Tanulmány téma

Kulcs a genomikai kutatásokhoz

Debreceni Egyetem

A modern genetikai felfedező alapkutatásokhoz nyújt segítséget a Debreceni Egyetem Lendület kutatócsoportjának módszertani tanulmánya, amelyet a rangos tudományos szaklapban, a Genome Research-ben publikáltak.

Hogyan élnek a magyar fiatalok?

MTI

Szelektíven gyűjti a hulladékot és törekszik az energiatakarékosságra a mai magyar fiatalok csaknem fele; negyedük azonban soha nem sportol - derül ki a Fanta Trendriport elnevezésű kutatás újabb részéből.

Megvan az agy kalandvágyó központja

Független Hírügynökség

Brit tudósok felfedezték az agy kalandvágyó központjának pontos helyét, derült ki a Neuron című agykutatással foglalkozó szaklap csütörtöki internetes számából.

A francia gyerekek nem híznak gyorsan

Független Hírügynökség

Franciaországban nem lett több kövér gyerek. Ez ellentétes az európai tendenciákkal, mert más országokban rohamosan terjed a gyermekkori beteges elhízás. A francia stagnálásról két tanulmányt is ismertettek a kövérségről ezekben a napokban zajló genfi konferencián.

Nem tesz jót a fiúknak a koedukált iskola

FH

Jobban tennék, ha nem járnának a lányokkal egy osztályba a brit alsós fiúk, derült ki a bristoli egyetem kutatóinak felméréséből.

Átcsúszhatnak a doppingszűrésen

FH

A kelet-ázsiaiak átcsúszhatnak a doppingteszteken egy náluk gyakori génvariáns miatt. De ugyanannak a "cinkos" génnek egy másik előfordulási alakja viszont doppingolónak mutathat ártatlan sportolót is - állapította meg egy most nyilvánosságra hozott svéd tanulmány.

Az aromaterápia csak hangulatot javít

FH

A fürdővízbe adagolt drága illatos olajok legfeljebb a hangulatot javíthatják, de az egészséget nem - állapították meg amerikai kutatók.