Trimeszter téma

Vizsgálatok az utolsó trimeszterben: NST - Mire jó? Mikor szükséges?

WEBBeteg - M. J., Lektorálta: Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász, meddőségi specialista
2021-08-31 17:03

A terhesség harmadik trimeszterében, a szülés előtti ellátás során számos módszerrel figyelik a baba egészségét, életfunkcióit. Rendszerint ebben az időszakban a korábbinál gyakoribb orvosi vagy védőnői találkozókra kerül sor. Az egyik legfontosabb szűrővizsgálat az utolsó harmadban az úgynevezett NST, azaz a non-stressz teszt. Mit kell tudni róla?

Így készüljünk a baba érkezésére

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán
2021-06-04 20:33

A várakozás utolsó heteit még kihasználhatjuk közös programok szervezésére, töltekezzünk fel, mert a szülést követő hetek minden örömük ellenére rengeteg energiát igényelnek majd tőlünk.

Mi okozhat fáradtságot a terhesség alatt?

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos
2017-09-27 20:09

A várandós nők közül sokan tapasztalnak fáradtságot. A terhesség számos testi változással jár, ami sokat követel a szervezettől. Főként az első hónapokban érzi magát bágyadtnak és kimerültnek sok leendő anyuka. A második trimeszterben a fáradtság a kismamák nagy részénél alábbhagy, majd a terhesség vége felé gyakorta visszatér. Mitől jelentkezhet fáradtság a terhesség során? Milyen módszerek alkalmazhatóak fáradtság ellen? Mi az, amit terhesség során nem tanácsos kipróbálnia? Cikkünkből megtudhatja a válaszokat.

A vetélések típusai

WEBBeteg - Dr. Szilvási Ferenc, nőgyógyász
2017-06-11 16:07

A terhesség megszakadását a betöltött 24. terhességi hét előtt spontán vetélésnek nevezzük. Ha nem állapítható meg a terhesség kora, akkor az 500 g alatti vagy 30 cm-nél hosszabb, életjelenséget nem mutató magzat esetében beszélünk vetélésről.

A terhesség szakaszai, tünetei és a szükséges vizsgálatok

2017-01-12 13:23
Terhesség,Koraszülés,Trimeszter

A terhesség tünetei körülbelül 4 hetes terhességi kortól észlelhetőek először. A menstruáció elmaradásakor már 4 hetes terhességről beszélünk (szabályos 28 napos ciklus esetén), a terhességnek vannak azonban korai tünetei, jelei is.

A terhesgondozást Magyarországon a szülész-nőgyógyász szakorvos, a szülésznő, a családorvos és a védőnő együtt végzi. Célja a magzat és az anya egészségi állapotának követése, a kismama anyaságra való felkészítése.