Átcsúszhatnak a doppingszűrésen

Független Hírügynökség
megjelent:

A kelet-ázsiaiak átcsúszhatnak a doppingteszteken egy náluk gyakori génvariáns miatt. De ugyanannak a "cinkos" génnek egy másik előfordulási alakja viszont doppingolónak mutathat ártatlan sportolót is - állapította meg egy most nyilvánosságra hozott svéd tanulmány.

A teljesítménynövelő tesztoszteron hormon fokozott jelenlétét úgy szűrik ki, hogy mérik a vizeletben a tesztoszteron két melléktermékének arányát. Az egyiknek a mennyisége függ a bevitt hormontól, a másiké meg mindig azonos. Ha a két vegyület egymáshoz mért aránya meghalad egy szintet, akkor a sportoló gyaníthatóan tesztoszteron hormont alkalmazott.

A stockholmi Karolinska Egyetem kutatói azonban kiderítették, hogy ez a bizonyos arány attól is függ, hogy a sportoló szervezetében hány másolata van az UGT2B17 jelű génnek.

A kísérleti alanyok 500 milligram testosterone enanthate injekciót kaptak, amelyet gyakorlatilag a világ összes sportszövetsége tilt. Utána két héten át naponta ellenőrizték a vizeletüket. Az önkénteseket három csoportra osztották, aszerint, hogy szervezetükben csak egy vagy két másolata van az UGT2B17 jelű génnek, vagy egy sincs.

Abban a csoportban, amelyben egyetlen másolat sem volt ebből a génből, 40 százaléknak a vizeletében a normális határon belül volt a tesztoszteron. A másik két csoportban viszont kivétel nélkül mindenkinek pozitív lett a vizeletvizsgálat eredménye.

Vagyis ilyen génvariáció esetén a sportolók csaknem fele átmegy a szokásos doppingteszten, állapították meg a svéd kutatók.

Egy korábbi kutatás pedig kimutatta, hogy ez a fajta génvariáció, amely elleplezheti a tesztoszteront, 7-szer gyakoribb a kelet-ázsiaiaknál, mint a kaukázusi típusnál (vagyis az európaiaknál).

A svéd kutatók szerint ezért a szokásos vizeletszűrést genetikai vizsgálattal kellene kiegészíteni, és a vizelet határértékét az egyéni genetikai adottságnak megfelelően kellene módosítani.

A svéd tanulmány a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism című orvosi lapban jelent meg.

(FH)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos, Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.