, vagy teljesen elveszítette a látását, vagy kettős látás alakult ki;

- beszéde elkentté, ill. nehezítetté vált;

- hirtelen megváltozik, tompul a hallása, szaglása, vagy ízérzékelése;

- szédülés, vagy ájulás fordult elő;

- bármely testtáján izomgyengeség, vagy zsibbadás jelentkezik;

- erős hasi fájdalmat érez;

- erős alsó végtagi fájdalom jelentkezik, vagy jelentős duzzanat alakul ki.

Az imént felsorolt panaszok és tünetek bővebb magyarázatát a tájékoztató más szakaszaiban találja meg.

3. HOGYAN KELL SZEDNI A FEMODEN BEVONT TABLETTáT?

A kombinált orális fogamzásgátló gyógyszerek helyes szedése mellett kb. évi 1%-os a hibaarány. A hibaarány magasabb lehet, ha kimarad egy tabletta, vagy ha nem megfelelőképpen szedik a gyógyszert.

Mikor és hogyan kell bevenni a gyógyszert?

A Femoden csomag 21 bevont tablettát tartalmaz. A csomagoláson minden bevont tabletta mellett feltüntettük bevételének esedékes napját. Igyekezzék minden nap hozzávetőleg ugyanabban az időpontban bevenni a gyógyszert; szükség esetén egy kevés vízzel megkönnyítheti a tabletta lenyelését. A csomagolásra nyomtatott nyíl irányát követve, naponta egy tablettát kell bevennie, amíg kiürül a csomag. Ezt követően 7 napon keresztül ne szedjen Femodent. A gyógyszerszünet rendszerint 2. vagy 3. napján menstruációs (megvonásos) vérzés jelentkezik. A legutóbbi tabletta bevétele utáni 8. napon kezdje újra a Femoden szedését, ne törődjön vele, ha vérzése ekkora még nem szűnt meg. Ily módon a hétnek mindig ugyanazon a napon kezdheti meg az újabb csomagot, és a havi vérzés is a hónapnak mindig ugyanazon napjain jelentkezik.

Az első csomag Femoden

- Ha a megelőző hónapban nem szedett hormonális fogamzásgátlót:

A menstruációs ciklus (vagyis a havi vérzés) első napján kezdje el a Femoden szedését; a csomagoláson a hét aktuális napjának nevével megjelölt bevont tablettát vegye be (ha például pénteken jelentkezett a havi vérzés, a "Péntek" feliratú tablettát válassza). Ezt követően a hét napjainak sorrendjében haladva szedje a gyógyszert. A ciklus 2.-5. napján is elkezdheti a gyógyszer szedését, ebben az esetben azonban (az első csomag esetében) 7 napon keresztül kiegészítő (barrier-elvű) fogamzásgátló módszereket is alkalmaznia kell.

- Ha más, kombinált fogamzásgátlótablettáró , hüvelygyűrűről vagy (fogamzásgátló) tapaszról tér át a Femoden alkalmazására:

Az előzőleg használt készítmény utolsó tablettájának bevételét követő napon elkezdheti a Femoden szedését (ne tartson gyógyszerszünetet). Ha a korábbi készítmény inaktív tablettákat is tartalmazott, az utolsó aktív (hormont tartalmazó) tabletta bevételét követő napon kezdje el szedni a készítményt, (ha nem biztos benne, hogy melyik az aktív, ill. az inaktív bevont tabletta, kérje orvosa vagy gyógyszerésze tanácsát). Későbbre is halaszthatja a Femodenre való áttérést, azonban legkésőbb az előző készítmény alkalmazása során előírt gyógyszerszünet befejeződése utáni (vagy az utolsó inaktív tabletta bevételét követő) napon kezdheti el alkalmazását. Hüvelygyűrűről vagy transzdermális tapaszról való áttérés esetében a Femoden szedését lehetőleg az eltávolítás napján kell elkezdeni, de legkésőbb akkor, amikor a következő felhelyezés esedékes lenne.

- Ha korábban kizárólag progesztogént tartalmazó készítményt (minitablettát) használt:

Bármikor abbahagyhatja a minitabletta szedését, és a következő napon (a megszokott időponban) már Femodent vehet be. Mindazonáltal, ha a Femoden szedésének első 7 napján nemi együttlétre kerül sor, kiegészítő (barrier-elvű) fogamzásgátló módszert is alkalmaznia kell.

