Átcsúszhatnak a doppingszűrésen

FH
megjelent: 2008.04.23.

A kelet-ázsiaiak átcsúszhatnak a doppingteszteken egy náluk gyakori génvariáns miatt. De ugyanannak a "cinkos" génnek egy másik előfordulási alakja viszont doppingolónak mutathat ártatlan sportolót is - állapította meg egy most nyilvánosságra hozott svéd tanulmány.

A teljesítménynövelő tesztoszteron hormon fokozott jelenlétét úgy szűrik ki, hogy mérik a vizeletben a tesztoszteron két melléktermékének arányát. Az egyiknek a mennyisége függ a bevitt hormontól, a másiké meg mindig azonos. Ha a két vegyület egymáshoz mért aránya meghalad egy szintet, akkor a sportoló gyaníthatóan tesztoszteron hormont alkalmazott.

A stockholmi Karolinska Egyetem kutatói azonban kiderítették, hogy ez a bizonyos arány attól is függ, hogy a sportoló szervezetében hány másolata van az UGT2B17 jelű génnek.

A kísérleti alanyok 500 milligram testosterone enanthate injekciót kaptak, amelyet gyakorlatilag a világ összes sportszövetsége tilt. Utána két héten át naponta ellenőrizték a vizeletüket. Az önkénteseket három csoportra osztották, aszerint, hogy szervezetükben csak egy vagy két másolata van az UGT2B17 jelű génnek, vagy egy sincs.

Abban a csoportban, amelyben egyetlen másolat sem volt ebből a génből, 40 százaléknak a vizeletében a normális határon belül volt a tesztoszteron. A másik két csoportban viszont kivétel nélkül mindenkinek pozitív lett a vizeletvizsgálat eredménye.

Vagyis ilyen génvariáció esetén a sportolók csaknem fele átmegy a szokásos doppingteszten, állapították meg a svéd kutatók.

Egy korábbi kutatás pedig kimutatta, hogy ez a fajta génvariáció, amely elleplezheti a tesztoszteront, 7-szer gyakoribb a kelet-ázsiaiaknál, mint a kaukázusi típusnál (vagyis az európaiaknál).

A svéd kutatók szerint ezért a szokásos vizeletszűrést genetikai vizsgálattal kellene kiegészíteni, és a vizelet határértékét az egyéni genetikai adottságnak megfelelően kellene módosítani.

A svéd tanulmány a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism című orvosi lapban jelent meg.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alvás napközben Alvás napközben

Milyen a hatása? Miért is egészséges a szieszta?

Izomgyulladás (myositis) Izomgyulladás (myositis)

A betegség típusai, tünetei és kezelése.

Még kérhető a hetedikes gyerekeknek...

Az idei tanévben is kérhetik a szülők a humán papillomavírus (HPV) elleni ingyenes védőoltást a hetedikes lányoknak és fiúknak - tájékoztatott a...

Készíttessen egészségtervet...

Az egészségügyi szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a prevenció. A köztudatba mégis nehezen szivárog be ez az alaptézis, és...

A gyakori vizelési inger kiváltó...

Sokaknál előforduló, gyakran visszatérő jelenségről van szó, amelynek hátterében nem csupán testi okok állhatnak, hanem lelki tényezők is...

Véres vizelet - Mi okozza?

A véres vizelet (hematuria) nem ritka jelenség, bár sokszor szabad szemmel nem láthatóak a vörösvértestek. A banális, kezelést nem igénylő okoktól...

HELLP-szindróma - Az anyát és a...

Cikkünkben a HELLP-szindrómáról, tüneteiről és kezelési lehetőségeiről tudhat meg többet.

Szégyenlős hólyag szindróma...

Amikor a betegnek gondot okoz a vizelés, ha mások is vannak körülötte, paruresisről beszélünk. Súlyos esetben a beteg nem képes a vizelésre...

Véres vagy szokatlan mennyiségű...

Mire utalhat, ha a megszokottnál kevesebb vagy több vizelet ürül szervezetünkből? Milyen betegség állhat a háttérben, amikor véreset vizelünk?

Urothel laphámsejt a vizeletben - Mit...

Hol található az urothelium és mi az? Milyen vizsgálat során találhatnak urothel sejteket? Mikor található urothel sejt a vizsgált mintában?

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.