Étkezés téma

Hogyan ne hízzon karácsonykor?

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

Hízás nélkül túl lenni a karácsonyon? Első hallásra szinte lehetetlennek tűnik, pedig lehetséges! Nyugodtan ehet a bejgliből, ha közben nem feledkezik meg a céljáról.

Nem az ünnepi ételektől válunk túlsúlyossá

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró

Karácsony a szeretet és a család ünnepe, Jézus születésének a méltatása. A különféle szokások, szertartások számos ponton találkoznak, de abban mindenképpen nagy a hasonlóság, hogy ilyenkor ünnepi ételek sora kerül az asztalra. Vannak, akik ragaszkodnak a régen megszokott menüsorhoz, ami gyakorta zsírosabb, jobban megterheli a szervezetet, mások már a reformkonyha híveiként készítik a leveseket, a második fogásokat és a süteményeket.

Dietetikus: célszerű a szülőknek csomagolniuk az iskolások tízóraiját, uzsonnáját

MTI

Jellemző, hogy a szülők nem csomagolnak a gyermeknek uzsonnát, tízórait, hanem pénzt adnak, amelyből a gyermek a büfében vásárolja meg az ennivalót. Ez nem jó gyakorlat.

Nyári táborok - Mit tegyen, ha cukorbeteg vagy táplálékallergiás a gyermeke?

WEBBeteg - T. A., újságíró

A több mint 1200 elérhető táborturnus közül a hagyományos táborok mellett egyre több különleges témájú tábort találni. Régészkedhetnek, nagyjátékfilm rendezésében segíthetnek, vagy éppen kertészeti táborban ügyeskedhetnek a kicsik. Mi a helyzet, ha például cukorbeteg, táplálékallergiás vagy laktózérzékeny a gyermekünk?

A késői vacsora és a reggeli kihagyása rontja a szívroham utáni felépülés esélyét

MTI

A késői vacsora és a reggeli kihagyása négy-ötszörösére növeli a halál, egy újabb szívroham vagy az angina pectorisnak nevezett mellkasi fájdalom esélyét a szívinfarktuson átesett embereknél a kórház elhagyását követő 30 napban - állapították meg a szakemberek a European Journal of Preventive Cardiology című folyóiratban.

Egészséges, egyénre szabott napi étkezés

Több mint TestŐr

A legtöbb ember az időhiány miatt nem főz, hanem rendeli az ebédjét. De egyre több embert érdekel az, hogy egészségesen étkezzen. Összeválogatni, pontosan összeállítani egy egészséges napi menüt, úgy, hogy az változatos is legyen, nem egyszerű feladat, és erre sajnos nagyon kevés embernek van ideje. Ezért például a sportolók vagy az egészséges étkezés hívei olyan speciális, egyénre szabott napi ételcsomagot rendelnek, ahol a kalória, a szénhidrát, a zsír a személyes cél szerint van kiszámolva és összeállítva.

Életmódtanácsok tüdőrákkal küzdő betegeknek

WEBBeteg - Dr. Gyulai Nóra, tüdőgyógyász szakorvos

A tüdő rosszindulatú daganatában szenvedő betegek életminőségét és gyógyulási esélyeit jelentősen befolyásolhatja a gyógyszeres-sebészeti és sugárkezelésen kívül a betegek kezelések alatti és utáni életmódja.

A helyes étkezéssel meghosszabbítható az élet

Több mint TestŐr

Etimológiai felmérések szerint Európában a hagyományos mediterrán étrenden élők élnek a leghosszabb ideig. Távol-Keleten, Okinava-szigetén nem ritka az aggastyán kor. Az ott élők kevesebb húst és cukrot, zöldségből viszont sokkal többet fogyasztanak.

A szülői minta a gyerek számára a legerősebb nevelés

Több mint TestŐr

A szülő feladata, hogy gondoskodjon a gyerekének a testi és lelki fejlődéséről. Ez nemcsak az ellátására és a nevelésére, de a szülői mintamutatásra is vonatkozik. Például az étkezésre vagy az életmódra vonatkozó minta, amit otthon lát a gyerek, legtöbbször a gyerek egész életét és felnőttkori egészségét is befolyásolja.

Ma már a tojásfogyasztásra buzdítanak

Több mint TestŐr

Rengeteg A-, D- és különféle B-vitaminokat tartalmaz a tojás. Ezenkívül kiváló fehérjeforrás is. Ma már nem tiltanak senkit a tojásfogyasztástól, a benne lévő koleszterinről is kiderült, hogy erre a típusú koleszterinre szüksége van a szervezetnek.