Scleroderma és Raynoud

Tisztelt doktornő! Scelodermát (kezdődő nyelőcső szükülettel) és raynoud syndromát diagnosztizáltak nálam. Arra lennék kiváncsi, hogy milyen kilátásaim vannak a további életvitelemre vonatkozólag. Lassitható, vagy megállítható-e a folyamat? munkavégzésemben mennyire befolyásol hat ez a két betegség (fizikai munkát végzek) Köszönettel várom válaszát

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szántó Antónia válasza scleroderma témában

Tisztelt Kérdező,

az életkilátások elsősorban nem ezektől a tünetektől, hanem az egyéb belszervi érintettségektől (pl. tüdő, szív, vese) függenek. Az életminőségét azonban sajnos a bőrmegvastagodás és a Raynaud-jelenség jelentősen befolyásolhatja. Ha fizikai munkát végez, akkor a bőrvastagságból fakadó mozgási nehézség ezt nehezítheti. Értágító és keringésjavító illetve immunszuppresszív gyógyszerekkel lehet lassítani a folyamatot, de megállítani egyelőre nem tudjuk.

Kérdés: 2010. november 26., 15:30; Megválaszolva: 2010. november 30., 10:36
Kérdések és válaszok: Autoimmun betegségek
Scleroderma
tisztelt dr., scleroderma betegsegemre methotrexant szedek ehez folsav tabletat is kell szednem, ettol nagyon sok a gyomorsavam, elhagyhatom e a folsav...
Scleroderma
Tisztelt dr, szeretnem tudni mi a lefolyasa a betegsegnek, es mi a kovetkezmenye? koszonom
Ízületi fájdalmak, ASO latex...
Autóimmun beteg covid vakcina
Cronh beteg vagyok, ajánlja-e...