Scleroderma téma

Kérgesedő kötőszövet - a szkleroderma

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2022-06-29 18:03
A test kötőszöveteit érinti, változtatja meg - az életszerű működést lehetetlenné tevő módon - a szisztémás szklerózis nevű krónikus, autoimmun betegség. Az érintetteknél a test különböző pontjain - akár a létfontosságú szervekben (például a tüdőben, szívben, vesékben) - megvastagodik, hegesedik a kötőszövet, ezáltal e ritka kór megjelenése rontja az egészségi állapotot, sőt az életet is fenyegetheti.

Szisztémás sclerosis (scleroderma) - A betegség és tünetei

WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos - 2022-01-06 03:03
Bár a betegségre elsősorban a jellegzetes bőrelváltozások utalnak, mégis a gyomor-bélrendszer, a tüdők, a szív, valamint a vesék érintettsége az, amely a beteg életét kezeletlen esetben fenyegetheti.
Szkleroderma vastag, kemény bőrt jelent. Azonban sok szklerodermás betegnél a test egyéb részein is jelentkeznek elváltozások éppúgy, mint a bőrben. A szkleroderma ritka, krónikus betegség, a kötőszöveteket érinti, az megkeményedik, megvastagodik és megmerevedik az érintett részeken.

Scleroderma Világnap

Országos Scleroderma Közhasznú Egyesület - 2015-06-01 23:23
2015. június 29-e a Scleroderma Világnap, melyet a FESCA, az Európai Scleroderma Egyesületek Szövetsége szervez és támogat.
Ritka és súlyos. Mindkét jelző igaz a görög nyelvű szóösszetétellel jelzett betegségre, amelyet magyarul "kemény bőr"-ként fordítanak, és így terjedt el a köztudatban.

Scleroderma és Raynoud

Orvos valaszol - Dr. Szántó Antónia - 2010-11-26 15:30
Tisztelt doktornő! Scelodermát (kezdődő nyelőcső szükülettel) és raynoud syndromát diagnosztizáltak nálam. Arra lennék kiváncsi, hogy milyen kilátásaim vannak a további életvitelemre vonatkozólag. Lassitható, vagy megállítható-e a folyamat? mu

Scleroderma

Orvos valaszol - Dr. Szántó Antónia, immunológus - 2009-07-20 14:54

tisztelt dr., scleroderma betegsegemre methotrexant szedek ehez folsav tabletat is kell szednem, ettol nagyon sok a gyomorsavam, elhagyhatom e a folsav tabletat? vagy mivel helyesitsem, koszonom.

Scleroderma

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2009-01-01 15:52
Tisztelt dr, szeretnem tudni mi a lefolyasa a betegsegnek, es mi a kovetkezmenye? koszonom