• 5-FLUOROURACIL adatlap

    1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ 5-FLUOROURACIL "EBEWE" KONCENTRÁTUM ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

    Vastag- és végbélrák, emlőrák, gyomor és hasnyálmirigy, fej és nyaki daganatok kezelésére önmagában vagy más szerekkel együttadva.

    Kérdezze meg orvosát, ha további kérdései vannak arra vonatkozóan, miért kell Önnek ezt a gyógyszert kapnia.

    Gyógyszerinfók

    Gyártó: Ebewe Pharma
    Hatóanyag: fluorouracil
    Normatív TB támogatás: 0%
    Közgyógyellátásra adható: nem
    EÜ támogatásra adható: nem
    EÜ 100% támogatásra adható: nem
    Kiadhatóság: nincs adat

    A 5-Fluorouracil "Ebewe" 5-fluorouracilt tartalmaz, mely daganatellenes szer. Meggátolja a DNS-egyesítést és az 5-Fluorodezoxiuridin monofoszfát mint hibás RNS előanyag beépül, s így az RNS szintézis megakad.

    A hatás különösen a gyorsan szaporodó szövetekben (csontvelő, bőr, nyálkahártyák) kifejezett.

    2 TUDNIVALÓK AZ 5-FLUOROURACIL "EBEWE" KONCENTRÁTUM ALKALMAZÁSA ELŐTT

    Gondosan tartsa be orvosa utasításait. Ezek eltérhetnek a tájékoztatóban írtaktól. Győződjön meg róla, hogy biztonságosan kaphatja az 5-Fluorouracil "Ebewe" injekciót. Gondosan olvassa el az alábbi kérdéseket:

    Ne alkalmazza az 5-Fluorouracil "Ebewe" koncentrátumot:

    • ha volt korábban fluorouracil kezelésre allergiás reakciója (az allergiás reakció bőrkiütés, viszketés, az arc, ajkak, kezek, lábak megduzzadása, nehézlégzés formájában jelentkezik),súlyos vérsejtszám változása, a csontvelő csökkent működése, vérzések, felszívódási zavarok, súlyosan csökkent máj- és vesefunkció; súlyos fertőzés, övsömör, bárányhimlő; ínygyulladás, fekélyek a szájban és a gyomor-bélrendszerben?
    • Ha bármelyik kérdésre a válasz IGEN (vagy nem biztos benne), mondja meg orvosának, mielőtt a 5-Fluorouracil "Ebewe" injekció alkalmazását megkezdenék.

    Az 5-Fluorouracil "Ebewe" koncentrátum fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

    • Gyermekek esetében a Fluorouracil hatásossága és hatékony alkalmazása nem bizonyított.
    • 5- Fluorouracil kezelést csak (antineoplasztikus) kemoterápiában speciálisan képzett és gyakorlott orvos végezhet, kizárólag kórházban; a terápia beállítását kórházban kell végezni.
    • A kezelés kezdetén a vérsejtszámot sűrűn (2-3 naponta) kell ellenőrizni. Fenntartó kezelés folyamán a vérsejtszámot minden kezelés előtt és időnként a máj- és vesefunkciót kontrollálni kell. Minden kezelés előtt meg kell tekinteni a szájüreget és megvizsgálni, hogy a székletben okkult vérzés kimutatható-e.
    • Különleges figyelmet kell fordítani azokra a magas rizikójú betegekre, akik medence-besugárzásban részesültek, alkilaló szerekkel lettek kezelve, valamint azokra, akiknek kiterjedt csontmetasztázisaik vannak.
    • Metotrexattal való kombinált kezelésnél a Fluorouracilt az optimális hatás érdekében
    • 24 órával a metotrexat után kell beadni (nem fordítva!).
    • Vakcináció élő vakcinákkal az 5-Fluorouracil-kezelés alatt nem végezhető. Ez azokra is vonatkozik, akik a beteggel szoros kontaktusban vannak.
    • 5- Fluorouracil kezelés előtt az esetlegesen kialakuló allergiás sokk kezeléséhez szükséges szereket készenlétben kell tartani.

    Az 5-Fluorouracil "Ebewe" koncentrátum együttes alkalmazása más gyógyszerekkel:

    Az irodalomban leírtak kombinált kezelést calciumfolináttal (folinsav). calciumfolináttal való kombináció esetében a Fluorouracil mellékhatásai fokozódhatnak, ami súlyos hasmenést okozhat.

    Más citotoxikus gyógyszerekkel (Interferon-α, ciklofoszfarmid, vinkrisztin, metotrexat, ciszplatin, doxorubicin) és folinsavval való kombinációban a Fluorouracilnak mind hatásossága, mind mérgezése fokozódhat.

    Más mieloszuppresszív szerekkel való kombináláskor a dózist módosítani kell. A kezelés alatt történő vagy előzetes besugárzás esetében a dózis csökkentése lehet szükséges. Az antraciklinek cardio mérgezése fokozódhat.

    Aminofenazon, fenilbutazon és szulfonamid a kezelés előtt és alatt nem adható.


    További gyógyszerek fluorouracil hatóanyaggal

    További gyógyszerek a(z) Daganatellenes szerek kategóriában

    Új keresés