Boncolás téma

Mi történik a holttesttel?

WEBBeteg - Holányi Péter - 2018-05-22 17:25
Egy ember a hozzátartozójának a halálakor nem azzal foglalkozik, hogy mi történik a holttesttel, hanem legfőképp az elhunyt személy békés-nyugodt eltemetése az elsődleges. Ám a gyász enyhültével esetleg már sokan elgondolkodtak azon, hogy amikor valaki meghal a kórházban vagy kórházon kívül - legyen ez magánterületen, közterületen - hova kerül a holtteste, hol és hogyan őrzik? Mi történik vele?

4 általános tévhit a patológiával kapcsolatban

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2015-12-01 17:25
Az egészségügyi ellátást végző szakemberek közül talán a legtöbb homály a patológusok munkáját fedi. Éppen emiatt lehet az, hogy a mai napig rengeteg tévhit és félreértés él a köztudatban velük kapcsolatban. Cikkünkben a négy leggyakoribb mítoszról rántjuk le a leplet.

Feljegyzések a holtak házából

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet - 2015-11-19 16:59
Megüli az épület folyosóját a fanyar, mégis édeskés „barna” szag. Ilyen szagot áraszt a lucskos ruha, ha több napig az áztatóvízben maradt. Ilyen az edény, ha napokig mosogatójára vár a dézsában. Ilyen a besózott fejes-káposzta, ha a reszeléket nem csavarják ki, és időn túl is saját levében ázik.

Halott a családban - Ügyintézés és gyász

WEBBeteg - Piroskáné Hajdu Petra, újságíró - 2011-04-21 07:37
A híradások szinte naponta számolnak be halálesetekről, de vajon tudjuk-e, hogy mi a teendő, ha a környezetünkben történik a tragédia.

Halott a vízben - Sokszor döbbenetes látvány

WEBBeteg - Dr. Ács Gábor, oxyológus † - 2010-07-03 21:05
Sokszor egy fél ország figyeli a híradásokban a vízbe veszett emberek tetemének kimentését, bár a vízihulla látványa, gyakran még a leggyakorlottabb szakembereket is megrázza. Az interneten szabadon szörfözhetünk a megdöbbentőnél megdöbbentőbb képek között.
A nemzetközi krimi-irodalomból és a mostanában igen divatos és népszerű különböző "helyszínelő" sorozatokból is ismert lehet az igazságügyi orvosszakértő személye. Vajon tényleg tudjuk mivel foglalkoznak? A WEBBeteg Dr. Turzó Csaba igazságügyi orvoszakértővel beszélgetett a szakma rejtelmeiről, a mindennapokról és a sorozatok igazságtartalmára is rákérdeztünk. Interjú.

A halál okának megállapítása

WEBBeteg - Dr. Ács Gábor, oxyológus † - 2010-02-20 17:33
A halál, bár életünk velejárója mindig megrázza az érintetteket. Ezért hasznos, ha tisztában vagyunk vele, hogy mit kell ilyen esetben tenni, mi fog történni a továbbiakban.
Súlya 50,8 kilogramm, étel nem, csak gyógyszer volt a gyomrában, kopasz volt, zúzódásokat találtak a testén, bordáit eltörte az újraélesztés, négy tűtől származó sebet fedeztek fel szívtájékán - sorolta a The Sun, a legnagyobb brit bulvárlap a Michael Jackson boncolásakor megállapított tényeket hétfői számában.

Elvégezték Michael Jackson boncolását

Független Hírügynökség - 2009-06-27 15:07
Kizárható az idegenkezűség Michael Jackson halála kapcsán - közölték a halottkémek, miután három órán át vizsgálták a sztár holttestét. A toxikológiai vizsgálatok - azaz, hogy volt-e gyógyszer a popkirály szervezetében halálakor - eredményére azonban akár hat hetet is várni kell.

Mit csinál egy igazságügyi orvosszakértő?

WEBBeteg - Dr. Kelemen Dóra, általános orvos - 2009-05-08 09:33
Az igazságügyi orvostan az orvostudomány olyan szakága, amely részben patológia, részben pedig jogtudomány, éppen emiatt az orvosszakértőnek sokrétű szaktekintélynek kell lennie, hogy munkáját a legkörültekintőbben tudja végezni. 

Boncolás: mikor kötelező és mikor nem?

WEBBeteg - Kelemen Dóra - 2009-04-22 07:33
Szerettük elhunyta után bizonyára sok emberben felvetődik a kérdés, hogy milyen esetekben szükséges vagy kötelező a boncolás.

Boncnokokat gyanúsítanak szervkereskedelemmel

Független Hírügynökség - 2008-11-04 14:19
Elhunytak szerveinek illegális felhasználásával gyanúsít az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) több Krivoj Rog-i törvényszéki boncolóorvost. A gyanú szerint a boncnokok a hozzátartozók megtévesztésével távolították el és használták fel a halottak szerveit, szöveteit.

Meghalt a visszavarrt karú férfi

Független Hírügynökség - 2008-07-20 08:30
Meghalt az a férfi, aki munkahelyi balesetben veszítette el az egyik karját; a felső végtagot Miskolcon a megyei kórházban varrták vissza. A férfi halálához valószínűleg vérmérgezés vezetett.

TTP infarktus

Orvos valaszol - Dr. Ujj Zsófia Ágnes - 2019-07-23 18:48
Tisztelt doktor nő! Ismét a TTP-s kérdező lennék. Unokaöcsém a fagyasztott plazma kapás közben kapott anafilaxiás sokkot. Ez mitől lehetett? Válaszát előre is köszönöm

TTP szivinfarktus

Orvos valaszol - Dr. Ujj Zsófia Ágnes - 2019-07-23 17:32
Tisztelt Doktor nő! Unokaöcsém 2017.júniusában torokgyulladással fordult a háziorvosához, aki épp szabadságon volt, igy az őt helyettesitő orvos Aktil Duót irt fel neki.A torokgyulladása el is múlt, de egy kis idő múlva émelygést, hányingert, gyeng