EGILOK

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ EGILOK TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Az Egilok hatóanyaga a metoprolol, a szimpatikus idegrendszerre (a központi idegrendszer életműködéseket szabályozó része) ható, ún. béta-blokkoló gyógyszer. Szívkoszorúér betegség (angina pectoris), magas vérnyomás betegség (hipertónia), szívinfarktus utáni állapot, bizonyos ritmuszavarok, pajzsmirigy-túlműködés (a szívműködés lassítása céljából) tartós kezelésére és migrénes roham megelőzésére szolgál. Szívinfarktus utáni állapotban alkalmazása egy következő infarktus megelőzése céljából javasolt.

A készítmény heveny szívtáji szorító fájdalom (anginás roham) megszüntetésére nem alkalmas.

2. TUDNIVALÓK AZ EGILOK TABLETTA SZEDÉSEELŐTT

Ne szedje az Egilok tablettát

 • ha allergiás (túlérzékeny) a metoprololra illetve az Egilok tabletta egyéb összetevőjére, vagy egyéb ún. béta-blokkoló gyógyszerrel szemben túlérzékenységet (allergiát) tapasztalt,
 • ha szívelégtelenségben szenved, amely fokozódó panaszokat okoz Önnek,
 • szív eredetű sokkban,
 • ha súlyos szívritmuszavarban vagy ingerületvezetési zavarban szenved,
 • ha súlyos verőérbetegségben (érszűkületben) szenved,
 • ha Ön súlyos szívbetegség miatt ún. "béta-stimuláló" szívgyógyszert szed.
 • Nem szedhető a készítmény heveny szívinfarktusban, amennyiben a pulzusszám kevesebb, mint 45/perc, egyes EKG elváltozások esetén, ill., ha a vérnyomás felső értéke alacsonyabb, mint 100 Hgmm.

Az Egilok tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Ha az alább felsorolt állapotok közül bármelyik vonatkozik Önre, akkor erről tájékoztatnia kell orvosát az Egilok tabletta bevétele előtt.

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: metoprolol

Vényköteles: igen

Kiszerelések és további adatok:

200 mg retard tabletta 25 mg (60x)
 • ha szív-ingerületvezetési vagy szívritmuszavarban szenved,
 • ha enyhe-középsúlyos szívelégtelenséget állapítottak meg,
 • ha súlyos májbetegségben szenved,
 • ha cukorbeteg,
 • ha asztmás, vagy egyéb krónikus légúti betegségben szenved,
 • ha terhes vagy szoptat;
 • ha tervezett - altatásban elvégzendő - műtét előtt áll;

Mire figyeljen fokozottan a gyógyszer szedése során?

Forduljon azonnal kezelőorvosához, ha a kezelés során a szívelégtelenség tünetei (nehézlégzés, lábszárvizenyő) rosszabbodnak.

A gyógyszer szedése során a pulzusszám csökkenhet. Ez normális jelenség. Azonban forduljon kezelőorvosához, ha ilyenkor panaszok jelentkeznek, vagy ha nincs panasza, de pulzusa tartósan percenként 55-nél lassúbb.

Ha Ön koszorúérbeteg és mellkasi szorító fájdalmai az eddig megszokottnál sűrűbben vagy nem a megszokott ingerre jelentkeznek, hosszabb ideig tartanak és a szokásos szerre nem enyhülnek, azonnal forduljon kezelőorvosához.

Súlyos, sürgősségi ellátást igénylő allergia kezelésekor, kórházi felvételkor mielőbb tudassa kezelőorvosával, műtét esetén az altató orvossal, hogy Egilok tablettát szed.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Feltétlenül említse meg kezelőorvosának, ha az alábbi készítmények valamelyikét szedi:

 • szívritmuszavar, szívbetegség, illetve magas vérnyomás betegség kezelésére szolgáló gyógyszerek (vérnyomáscsökkentő ill. szívműködést lassító hatás fokozódhat);
 • nyugtató hatású gyógyszerek (vérnyomáscsökkentő hatás fokozódhat);
 • bizonyos hörgőtágító gyógyszerek /például: terbutalin, szalbutamol, fenoterol, szalmeterol/ (ezek hatását az Egilok tabletta gyengítheti);
 • bizonyos méhizomzat összehúzódást serkentő gyógyszerek /például: ergotamin/ (ezek érszűkítő hatását az Egilok tabletta fokozhatja);
 • bizonyos ízületi gyulladás, fájdalom ellenes gyógyszerek /például: diklofenák, piroxikám, flurbiprofén/ (ezek gyengíthetik az Egilok tabletta vérnyomáscsökkentő hatását);
 • bizonyos női nemi hormon tartalmú készítmények /például: fogamzásgátló, hormonpótló gyógyszerek/ (ezek gyengíthetik az Egilok tabletta vérnyomáscsökkentő hatását);
 • cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek /akár tabletta, akár inzulin formájában/ (Az Egilok tabletta fokozhatja vércukorszint csökkentő hatásukat, valamint elfedheti a kórosan alacsony vércukorszint bizonyos tüneteit, mint pl. a szapora szívverés vagy a reszketés);
 • metoprolol (a készítmény hatóanyaga) lebomlását befolyásoló gyógyszerek /pl. cimetidin, hidralazin, paroxetin, fluoxetin, szertralin, rifampicin vagy barbiturátok/ (ezek fokozhatják vagy csökkenthetik az Egilok tabletta hatásait);
 • béta-blokkoló tartalmú szemcseppek /például: timolol, betaxolol, levobunolol/ (fokozhatják az Egilok tabletta hatásait);
 • bizonyos depresszióellenes, illetve Parkinzon-kór ellenes gyógyszerek /ún. "MAO-gátló" gyógyszerek/ (fokozhatják az Egilok tabletta hatásait);

