DESLORATADINE TEVA filmtabletta

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A DESLORATADINE TEVA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Desloratadine Teva hatóanyaga a dezloratadin, amely egy antihisztamin, mely nem okoz álmosságot. Az allergiás reakciók és tünetek enyhítésére szolgál.

A Desloratadine Teva csillapítja az allergiás nátha (az orrjáratok allergia, pl. szénanátha vagy poratka- allergia okozta gyulladásának) tüneteit. Ezek közé a tünetek közé tartozik a tüsszögés, az orrfolyás és orrviszketés, a szájpad és a szem viszketése, a kötőhártya vérbősége és könnyezés.

A Desloratadine Teva a csalánkiütés (allergia okozta bőrelváltozás) tüneteinek enyhítésére is alkalmazható. Ilyen tünetek pl. a viszketés és a bőrkiütés.

A Desloratadine Teva felnőttek és serdülők (12 évesek vagy idősebbek) számára javasolt.

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag:
desloratadin

Vényköteles: igen

Kiszerelések és további adatok:

5 mg

A tünetek enyhítése egy teljes napon keresztül érvényesül, ezért segíti a normális napi tevékenységet és az alvást.

2. TUDNIVALÓK A DESLORATADINE TEVA SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje a Desloratadine Teva-t

 • ha allergiás (túlérzékeny) a dezloratadinra vagy a Desloratadine Teva egyéb összetevőjére vagy a loratadinra.

A Desloratadine Teva fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

 • ha Önnek beszűkült a veseműködése.

Amennyiben ez vonatkozik Önre, vagy nem biztos benne, beszéljen orvosával, mielőtt bevenné a Desloratadine Teva-t.

Gyermekek

A Desloratadine Teva 12 évesnél fiatalabb gyermekeknél nem alkalmazható.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. A terhesség és szoptatás ideje alatt a Desloratadine Teva alkalmazása nem javasolt.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre A Desloratadine Teva a javasolt adagolásban alkalmazva nem valószínű, hogy befolyásolná a gépjárművezetéshez vagy a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Mindazonáltal néhányan álmosságot tapasztaltak, ami csökkenti az éberséget. Ha ezt tapasztalja, ne vezessen gépjárművet vagy használjon gépeket.

Fontos információk a Desloratadine Teva egyes összetevőiről

A Desloratadine Teva tabletta laktózt tartalmaz. Ha orvosa említette Önnek, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, tájékoztassa orvosát, mielőtt ezt a gyógyszert elkezdi szedni.

3. HOGYAN KELL SZEDNI A DESLORATADINE TEVA-T?

Felnőttek és serdülőkorúak (12 évesek vagy idősebbek): 1 tabletta naponta.

A tablettát egészben, vízzel kell lenyelni, étkezés közben vagy étkezések közötti időben.

Az allergiás nátha kezelésének időtartamát illetően orvosa meg fogja állapítani, hogy milyen típusú allergiás náthában szenved, és meg fogja határozni, hogy milyen hosszú ideig kell szednie a Desloratadine Teva-t.

Amennyiben allergiás náthája időszakosan jelentkezik (a tünetek hetente kevesebb mint 4 napig vagy kevesebb mint 4 hétig vannak jelen), orvosa olyan adagolási rendet fog javasolni, amely az Ön betegsége kórtörténetének értékelésétől függ.

Amennyiben allergiás náthája állandó jellegű (a tünetek hetente 4 vagy több napig és több mint 4 hétig vannak jelen), orvosa hosszabb távú kezelést javasolhat Önnek.

Csalánkiütés esetén a kezelés időtartama betegenként változhat, ezért orvosa utasításait kell követnie.

Ha az előírtnál több Desloratadine Teva-t vett be

Csak annyi Desloratadine Teva-t vegyen be, amennyit orvosa felírt Önnek. A véletlen túladagolás valószínűleg nem jár súlyos következményekkel, ennek ellenére, ha Ön több Desloratadine Teva-t vett be, mint azt orvosa felírta, forduljon orvosához vagy a gyógyszerészhez.

Ha elfelejtette bevenni a Desloratadine Teva-t

Ha elfelejtette időben bevenni az adagját, pótolja minél előbb, majd az eredeti adagolási rend szerint folytassa a készítmény szedését. Ne vegyen be dupla adagot az egyes elfelejtett adagok pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

A Desloratadine Teva nagyon ritkán súlyos allergiás reakciókat (légzési nehézség, zihálás, viszketés, csalánkiütés és duzzanat) okozhat, ha ilyet észlel, azonnal kérjen orvosi segítséget.

Mint minden gyógyszer, így a Desloratadine Teva is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Felnőttekben az észlelt mellékhatások a placebo tablettához hasonlóak voltak, azonban fáradtságról, szájszárazságról és fejfájásról gyakrabban számoltak be, mint a placebo tabletta esetében. Serdülőknél a fejfájás volt a leggyakrabban jelentett mellékhatás.

A dezloratadin forgalmazása óta a következő nagyon ritkán előforduló (10 000 beteg közül kevesebb, mint 1 esetben jelentkező) mellékhatásokat jelentették:

 • bőrkiütés,
 • szívdobogásérzés,
 • gyors szívverés,
 • gyomorfájdalom,
 • hányinger (émelygés),
 • hányás,
 • gyomorpanaszok,
 • hasmenés,
 • szédülés,
 • álmosság,
 • álmatlanság,
 • izomfájdalom,
 • hallucinációk,
 • görcsök,
 • fokozott mozgással járó nyugtalanság,
 • májgyulladás,
 • rendellenes májfunkciós vizsgálati eredmények.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL A DESLORATADINE TEVA-T TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne szedje a Desloratadine Teva-t. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik. Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Ha bármilyen változást észlel a tabletták küllemén, közölje azt a gyógyszerésszel.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Desloratadine Teva

 • A készítmény hatóanyaga 5 mg dezloratadin
 • A tabletta egyéb összetevői: mikrokristályos cellulóz, hidegen duzzadó kukoricakeményítő, talkum, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, laktóz-monohidrát, hipromellóz, titán-dioxid (E171), makrogol 400, indigókármin (E132), sellak és propilénglikol.

Milyen a Desloratadine Teva készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Kék színű, kerek, mindkét oldalán domború filmtabletta, egyik oldalán "DS" felirattal, másik oldala sima. A Desloratadine Teva 5 mg filmtabletta 7, 10, 14, 20, 21, 28, 30, 40, 50, 60, 90 és 100 tablettát tartalmazó buborékcsomagolásban, illetve 50 × 1 tablettát tartalmazó adagonként perforált buborékcsomagolásban kapható.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Allergia gyógyszerek kategóriában