• Hal téma

        Red Lemon Media
        Egészséges, könnyű, fehérjedús – a magyarok többségének ez jut először eszébe a halról, 32%-unk pedig kifejezetten szereti a halas ételeket. Ugyanakkor, a témában végzett legutóbbi felmérés azt mutatja: évente csupán pár alkalommal kerül hal a tányérunkra, négy kilogrammos évi halfogyasztásunkkal pedig a sor végén kullogunk Európában.
        WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
        A Karácsony a szeretet ünnepe, együtt a család, meghitt hangulat, gyönyörűen díszített karácsonyfák, és persze hatalmas lakomák. A szorgos háziasszonyok és a konyhában jártas urak mindent beleadnak egy 5 fogásos menüsor elkészítésébe, kezdve a töltött káposztától, egészen a mákos bejgliig.
        Red Lemon Media
        A legtöbb családban a hal is a karácsonyi menü része, így az ünnepek előtt az átlagosnál sokkal többen keresik a piacokon és az áruházakban is. Míg a recepteket sok háziasszony álmából felriadva is kívülről fújja, addig a hal kiválasztása már okozhat némi fejtörést.
        WEBBeteg, otvenentul.hu
        A bizonytalanság az egyik oka annak, hogy az emberek többsége csak ritkán vagy egyáltalán nem eszik halat, vagy ha mégis, inkább csak étteremben. Ez nem a legszerencsésebb helyzet, mivel a hal nagyon egészséges, különösen az omega-3 zsírsavban gazdag fajták.
        MTI
        A halban lévő omega-3 zsírsavak és a gyümölcsben, zöldségekben található növényi rostok együttes hatására a vastagbél rosszindulatú daganatainak gyakorisága csökken - ismertették az Amerikai Rákkutató Intézet tudományos ülésén.
        WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
        Halat enni egészséges. Ezt már gyermekkorunkban is sokat hallottuk. A benne lévő fehérje könnyen emészthető, telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ami nélkülözhetetlen a szervezet számára, emellett az A-, D-, B- és E-vitamin tartalma, valamint a benne található ásványi anyagok szintén fontos részei az egészséges táplálkozásnak.
        Hal

        külső-, a közép- és a belsőfülre különíthető el az emberi fül. A külsőfül része a fülkagyló, a külső hallójárat és a fülcimpa, egy vak járatban végződik. A külső fül végén található a dobhártya.

        A dobhártya másik oldalán, a középfülben találhatók a levegő rezgéseit továbbító hallócsontocskák; a kalapács, az üllő és a kengyel. A középfület egy járat köti össze a garattal.

        A középfül és a belsőfül között két kis hártyával elválasztott ablakocska van. Az egyensúlyérzékelésért és a hallásért felelős finom kis egységek a belsőfülben helyezkednek el

        Az emberi fül számára biztonságos hangerősség tartománya 30 és 80 decibel között van. A 85 és 110 közötti érték már veszélyes, a 120 decibelnél erősebb hang pedig olyan ártalmas, hogy maradandó halláskárosodáshoz, hallásvesztéshez vezethet.

        Hal

        A fül anatómiailag három jól elkülöníthető részből áll: a külső-, a közép- és a belsőfülből.

        A külsőfül vak járatának a végén helyezkedik el a dobhártya, mely a külső fület a középfültől választja el.

        A dobhártya másik oldalán, a középfülben találhatók a hallócsontocskák (a kalapács, az üllő és a kengyel), melyek a levegő rezgéseit vezetik tovább a belső fül felé. A középfül egy járaton keresztül összeköttetésben van a garattal.

        A középfül után következik a belsőfül, a kettő között két kis hártyával elválasztott ovális ablakocska van. A belsőfülben találhatók az egyensúlyérzékelésért és a hallásért felelős finom kis egységek. A belsőfül folyadékterében (endolimfa), a Corti-féle szervben a hullámok energiamaximumai állóhullámokat alakítanak ki.

        A belsőfülben elhelyezkedő idegsejteken több ezer finom, pici érzékelő szőr van, amelyek a hanghullámok rezgéseit elektromos jelekké alakítják át. Ezek aztán az agyba továbbítódnak. A különböző hangok által keltett vibrációk, rezgések különbözően aktiválják ezeket az apró szőröket, ezáltal az agy különböző jeleket kap. Így tudjuk elkülöníteni az egyik hangot a másiktól.

        MTI
        A japánok életkilátásai az utóbbi években minden más ország fiaihoz képest az első helyre kerültek. Számítások szerint minden második japán gyerek, aki 2007-ben látta meg a napvilágot, megünnepelheti a 107. születésnapját.
        MTI
        Azok a svéd férfiak, akik általában hetenként ettek zsíros halból készült ételt, ritkábban kerültek szívelégtelenség miatt kórházba, mint azok, akik nem fogyasztottak halat; ugyanakkor túl sok hal fogyasztása sem tűnik hasznosnak. A svédországi vizsgálat eredményeit az Európai Szívgyógyász Társaság folyóirata közölte.
        A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!