DIOVAN HCT 80/12,5 mg filmtabletta (28x (PVC/PE/PVDC//Al buborékcsomagolásban)) adatlap

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A DIOVAN HCT ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Diovan HCT filmtabletta két hatóanyagot tartalmaz, ezeket valzartánnak és hidroklorotiazidnak hívják. Mind a két hatóanyag segít beállítani a magas vérnyomást (hipertónia).

- A valzartán a gyógyszerek azon csoportjába tartozik, amit "angiotenzin-II receptor antagonistának" neveznek, és a magas vérnyomás csökkentésére szolgál. Az angiotenzin-II a szervezetben előforduló anyag, mely az ereket szűkíti, ezzel emeli a vérnyomást. A valzartán az angiotenzin-II ezen hatását gátolja, ezáltal az erek elernyednek és a vérnyomás csökken.

- A hidroklorotiazid a gyógyszerek azon csoportjába tartozik, amit tiazid típusú diuretikumoknak (más néven vízhajtóknak) neveznek. A hidroklorotiazid növeli a termelődő vizelet mennyiségét, ami szintén csökkenti a vérnyomást.

A Diovan HCT-t az egyetlen hatóanyaggal nem megfelelően beállítható magas vérnyomás kezelésére alkalmazzák.

GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó: Novartis Hungária

Hatóanyag: hydrochlorothiazid
valsartan

Normatív TB támogatás: nem támogatott

Kiadhatóság: Orvosi vényhez kötött

Megnézem a teljes betegtájékoztatót

A magas vérnyomás megnöveli a szív és az artériák terhelését. Ha ez hosszabb ideig fennáll, veszélyezteti az agy, szív és vesék artériáit, és súlyos agyi keringési zavart, szív- és veseelégtelenséget okozhat. A magas vérnyomás növeli a szívroham kockázatát. A vérnyomás normalizálása csökkenti ezen megbetegedések kialakulásának veszélyét.

2. TUDNIVALÓK A DIOVAN HCT SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje a Diovan HCT-t

- ha allergiás (túlérzékeny) a valzartánra, a hidroklorotiazidra, a szulfonamid-származékokra (a hidroklorotiaziddal kémiailag rokon vegyületek) vagy a Diovan HCT egyéb összetevőjére.

- ha több mint 3 hónapos terhes (a terhesség korai szakaszában is ajánlott elkerülni a Diovan HCT szedését - lásd a terhességről szóló részt).

- ha súlyos májbetegsége van, a májon belüli kis epeutak pusztulása (biliáris cirrózis) az epe májon belüli felhalmozódásához vezet (epepangás).

- ha súlyos vesebetegsége van.

Megnézem a teljes betegtájékoztatót

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Vérnyomáscsökkentők kategóriában

ÚJ KERESÉS

Hol keres

Vénykötelesség