Fekélyes vastagbélgyulladás téma

Minden korosztályban egyre gyakoribbak a gyulladásos bélbetegségek

Semmelweis Egyetem

Egyre súlyosabb tünetekkel és egyre korábbi életszakaszban jelentkezik a gyulladásos bélbetegség a hazai lakosság körében. Ezek közül a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás a leggyakoribb, mintegy 45 ezer embert érint.

A fekélyes vastagbélgyulladásról (colitis ulcerosa)

IBD,Fekélyes vastagbélgyulladás,Colitis ulcerosa

A fekélyes vastagbélgyulladás - colitis ulcerosa - a gyulladásos bélbetegségek egyik fajtája. Bármelyik életkorban jelentkezhet, de leggyakrabban 20-30 éves korban kezdődik.

Pontos kiváltó oka ismeretlen, a ma legáltalánosabban elfogadott álláspont szerint a betegség hátterében az immunrendszer kóros működése áll: a védekező rendszer betolakodó kórokozónak tekinti a bélfalban élő, az emésztést segítő ártalmatlan baktériumokat, és igyekszik elpusztítani őket.

A colitis ulcerosa tünetei

  • vissza-visszatérő véres, nyálkás hasmenés
  • végbélvérzés
  • hasi fájdalom
  • gyakori székelési inger
  • fáradtság
  • étvágytalanság
  • fogyás

A colitis ulcerosa kezelése

Együttélés a fekélyes vastagbélgyulladással - Egy fiatal egyetemista története

Fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) - Tünetek, kivizsgálás, kezelés

Promenade Orvosi Kommunikáció

IBD

A fekélyes vastagbélgyulladás - colitis ulcerosa - a gyulladásos bélbetegségek egyik fajtája. Bármelyik életkorban jelentkezhet, de leggyakrabban 20-30 éves korban kezdődik.

Dr. Farkas Klaudia: Édesanyám betegsége is ösztönöz

WEBBeteg - Tóth András, újságíró

Crohn-betegség

A Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás kezelésénél használt biológiai gyógyszerek egy idő után elveszíthetik hatásukat a betegek mintegy 40 százalékánál. A miértekre is keresi a választ dr. Farkas Klaudia, a Szegedi Tudományegyetem ÁOK I. sz. Belgyógyászati Klinika egyetemi tanársegédje, belgyógyász szakorvosa, valamint munkatársai.

Kell-e szednem gyomorvédőt?

Orvos valaszol - Dr. Pászthory Erzsébet

Üdvözlöm! 8 éve colitis ulcerosat állapítottak meg. 3 hete sajnos kórházban voltam, ahol fekélyes vastagbélgyulladást és krónikus vérszegénységet állapítottak meg. Kaptam vért, infúziót, gyógyszereket. Itthonra kaptam imurant, medrolt és salofalkot.