Agyműködés téma

Mit együnk a demencia megelőzése érdekében?

Több mint TestŐr

Helyes és egészséges táplálkozással segíthetjük agyunk működését, és megelőzhetjük a demencia kialakulását is. Megfelelő étkezéssel a depresszió tüneteit is csökkenthetjük, illetve több betegséget is elkerülhetünk.

Ételek, melyek javítják az agyműködést

drportal.hu

Az étrendünknek tagadhatatlanul egészségügyi hatásai is vannak, például a szív működésére, a testtömegindexre, a diabétesz kialakulására. Amit elfogyasztunk, az az agyunk működését is befolyásolhatja; az egészségtelen táplálkozás növelheti a pszichiátriai és neurológiai problémák kialakulását, mint például a depresszió vagy a demencia, míg az egészséges étrendek megóvhatnak minket.

Magnézium, a memóriajavító

WEBBeteg - Cs. K., fordító

Az agyban a megnövekedett magnéziumszint javítja a rövid-és hosszú távú memóriát, fejleszti a tanulási képességet – legalábbis ezt tapasztalták állatkísérletek során az idősebb és fiatalabb egereknél egyaránt.

Hogyan hat a nőkre a sport? - Kutatás

WEBBeteg - Cs. K. fordító

Azoknál az idősebb nőknél, akik hetente legalább 1-2 órát tornáznak, egy éven belül jelentősen javulnak a kognitív agyfunkciók – állítja egy új, kanadai tanulmány.

A zenetanulás javíthat a gyermekek nyelvi és az olvasási készségén

MTI

A zene- vagy énektanulás javíthat a hátrányos helyzetű gyermekek nyelvi és olvasási készségén egy amerikai kutatás szerint.

A terhesség elbutít? Vagy épp ellenkezőleg?

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos

A "rossznyelvek" szerint a terhesség alatt a nők agyi kapacitása csökken. Amerikai kutatók azonban egy nemrég elvégzett vizsgálat eredményeire hivatkozva ellentmondanak ennek a feltételezésnek.

Az étrenddel módosított bélflóra befolyásolja az agyműködést

MTI

Először sikerült kimutatniuk kutatóknak, hogy a táplálékkal a gyomorba bevitt baktériumok hatással lehetnek az emberi agy működésére.

A kétnyelvűség fürgévé teszi az agyat idős korban

MTI

A gyerekkoruk óta két nyelvet használó idős emberek agya nemcsak fürgébben működik, hanem gyorsabban is tud váltani a kognitív feladatok között azokéhoz képest, akik csak egy nyelvet beszélnek - derül ki egy friss amerikai tanulmányból.

Az agy belső kábítószere

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

Az agykéregben működő egyik finomszabályozó rendszer egy gátló és egy serkentő átvivő anyag felszabadulását akadályozva, központi szerepet játszik a tanulási-, a memória-folyamatok szabályozásában, a szorongásos és epilepsziás kórképek kialakulásában, és a drogfüggőséghez vezető idegi plaszticitási jelenségben.

A kóros gyűjtögetők agyműködése

MTI

A kóros gyűjtögetők, akik nem képesek megválni semmitől, sajnálják eldobni a másnak teljesen haszontalan dolgokat is, sokszor nem látják be, hogy problémájuk van. Amerikai kutatók agyi szkenneléssel most megmutatták, hogy ezeknek az embereknek valóban eltér az agyműködésük a szokásostól.