Scleroderma

Tisztelt dr, szeretnem tudni mi a lefolyasa a betegsegnek, es mi a kovetkezmenye? koszonom

WEBBeteg Szakértő válasza scleroderma témában

Tisztelt Kérdező! A betegségnek többféle lefolyása lehetséges: Ha csak a bőrt érinti, de belszervi érintettség nincs, akkor a hideg elleni védekezéssel, a kezek fájdalmas ellilulásának (Raynaud-szindróma) kezelésével egész jó életminőséget lehet fenntartani, sajnos a bőr megkeményedése esztétikailag így is nagyon zavaró lehet. Ezekben a formákban is jöhet azonban később tüdőérintettség, amelyet komoly immunrendszerre ható gyógyszerekkel kell kezelni. Másik variáns az ún. CREST-szindróma, amely bőralatti mészcsomókból, az ujjak bőrének megkeményedéséból, az említett Raynaud-jelenségből, nyelési zavarokból és kis értágulatokból áll, ez is egy jobbindulatú forma. A legsúlyosabb forma a diffúz scleroderma, amikor a bőr nagy része érintett, emellett tüdő-, veseérintettség és egyéb autoimmun jelenségek illetve betegségek is jelentkezhetnek, és sajnos nincs is minden tünetre, következményre egyértelműen hatásos gyógyszer, bár rohamos a fejlődés ezen a területen is. Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2011. augusztus 23.

Kérdések és válaszok: Autoimmun betegségek

Szisztémás szklerózis telangiectasia
T. Doktornő! Van arra példa, hogy a szisztémás szklerózisra milyen fajta telangiectasia a jellemző? Valahol azt olvastam, hogy a matt, de valahol keverednek...
Pre-scleroderma
T. Doktornő, olvastam arról, hogy létezik olyan, hogy pre-scleroderma állapot, ami magában foglalja a Raynauld jelenséget és/vagy a kóros...
Nem látszó lunulák
Kedves Doktornő! Azt olvastam, hogy a nem látszó lunula a körmökön lehetséges állapot a szisztémás szklerózisban. Nekem a hüvelyk és mutatóujjamon, kicsit a...
Scleroderma és Raynoud
Tisztelt doktornő! Scelodermát (kezdődő nyelőcső szükülettel) és raynoud syndromát diagnosztizáltak nálam. Arra lennék kiváncsi, hogy milyen kilátásaim vannak...
Scleroderma
tisztelt dr. scleroderma betegsegemre methotrexant szedek ehez folsav tabletat is kell szednem, ettol nagyon sok a gyomorsavam, elhagyhatom e a folsav...
Diabetes, testmozgás
Üdvözletem! Gyermekkorom óta küzdök a sulyommal, nehezen tudom tartani, de mellé világ életemben aktívan és rendszeresen sportoltam is. Jelenleg fegyveres...