- Ha korábban injekciós készítményt kapott, vagy implantátumot ültettek be:

A következő esedékes injekció beadásának időpontjában, vagy az implantátum eltávolításának napján kezdje el a Femoden szedését. Mindazonáltal, ha a gyógyszer szedésének első 7 napján nemi együttlétre kerül sor, kiegészítő (barrier-elvű) fogamzásgátló módszert is alkalmaznia kell.

- Szülés után:

Ha Ön röviddel ezelőtt szült, orvosa azt tanácsolhatja, hogy várja meg az első, normális lefolyású havi vérzést, és csak akkor kezdje el a gyógyszer szedését. Olykor azonban korábban is elkezdhető a hormonális fogamzásgátlás; erről orvosának kell döntenie. Ha Ön szoptatja csecsemőjét, kizárólag orvosa javaslatára szedjen Femoden bevont tablettát!

- Vetélés, vagy terhesség-megszakítás után:

Kövesse pontosan orvosa utasításait!

Ha az előírtnál több Femodent vett be:

A Femoden túladagolása után nem észleltek súlyos egészségkárosodást. Ha túlságosan sok gyógyszert vett be, émelygés, hányás, és hüvelyvérzés jelentkezhet. Feltétlenül forduljon orvoshoz, ha gyermek vette be a készítményt!

Ha abba akarja hagyni a Femoden szedését:

Bármikor abbahagyhatja a Femoden szedését. Ha továbbra is el akarja kerülni a terhességet, kérje orvosa tanácsát a fogamzásgátlás Ön számára legmegfelelőbb módjával kapcsolatban.

Ha azért hagyja abba a gyógyszer szedését, mert gyermeket szeretne, a fogamzást általában célszerű az első, természetes havi vérzés utánra halasztani. Ily módon ugyanis könnyebb kiszámítani a szülés várható időpontját.

MI A TEENDŐ, HA...

...elfelejti bevenni a gyógyszert

- ha 12 óránál rövidebb idő telt el a legutóbbi, esedékes adag bevételének tervezett időpontja óta, vegye be a kimaradt tablettát, majd a megszokott módon folytassa a Femoden szedését. Ebben az esetben nem csökken a fogamzásgátlás hatékonysága.

- ha 12 óránál hosszabb idő telt el a legutóbbi, esedékes adag bevételének tervezett időpontja óta, csökken a fogamzásgátlás hatékonysága. Minél több adag bevételét mulasztotta el, annál nagyobb a terhesség kialakulásának esélye. Ennek lehetősége különösen akkor jelentős, ha a csomag megkezdését követő, vagy a kiürülését megelőző időszakban felejti el bevenni a gyógyszert. Ebben az esetben a következő útmutatások szerint kell eljárnia (lásd az ábrát).

Több gyógyszert elfelejtett bevenni

Kérje orvosa tanácsát.

Az első héten 1 tablettát elfelejtett bevenni

Mielőbb vegye be a kimaradt tablettát, még abban az esetben is, ha a késedelem hosszúsága miatt valójában 2 tabletta bevétele szükséges. Ezt követően az előírt időpontokban kell szednie a gyógyszert, azonban 7 napon keresztül barrier-elvű fogamzásgátló eszközt (pl. óvszert) is alkalmaznia kell. Ha a megelőző 7 napos időszakban nemi együttlétre került sor, nem zárható ki a terhesség lehetősége, ezért haladéktalanul forduljon orvosához.

A második héten 1 tablettát elfelejtett bevenni

Mielőbb vegye be a kimaradt tablettát, még abban az esetben is, ha a késedelem hosszúsága miatt valójában 2 tabletta bevétele szükséges. Ezt követően az előírt időpontokban kell szednie a készítményt. Ebben az esetben nem csökken a fogamzásgátló hatás, ezért nem szükséges kiegészítő fogamzásgátló módszereket alkalmaznia.

A harmadik héten 1 tablettát elfelejtett bevenni

A következő 2 lehetőség közül választhat; nem szükséges kiegészítő fogamzásgátló módszereket alkalmaznia.

