TTP szivinfarktus

Tisztelt Doktor nő! Unokaöcsém 2017.júniusában torokgyulladással fordult a háziorvosához, aki épp szabadságon volt, igy az őt helyettesitő orvos Aktil Duót irt fel neki. A torokgyulladása el is múlt, de egy kis idő múlva émelygést, hányingert, gyengeséget, sápadtságot tapasztalt igy vissza ment a háziorvosához, akkor már a saját körzetilyéhez, aki elküldte vérvételre.Öcsém ez idő alatt egy sötét szinü (vér csomót) fedezett fel a bőre alatt, ám ez másnapra el is tünt. A végtagjain láthatóak voltak foltok, mintha zúzódás nyomok lettek volna, de sehova sem ütötte be magát. Amikor a vérvételi eredmény elkészült, a körzeti doktor nő rendelési időben felment az öcsémékhez, a már kiállitott kórházi beutalóval, hogy sürgősen be kell őt vigyük a kórházba. Úgy is volt, bevittük, felvették asürgősségi osztályra. Kiderült, hogy súlyos vérszegénység lépett fel nála És egy idáig rejtett betegségére a TTP-re is fény, derült. A kórházban ahová vittük, kapott vért, amitől jobban lett. Másnap átszállitották egy másik kórházba, ahol folytatniuk kellett volna a ezelést. Unokaöcsémet, amint át szállitották a másik kórházba, elkezdett vérplazmát kapni. Egy kis idő elteltével anafilaxiás sokk lépett fel nála, ami annyira gyorsan zajlott, le, hogy semmivel sem tudták már megmenteni. Mivel nem telt el 24 óra az átszállítástól a halálig, felboncolták, de a boncmester máig tisztázatlan okból tovább küldte orvos igazságügyre. Rendőrségi nyomozás is volt, de az orvos igazságügy és a rendőrség szívrohammal indokolta az elhalálozását. A kérdésem az lenne, hogy ezt az állitólagos infarktust nem lehetett volna esetleg megelőzni? olvastam erről a TTP nevü betegségről, hogy vérrögöket okoz a szervezetben. És az ő esetében pont, hogy vérrög zárta el az artériát, ami miatt szivinfarktusa lett. Válaszát előre is köszönöm

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza boncolás témában

Kedves Kérdező! Utólag könnyebb okosnak lenni. A TTP máig halálos kórkép lehet. Nehéz a szövődményeit megakadályozni mert egyszerre vérzés és vérrög is kialakul, amik ugye ellentétesek, így a kezelésük igen nehéz. Valószínűleg nem lehetett volna megakadályozni az infarktust. Igazságügyi pedig biztos a gyors kezdet a szállítás miatt is volt.

Megválaszolva: 2019. július 23.

Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések

TTP infarktus
Tisztelt doktor nő! Ismét a TTP-s kérdező lennék. Unokaöcsém a fagyasztott plazma kapás közben kapott anafilaxiás sokkot. Ez mitől lehetett? Válaszát előre is...
Boncolási jegyzőkönyv
Tisztelt Szakértő! Gyermekem 2008 januárban meghalt. Azóta folyamatosan érdeklódök a Klinika pathológiáján, de a boncolási jegyzőkönyvet még nem készítették...
2 éves gyermek itp
Nyirokcsomó duzzanat, Hőemelkedés...
Emelkedett Anti-streptolizin O
Prothrombingén (G20210A) mutáció
Tisztelt Doktornő! 39 éves nő vagyok, átlagos/vékony testalkatú (177cm, 62kg) 3 éve, derült ki, hogy prothrombingén heterozigóta mutációm van. Trombózisom...