Az Egilok tabletta egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

Az étkezés számottevően nem befolyásolja sem a gyógyszer felszívódását, sem a gyógyszer által kifejtett hatást.

Alkohol egyidejű fogyasztása mellett a gyógyszer hatása fokozódhat.

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Állatkísérletek során magzatkárosító hatás nem igazolódott.

Az Egilok tabletta hatóanyaga kiválasztódik az anyatejjel.

Tekintettel arra, hogy megfelelő mennyiségű klinikai tapasztalat nem áll rendelkezésre, terhességben és szoptatás ideje alatt szedése csak az előny/kockázat - orvos által történő - gondos egyedi mérlegelése után javasolt. Ezért ne felejtse el tájékoztatni orvosát, esetleges terhességéről vagy gyermekvállalási szándékáról.

Az Egilok tabletta szedését lehetőség szerint a szülés várható időpontját 2-3 nappal megelőzően fel kell függeszteni. Ha elkerülhetetlen adása, a magzatot, ill. a szülést követő 2-3 napig az újszülöttet szoros megfigyelés alatt kell tartani.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Az Egilok tabletta a fenti tevékenységeket - különösen a kezelés elején, ill. alkohol egyidejű fogyasztásakor - hátrányosan befolyásolhatja, ezért kezelőorvosa egyénileg határozza meg, hogy a gyógyszer milyen mennyisége mellett szabad járművet vezetni vagy baleseti veszéllyel járó munkát végezni.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNIAZ EGILOK TABLETTÁT?

Az Egilok tablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény étkezés közben vagy attól függetlenül is bevehető.

Az adagolást egyénileg kell beállítani, a szokásos adagok a következők:

Magas vérnyomás (hipertónia) betegségben:

Javasolt kezdő adagja napi 2 x 25-50 mg, reggel és este. Kezelőorvosa szükség esetén az adagot napi 2 x 100 mg-ra emelheti, vagy egyéb magas vérnyomás elleni gyógyszerekkel kombinálhatja.

Szívkoszorúér szűkület okozta panaszok (angina pektorisz) esetén:

Javasolt kezdő adagja napi 2-3 x 25-50 mg, reggel (délben) és este. Kezelőorvosa szükség esetén az adagot napi 2 x 100 mg-ra emelheti, vagy egyéb angina pektorisz ellenes gyógyszerekkel kombinálhatja.

Szívinfarktus utáni állapot, fenntartó kezelés:

Szokásos adagja napi 2 x 50-100 mg, reggel és este.

Szívritmuszavarok kezelése:

Javasolt kezdő adagja napi 2-3 x 25-50 mg, reggel (délben) és este. Kezelőorvosa szükség esetén az adagot napi 2 x 100 mg-ra emelheti, vagy egyéb ritmuszavar ellenes gyógyszerekkel kombinálhatja.

Pajzsmirigy-túlműködés kiegészítő kezelése esetén:

Javasolt adagja napi 3-4 x 50 mg, reggel, délben, este (és esetleg lefekvés előtt)..

Szívdobogás-érzéssel járó funkcionális szívpanaszok kezelése:

Szokásos adagja napi 2 x 50-100 mg, reggel és este..

Migrén megelőzése:

Szokásos adagja napi 2 x 50-100 mg, reggel és este.

Ha az Egilok tabletta hatását túl erősnek vagy túl gyengének érzi, forduljon orvosához!

Súlyos májbetegségben a alacsonyabb dózisok javasoltak.

Idős korban és vesefunkció károsodás esetén dóziscsökkentés nem szükséges.

Alkalmazása gyermekeknél

Az Egilok tabletta gyermekkorban történő alkalmazásáról nincs megfelelő mennyiségű tapasztalat.

Ha az előírtnál több Egilok tablettát vett be

Ha az előírtnál több Egilok tablettát vett be, azonnal forduljon orvosához!

