Kísérlet téma

Kell-e férfi a megtermékenyítéshez? Jönnek a mesterséges spermiumok

Dr. Ősapay György

Tudósoknak sikerült laboratóriumban előállítaniuk mesterséges spermiumokat, ami sok meddő férfinak adhat reményt az apává váláshoz. A megvalósulásához azonban még szükséges a humán technika teljes kifejlesztése és az orvosetikai kérdések tisztázása.

Állítsuk meg az öregedést

Több mint TestŐr

Mindannyian szeretnénk a nyárra a lehető legjobb formánkat hozni: folyamatosan arra törekszünk, hogy fiatalosak maradjunk. A T-kód kutatási program arra próbált megoldást találni, hogy hogyan állítható meg az öregedés.

Új terápia - Csak a ráksejtekben aktív az öregedést gyorsító gén?

MTI

A tanulmányban genetikailag módosított, prosztatarákossá tett egereket használtak. A kísérleti állatok egy csoportjánál kikapcsolták az Skp2 jelű gént.

A krónikus stressz gépies beidegződéseket okozhat?

MTI

A krónikus stressz úgy változtatja meg a patkányok agyát, hogy szokásaik rabjaivá válnak, gépies döntéseket hoznak ahelyett, hogy jutalomkereső viselkedést mutatnának, állapították meg a Science tudományos magazinban, csütörtökön közzétett tanulmányukban portugál kutatók.

Segíthet a növekedési faktor szívroham után

MTI

Egy növekedési faktor befecskendezésével segíthetik a szív szöveteinek regenerálódását és javíthatják működését anélkül, hogy őssejteket használnának - közölték amerikai kutatók a Cell című szaklap pénteki számában.

Rákterápia - hogyan segítenek a betegek a kutatásban?

Rakgyogyitas.hu

A kórházakban és a klinikákon a daganatellenes terápiákban nemcsak felhasználják az egyes betegségekre már törzskönyvezett gyógyszereket, hanem újabb, még nem rutinszerűen alkalmazott készítményeket is tesztelnek a betegek bevonásával.

Az elhízás születéstől van kódolva az agyban

FH

Lehet, hogy az elhízás már születéskor be van programozva az agyba - állítják amerikai kutatók. Patkánykísérletekben azt találták, hogy a hízásra hajlamos egyedek agya egy "konstrukciós hiba" miatt nem reagál megfelelőn az éhségérzetet kikapcsoló leptin hormonra.