Sportteljesítmény téma

A tudomány is bevonható egy sportteljesítmény növelésébe

Több mint TestŐr

Ha valaki a sportban való teherbírását, vagy netán a teljesítményét akarja növelni, sokszor már nem elegendő csak és kizárólag egy szakedzői jó tanács. Ma már világszinten is, főleg a versenyzőknél, a háttércsapatnak fontos résztvevői a tudomány képviselői. A felkészülés idején ezek a biológusok, szakemberek az edzőkkel, a sportolókkal és természetesen a táplálkozási szakemberekkel együtt az egyénre szabva alakítják mind az étkezést, a terhelést és az egyéb részleteket. Így a megmérettetés idejére a sportoló teste, akár egy jól időzített óramű, a maximális teljesítményre lesz képes.

A hosszútávú sportteljesítménynél a növényi táplálkozás az előnyösebb

Több mint TestŐr

Táplálkozási szokásokat kutatók olyan népek táplálkozását is tanulmányozzák, akiknek szokásaik és étkezési kultúrájuk nagy részben különbözik az európai étkezési szokásoktól. A tarahumara indiánok például főként növényi alapú ételeket fogyasztanak, mégis ultramaratoni távok megtételére képesek.

Ginzeng és a sport

R. G., biochallenge.hu

Nyár közeledtével, nyáron jellemzően többen és többet sportolunk. Sokan ilyenkor kezdik újra kedvenc sporttevékenységüket, amit az őszi, téli időszakban takarékra állítottak. Mások most ismerkednek egy újabb sporttal. Általában ilyenkor mindannyian igyekszünk aktívak lenni, többet mozogni, kirándulni, játszani.

A kedvenc zenénk hallgatása növeli a teljesítményünket

DRportál

Akár a klasszikus, akár a metál zene rajongói közé tartozunk, egy nemrég végzett kutatási eredmény szerint, a kedvenc zenénk hallgatása nem csak élvezettel tölt el bennünket, hanem a sportteljesítményünket is javítja.

Hipnózis a sportban

sportpszicho.blog.hu

A hipnózist a legszélesebb körben elfogadott nézet szerint egyfajta módosult tudatállapotnak tekinthetjük.