Virágpor téma

Elkezdődött a pázsitfűfélék pollenszórása

Országos Közegészségügyi Intézet

Pollenjük már többfelé tüneteket okozó koncentrációban lehet jelen. A pázsitfűfélék virágporára érzékenyek - ha eddig még nem tették meg - keressék fel kezelőorvosukat!

Pollenhelyzet: csaknem húszféle allergén növény szórja a pollenjeit

MTI

Számos, tavasszal virágzó fa szórja a pollenjeit. Az elmúlt napokban elkezdődött a pázsitfűfélék és egyes kora nyári gyomok pollenszórása is - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán az MTI-vel. Egyszerre csaknem húszféle allergén növény pollenje fordulhat elő a levegőben.

Újra támad a parlagfű

ÁNTSZ

Július végén, augusztus elején – a hőmérséklet tartós emelkedésétől és a lehulló csapadéktól függően – a parlagfű virágpora országszerte megjelenik a pollencsapdákban, augusztus második hetétől pedig már várhatóan mindenhol tüneteket okozó koncentrációban lesz jelen a levegőben.

Allergiás fáraó, csalánkiütéses király - az allergia története

WEBBeteg - Krasznai Éva, újságíró

Az allergiát napjaink betegségének tartják, holott e kór az érintettek életét már az ókorban is pokollá tette. 

Erősödött a pollenterhelés

MTI

Az idő melegedésével erősödött a pollenterhelés, egyes allergén növények pollenkoncentrációja néhány városban elérte a tüneteket okozó szintet - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán az MTI-vel.

Hosszú utat is megtehet az allergén virágpor

Medipress

Természetesen szoros kapcsolat van aközött, amikor a virág kiereszti magából a pollent, és amikor összegyűjtik a magokat, de nem mindig áll fent ez az összefüggés – mondja Rafael Tormo, az Extremadurai Egyetem botanikusa, és a témáról készült tanulmány társszerzője.

Pollen-szezon és betegség-fazon

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

Miért is jó, ha fejben tartjuk a virágporok szórásának idejét? Miért kell még ezzel a szezonnal is tisztában lennünk? – kérdeztük dr. Csáki Csilla allergológus-immunológus szakorvost, annak kapcsán, hogy a napokban az ÁNTSZ közleményben hozta nyilvánosságra a 2010-es pollenszezonra vonatkozó adatokat.