Átcsúszhatnak a doppingszűrésen

Szerző: FH

A kelet-ázsiaiak átcsúszhatnak a doppingteszteken egy náluk gyakori génvariáns miatt. De ugyanannak a "cinkos" génnek egy másik előfordulási alakja viszont doppingolónak mutathat ártatlan sportolót is - állapította meg egy most nyilvánosságra hozott svéd tanulmány.

A teljesítménynövelő tesztoszteron hormon fokozott jelenlétét úgy szűrik ki, hogy mérik a vizeletben a tesztoszteron két melléktermékének arányát. Az egyiknek a mennyisége függ a bevitt hormontól, a másiké meg mindig azonos. Ha a két vegyület egymáshoz mért aránya meghalad egy szintet, akkor a sportoló gyaníthatóan tesztoszteron hormont alkalmazott.

A stockholmi Karolinska Egyetem kutatói azonban kiderítették, hogy ez a bizonyos arány attól is függ, hogy a sportoló szervezetében hány másolata van az UGT2B17 jelű génnek.

A kísérleti alanyok 500 milligram testosterone enanthate injekciót kaptak, amelyet gyakorlatilag a világ összes sportszövetsége tilt. Utána két héten át naponta ellenőrizték a vizeletüket. Az önkénteseket három csoportra osztották, aszerint, hogy szervezetükben csak egy vagy két másolata van az UGT2B17 jelű génnek, vagy egy sincs.

Abban a csoportban, amelyben egyetlen másolat sem volt ebből a génből, 40 százaléknak a vizeletében a normális határon belül volt a tesztoszteron. A másik két csoportban viszont kivétel nélkül mindenkinek pozitív lett a vizeletvizsgálat eredménye.

Vagyis ilyen génvariáció esetén a sportolók csaknem fele átmegy a szokásos doppingteszten, állapították meg a svéd kutatók.

Egy korábbi kutatás pedig kimutatta, hogy ez a fajta génvariáció, amely elleplezheti a tesztoszteront, 7-szer gyakoribb a kelet-ázsiaiaknál, mint a kaukázusi típusnál (vagyis az európaiaknál).

A svéd kutatók szerint ezért a szokásos vizeletszűrést genetikai vizsgálattal kellene kiegészíteni, és a vizelet határértékét az egyéni genetikai adottságnak megfelelően kellene módosítani.

A svéd tanulmány a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism című orvosi lapban jelent meg.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Koronavírus - Orbán: Magyarország...

Magyarország technikailag készen áll a koronavírus elleni oltások tömeges és gyors beadására, amennyiben nagy mennyiségben érkezne vakcina az...

Merkely: folyamatosan oltják az...

December 26. délutánja óta folyamatosan oltják az egészségügyi dolgozókat a koronavírus elleni vakcinákkal - mondta a Semmelweis Egyetem rektora az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.