Ha elfelejtette bevenni az Egilok tablettát

Ha gyógyszerét elfelejtette bevenni, igyekezzen mielőbb pótolni a kimaradt adagot. Ha már a következő adag bevétele esedékes, ne vegyen be dupla adagot, mert ezzel már nem pótolhatja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének teszi ki magát.

Ha idő előtt abbahagyja az Egilok tabletta szedését

Ha Ön Egilok tablettát szed, a készítmény szedését ne hagyja hirtelen abba, a kezelés befejezése csak orvosa utasítására, fokozatosan, több lépésben történhet.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így az Egilok tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Az alább említett mellékhatások bármelyikének jelentkezése esetén kérjen tanácsot orvosától.

Nagyon gyakori mellékhatások (100 betegből több mint 10 betegnél jelentkeznek):

Fáradtságérzés.

Gyakori mellékhatások (100 betegből 1-10 betegnél jelentkezhetnek):

Szédülés, fejfájás, lassú pulzusszám, testhelyzet változtatás (felállás, felülés) során kialakuló vérnyomásesés, amely szédülés formájában (nagyon ritkán ájulással társulva) jelentkezik, hideg végtagok (kezek és/vagy lábak), hányinger, hasi fájdalom, hasmenés, székrekedés, terhelésre jelentkező légszomj, szívdobogás érzése a mellkasban.

Nem gyakori mellékhatások (1000 betegből 1-10 betegnél jelentkezhetnek):

Égő, szúró és zsibbadtság érzés, izomgörcsök, szívelégtelenség tünetei (légszomj, fáradtságérzés vagy bokaduzzanat) átmenetileg fokozódhatnak; kisebb EKG eltérések, amelyek nem zavarják a szív teljesítményét, puffadás, mellkasi fájdalom, depresszió, koncentrálóképesség csökkenése, álmosságérzés, elalvási zavarok, rémálmok, bőrkiütés, szorítás a légutakban, hányás, fokozott izzadás, súlygyarapodás is jelentkezhet.

Ritka mellékhatások (10 000 betegből 1-10 betegnél jelentkezhetnek):

Szív ingervezetési zavarok megjelenése az EKG-n, szabálytalan szívverés, idegesség, nyugtalanság, májfunkcióbeli laboratóriumi eltérések, hajhullás, orrfolyás allergiás reakció következtében, látászavarok, szemszárazság (kontaktlencse viselése esetén figyelembe kell venni) és/vagy szem irritáció, szem kötőhártya gyulladás, szájszárazság, allergiás reakció okozta könnyező/piros szem, impotencia/szexuális működésbeli zavarok.

Nagyon ritka események (10 000 betegből kevesebb, mint 1 betegnél jelentkezhetnek):

A súlyos keringési betegségben szenvedő betegekben a rossz végtagkeringés súlyosbodása, ízületi fájdalmak, memória zavarok, zavartság, hallucinációk, fokozott napfényérzékenység miatt bőrreakciók, pikkelysömör rosszabbodása, fülzúgás, ízérzés zavarai, vérkép eltolódás (csökkent vérlemezke szám a vérben).

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL AZ EGILOK TABLETTÁT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Különleges tárolási utasítást nem igényel.

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje az Egilok tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz az Egilok tabletta

 • A készítmény hatóanyaga: 25,0 mg, 50,0 mg, illetve 100 mg metoprolol-tartarát tablettánként.
 • Egyéb összetevők: magnézium-sztearát, povidon, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, karboxi- metilkeményítő-nátrium (A típus), mikrokristályos cellulóz

Milyen az Egilok tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Küllem:

25 mg: fehér vagy csaknem fehér színű, szagtalan, kerek, mindkét oldalán domború tabletta, egyik oldalán X alakú bemetszéssel, másik oldalán "E" és "435" jelzéssel ellátva.

A tabletta egyenlő adagokra osztható.

50 mg: fehér vagy csaknem fehér színű, szagtalan, kerek, mindkét oldalán domború tabletta, egyik oldalán felező bemetszéssel, másik oldalán "E" és "434" jelzéssel ellátva.

A tabletta egyenlő adagokra osztható.

100 mg: fehér vagy csaknem fehér színű, szagtalan vagy majdnem szagtalan, kerek, mindkét oldalán domború, metszett élű tabletta, egyik oldalán felező bemetszéssel, másik oldalán "E" és "432" jelzéssel ellátva.

A tabletta egyenlő adagokra osztható.

Csomagolás:

60 db 25 mg-os tabletta, 60 db, ill. 200 db 50 mg-os, ill. 100 mg-os tabletta garanciazáras, mozgáscsillapítóval ellátott, PE kupakkal lezárt barna színű üvegben és dobozban.

Címkék: Vérnyomáscsökkentő, Magas vérnyomás

További gyógyszerek metoprolol hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Vérnyomáscsökkentők kategóriában