1. Mielőbb vegye be a kimaradt tablettát, még abban az esetben is, ha a késedelem hosszúsága miatt valójában 2 tabletta bevétele szükséges. Ezt követően az előírt időpontokban kell szednie a gyógyszert. A csomag kiürülése után haladéktalanul - gyógyszerszünet közbeiktatása nélkül - kezdje el a következő csomag Femoden szedését. Bár ebben az esetben csak a második csomag szedésének befejezésekor jelentkezik megvonásos vérzés, időközben pecsételő, vagy áttöréses vérzés léphet fel.

- vagy -

2. Ne fejezze be a már megkezdett csomagot, hanem tartson (a kimaradt gyógyszerek napjait is beleszámítva) legfeljebb 7 napos gyógyszerszünetet, majd új csomagot megkezdve folytassa a készítmény szedését.

- Abban az esetben, ha az aktuális csomag felhasználása során kimaradt néhány tabletta, és a gyógyszerszünet ideje alatt nem jelentkezik megvonásos vérzés, nem zárható ki a terhesség lehetősége.

...emésztőrendszeri rendellenesség jelentkezik (pl. hányás, súlyos hasmenés)

A Femoden bevont tabletta bevétele után 3-4 óra múlva jelentkező hányás vagy súlyos hasmenés esetén nem biztosított a készítmény hatóanyagainak teljes felszívódása. Amennyiben a tabletta bevételét követő 3-4 órában hány, ez olyan, mintha elfelejtett volna bevenni egy tablettát. Így ebben az esetben kövese az elfelejtett tabletta bevételre vonatkozó útmutatást. Ha súlyos hasmenése van, keresse fel orvosát.

...késleltetni szeretné a havi vérzést

Későbbre halaszthatja az esedékes havi vérzést, ha a Femoden csomag kiürülése után nem tart szünetet, hanem a következő nap újabb csomag megkezdésével folytatja a gyógyszer szedését. A második csomagban lévő gyógyszereket felhasználva a csomag kiürüléséhez szükséges ideig késleltetheti a menstruációt. Ez idő alatt áttöréses, vagy pecsételő vérzés jelentkezhet. A második csomag kiürülése után tartson 7 napos gyógyszerszünetet, ennek letelte után folytathatja a készítmény szedését.

...meg szeretné változtatni a havi vérzés kezdetének napját

Ha az útmutatásokat pontosan betartva szedte a készítményt, négyhetenként, minden hónapban nagyjából ugyanazon a napon jelentkezik a havi vérzés. Ha más napra szeretné áthelyezni a menstruáció kezdetének napját, rövidítse meg (sohase hosszabbítsa) a következő gyógyszerszünetet. Tegyük fel, hogy általában pénteken kezdődik a havi vérzés, Ön azonban azt szeretné, ha inkább kedden (vagyis 3 nappal korábban jelentkezne). Ennek érdekében kezdje 3 nappal korábban a következő csomag gyógyszereinek szedését. Ha túlságosan rövid (3 nap, vagy rövidebb) a gyógyszerszünet, annak ideje alatt nem lép fel megvonásos vérzés, ugyanakkor a következő csomag alkalmazásának ideje alatt áttöréses, ill. pecsételő vérzés jelentkezhet.

...váratlanul hüvelyvérzés jelentkezett

A kombinált fogamzásgátlók alkalmazásának első néhány hónapjában rendszertelen (pecsételő, vagy áttöréses) vérzés jelentkezhet a szabályosan ismétlődő megvonásos vérzések közötti időszakokban. Lehetséges, hogy emiatt tisztasági betétet kell viselnie, azonban folytassa továbbra is az előírt módon a gyógyszer szedését. Amint szervezete alkalmazkodott a gyógyszer hatásaihoz, a rendszertelen vérzés is megszűnik (rendszerint 3 csomag felhasználása után). Ha makacsul fennáll, erősödik, vagy újból jelentkezik a vérzés, forduljon orvoshoz.

...elmaradt egy havi vérzés

Ha pontosan az útmutatásoknak megfelelően szedte a készítményt, nem hányt, és nem szedett más gyógyszereket, szinte kizárt a terhesség lehetősége. Szedje tovább a Femodent a megszokott módon.

