Nem látszó lunulák

Kedves Doktornő! Azt olvastam, hogy a nem látszó lunula a körmökön lehetséges állapot a szisztémás szklerózisban. Nekem a hüvelyk és mutatóujjamon, kicsit a középső ujjamon van, de a többin nem látszódik. Lehet ez jele a sziszt. szklerózisnak, vagy más autoimmun betegségnek, vagy nem jellemző? Esetleg normális jelenség? Nálam csak raynauld szindrómát diagnosztizálták, de nagyon tartok a szkleroderma kialakulásától. Köszönöm szépen!

Dr. Puskás Réka válasza scleroderma témában

Kedves Kérdező! Ez a jelenség nem veszélyes, nem számít, hogy két ujján most nem látja. Változhat is idővel. A scleroderma lassan alakul ki, nem látom az ujjain, hogy jellemző eltérések lennének ott. Az autoimmun betegségek általában lassan alakulnak ki, a Raynaud szindróma sem feltétlen jelent ilyen bajt. Megértem az aggodalmát, de próbáljon megnyugodni, ne keressen nem jellegzetes jeleket és tüneteket magán. Járjon az előírt kontrollvizsgálatokra, az bőven elegendő lesz. Üdvözlettel, Puskás Réka

Megválaszolva: 2023. május 25.

Kérdések és válaszok: Ritka betegségek

Szisztémás szklerózis telangiectasia
T. Doktornő! Van arra példa, hogy a szisztémás szklerózisra milyen fajta telangiectasia a jellemző? Valahol azt olvastam, hogy a matt, de valahol keverednek...
Pre-scleroderma
T. Doktornő, olvastam arról, hogy létezik olyan, hogy pre-scleroderma állapot, ami magában foglalja a Raynauld jelenséget és/vagy a kóros...
Scleroderma és Raynoud
Tisztelt doktornő! Scelodermát (kezdődő nyelőcső szükülettel) és raynoud syndromát diagnosztizáltak nálam. Arra lennék kiváncsi, hogy milyen kilátásaim vannak...
Scleroderma
tisztelt dr. scleroderma betegsegemre methotrexant szedek ehez folsav tabletat is kell szednem, ettol nagyon sok a gyomorsavam, elhagyhatom e a folsav...
Scleroderma
Tisztelt dr, szeretnem tudni mi a lefolyasa a betegsegnek, es mi a kovetkezmenye? koszonom