Penész okozta veszélyek?

Tisztelt Doktor Nő! Kis háttér információként szeretném megosztani, hogy gyerekkoromban enyhe asztmát diagnosztizáltak nálam de szerencsére ez idővel elmúlt. Az utóbbi időben többször érzem hogy mintha nehezebben tudnék levegőt venni, vagy hiába veszem akármilyen erősen a levegőt mintha nem tudnám megtenni, holott valójában igen) . Sajnos emiatt sokat köhögök erőltetetten. Ez idáig nekem ez szinte teljes mértékig idegi alapon ment. Utóbbi időben már írtam magának korábban hogy egyszer kissé véreset köhögtem fel, zöld nyákkal együtt. Ön írta, hogy ez valószínűleg az erőltetett köhögés miatt lehetett. Ez a dolog azóta még kevesebb vérmennyiséggel (épp hogy alig látható) megtötént szintén erős köhögés után. Az ön javaslatára elkezdtem szedni ACC-t, illetve érzem hogy mintha már kicsit jobban lennék. Háziorvosnál is voltam aki meghallgatta a tüdőmet, és a torkomba belenézett, szerinte csak a légkondicionáló okozta fertőzés lehet az oka, nem érez semmi furcsát a tüdőmben. Mint korábban írtam már egyszer vér oxigén szintet is mértek nálam. Az a problémám hogy kissé hipochonder vagyok és hajlamos vagyok bebeszélni magamnak dolgokat, így ha figyelek a légzésemre szinte mindig nehéz a légzésem, ugyanakkor ha nem figyelek akkor észre se veszek semmit soha. Szeretnék néhány kérdést feltenni önnek e téma kapcsán: -Ha a családban nem fordult elő tüdőbeteg, se dohányos és én se dohányzom COPD-re vagy hasonló komoly dologra mennyi az esély? Illetve a gyakori erőltetett köhögés vagy nagy erőltetett levegő vételek tudják roncsolni a tüdőt? A köhögés után ugyan is néha kicsit fáj a mellkasom (bár ez talán csak az izmok megerőltetésére tudnám be) . -A másik, hogy a légkondi használata 20-21 fokon amikor kint 30 fokok vannak okozhat-e komoly problémát? -Kb. 3 hónapja történt egy festés és felújítás a szobámba, a légkondi természetesen le volt takarva azonban a mostani tisztításkor volt benne száraz festék is. Ez okozhatott tüdőproblémát? Illetve kb 3 hónapja felujításkor az ablakok és a redőnyöm is tisztítva lett de minimum fél éve. Viszont 1-2 hónapja lett letakarítva egy fekete réteg a redőnyöm belső feléről. Azt tudni kell, hogy az íróasztalom tehát én is bukóra nyitott ablakkal rengeteg időt töltöttem el emellett itthon valamint alvás közben is bukóra nyitott ablakkal aludtam. Ez több mint valószínbű hogy penész volt mert nehezen jött le. Olvastam hogy a penész tud tüdőproblémákat beleértve tüdő fibrózist okozni. Ön szerint ez mennyire lehet esedékes az én helyzetemben? Elnézést a sok kérdésért és válaszát előre is Köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangonyi Csilla válasza penész belégzése témában

Kedves Kérdező!

Nehézlégzéses panaszai miatt ,tekintettel a gyerekkori enyhe asztmára , érdemes egy tüdőgyógyászati vizsgálatra bejelentkeznie. Ott mellkas röntgent és légzésfunkciós vizsgálatot végeznek, ami segít tisztázni a nehézlégzés okát. Ha nem dohányzik, nincs reális veszélye a COPD kialakulásának. A COPD ebben az életkorban egyébként sem jellemző. Az erőltetett köhögés ugyan nem károsítja a tüdőt, de a nyálkahártyában a hajszálerek elpattanása okozhat vérzést. A klímát nem célszerű nagyon alacsony hőmérsékletűre állítani, mert meghűlést okozhat. Inkább 23-24 fok lenne a biztonságos. A száraz festékmaradék nem okoz károsodást. A levegőből számtalan szennyeződést lélegzünk be naponta, amit a tüdő tisztuló mechanizmusai eltávolítanak. A penészgomba belégzése nagyobb koncentrációban , főleg zárt térben okozhat irritációt, illetve az arra allergiásoknál aszthmás panaszokat. A redőnyön lévő lerakódás , főleg nyitott ablaknál nem okoz tüdőbetegséget.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2021. augusztus 15., 19:54; Megválaszolva: 2021. augusztus 16., 20:38
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Mi lehet ez? 4.
Üdv! Utolsó kérdésem óta szerencsére elmúlt teljesen a köhögés és a fura fájdalmak. A tüdőröntgenem eredménye is negatív lett amit még 1...
Aorta tágulat
Tisztelt Doktor Úr/Nő! A férjem 47 éves, nem dohányzó, normális vérnyomású, ám kissé túlsúlyos. Fekvő helyzetben évek óta köhécsel, és...
Röntgen lelet eredménye
Tisztelt Doktor nő! Mellkas röntgen leletemmel kapcsolatban szeretnék kérdezni Öntől.2019-ben semmi probléma nem volt.2020-ban a leletem hasonló volt...
Mitől tér vissza ugató köhögés?
Üdvözlöm! Fiam 13 éves lesz januárban. 1 évvel ezelőtt, tavaly szeptemberben kezdődtek a panaszai, erős migrénnel majd ugató köhögéssel. Láza...
Mi lehet ez? 3.
Köszönöm az eddigi válaszokat! Azóta a nátha elmúlt. Napi szinten 3-4 erősebb köhögésem még van ilyenkor nem mindig jön fel váladék és nem is...