Ha egymás után kétszer is elmarad a havi vérzés, lehetséges, hogy teherbe esett. Haladéktalanul forduljon orvoshoz! Kizárólag a terhességi próbák elvégzése után, orvosa javaslatára folytassa a Femoden szedését!

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Minden más gyógyszer, így a Femoden is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Forduljon orvosához, ha nem kívánt hatás jelentkezik, ill. változást észlel egészségi állapotában - különösen, ha ezek súlyosak vagy tartósak, és megítélése szerint a készítmény szedésével állnak összefüggésben.

Jelentős mellékhatások

A hormonális fogamzásgátlók jelentős mellékhatásait, és azok tüneteit lásd "A Femoden és a trombózis veszélye", valamint "A Femoden és a rákbetegség veszélye" című szakaszokban. Olvassa végig figyelmesen ezeket a szakaszokat, és ha szükséges, haladéktalanul forduljon orvoshoz.

Egyéb lehetséges mellékhatások

Egyéb, kombinált orális fogamzásgátlót szedő nőknél megfigyelt mellékhatások melyek esetében az ok-okozati összefüggés nem bizonyított, de nem is kizárt a következőek:

Szervrendszer Gyakori (100 nőből 1-10 esetben fordul elő)

Emésztőrendszeri betegségek és tünetek: hányinger, hasi fájdalom

Laboratóriumi vizsgálatok eredményei: testtömeg-növekedés

Idegrendszeri betegségek és tünetek: fejfájás

Pszichiátriai kórképek: depressziós hangulat, hangulati változások

A nemi szervekkel és az emlőkkel kapcsolatos betegségek és tünetek: emlőfájdalom, emlő érzékenység

Nem gyakori (1000 nőből 1-10 esetben fordul elő)

Emésztőrendszeri betegségek és tünetek: hányás, hasmenés

Anyagcsere-és táplálkozási betegségek és tünetek: folyadékretenció

Idegrendszeri betegségek és tünetek: migrén

Pszichiátriai kórképek: csökkent libido (szexuális érdeklődés)

A nemi szervekkel és az emlőkkel kapcsolatos betegségek és tünetek: emlő megnagyobbodás

A bőr és bőralatti szövet betegségei és tünetei: bőrkiütés, csalánkiütés

Ritka (10 000 nőből 1-10 esetben fordul elő)

Szembetegségek és szemészeti tünetek: kontaktlencse intolerancia

Immunrendszeri betegségek és tünetek: túlérzékenység

Laboratóriumi vizsgálatok eredményei: testtömeg-csökkenés

Pszichiátriai kórképek: emelkedett libidó (szexuális érdeklődés)

A nemi szervekkel és az emlőkkel kapcsolatos betegségek és tünetek: hüvelyi folyás, emlőváladékozás

A bőr és bőralatti szövet betegségei és tünetei: göbszerű beszűrődés (erythema nodusum), (erythema nodusum), többalakú göbszerű beszűrődés (erythema multiforme)

Örökletes angioödémában szenvedő nőknél az ösztrogén tartalmú gyógyszerek kiválthatják vagy súlyosbíthatják az angioödéma tüneteit (ld. még a 3. "Tudnivalók a Femoden bevont tabletta alkalmazása előtt" fejezetet).

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. Hogyan kell a Femoden bevont tablettát tárolni?

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne szedje a Femoden bevont tablettát.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Femoden bevont tabletta

- A készítmény hatóanyagai: 0,030 mg etinilösztradiol és 0,075 mg gesztodén bevont tablettánként.

- Egyéb összetevők:

Mag: nátrium-edetát, magnézium-sztearát (E470b), povidon 25 000, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát.

Bevonat: wax-E, povidon 700 000, makrogol 6000, talkum, kalcium-karbonát, szacharóz.

Milyen a a Femoden bevont tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Leírás: Bevont tabletta. Fehér színű, lencse alakú, cukor bevonatú tabletta.

Csomagolás: 21 db bevont tabletta és 3 x 21 db bevont tabletta PVC/Alu buborékfóliában, dobozban.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Fogamzásgátlók kategóriában