Húsmentes étkezés 6 évesen?

Kedves Doktornő, Nekem van egy 6 éves kislányom. Aki életvidám, teljesen egészséges sokat mozog (állandóan táncol) , tehát minden szempontból szerintem életkorának megfelelő a fejlődése. Az egyetlen különbség a korosztályához képest, hogy szó szerint utálja a húst. Hogy ez miért alakult így ki azt nem tudom, de 1.5-2 éve már jelentősen kerüli a húst (előtte ette) . Most már odáig jutottunk, hogy ha meglátja a húst öklendezik tőle. Mi elfogadjuk és nem erőltetjük. Az óvodában a húson kívül elvileg normálisan eszik. A rizst, krumplit szereti. Estére tejfölt, sajtot paprikát, retket, (paradicsom nem) szokott enni meg pékárut. A kislányom fejlődése számomra a legfontosabb a kérdésem az lenne: A húsmentes étkezés esetén milyen ásványi anyagok, vitaminok és egyéb dolgok pótlásáról kell gondoskodnom, hogy a fejlődése probléma mentes legyen és a szervezet megkapja mind azt amire egy 6 éves kislánynak szüksége van? Kérem szépen önt amennyiben tud legyen olyan szíves részletesen válaszolni, hogy válaszát azonnal tudjam alkalmazni a mindennapokban. Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Irinyi-Barta Tünde válasza Gyermek étkezés, Vegetáriánus, Gyermek témában

Kedves Kérdező!

Ebben az életkorban nagyot változik a gyermekek ízlése, mit esznek meg, és mit nem. Amennyiben egészséges, jól fejlődik (testsúly, magasság) , akkor nem kell aggódni amiatt, hogy nem eszik húst. Lehet, hogy az állatok védelmezése/sajnálata miatt nem eszi most már, vagy a hús állaga miatt (én is pontosan így voltam vele kislány koromban...) . Jól teszi, hogy nem erőlteti, mert sok esetben a tukmálással csak rontanak a helyzeten a szülők. Hagyni kell, a későbbiekben akár helyre is állhat a válogatósság.

Ami az étrendet illeti: ideális, ha tejet illetve tejtermékeket szereti enni, mint pl. kakaó, reggelizőpehely tejjel, tejberizs, tejbegríz, pudingok, turmixok formájában talán még kívánatosabb egy kisgyermek számára. A tojást megeszi? Ha igen, az jó, mert a tojás (és a tej) fehérjéinek biológiai értéke magas, azaz jól hasznosulnak szervezetünkben, komplett fehérjének számítanak. Ha a tojást nem szereti, azt is meg lehet próbálni más formában kínálni, mint pl. madártej, házi túrókrém banánnal, mazsolával, stb., piskótás sütemények, túrógombóc, tojásos lecsó.

Mivel hús nélkül a fehérjebevitel csökken le, ezért javasoltam ezeket az ételféleségeket. A lényeg, hogy az ő ételei is legyenek változatosak, ne mindig csak a köretet egye. Készítsen neki sajtos-tejfölös, tejszínes tésztaételeket, rakott krumplit sajttal, tejföllel, tojással rakva, akár zöldséggel gazdagítva. A tészta is készüljön minél több tojásból.

Magas a fehérjetartalma még növények közül a kukoricának, hüvelyeseknek (bab, borsó, lencse) , a gabonaféléknek, az olajos magvaknak.

Vitaminok közül a B-vitaminok bevitele csökkenhet húsmentes étkezés esetén (mint pl. B12-vitamin, hiánya esetén növekedési lassulás, étvágytalanság jelentkezhet) , ennek pótlásáról beszéljenek a házi gyermekorvosukkal, ő mit javasol. B-vitaminokban gazdag az élesztő, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a tej és tejtermékek, a leveles zöldségek, salátafélék, a hüvelyesek, és a szója.

Ásványi anyagok közül kevesebb a vas, a kalcium és a cinkbevitel. Kalcium bevitelére kínáljanak olajos magvakat (szezámmag, napraforgómag) , diót (sütemények, tészták formájában is) , sajtot, tejtermékeket, mákot (sütemények, tészták) . Magas a vastartalma a zabpehelynek (kekszet is készíthetnek) , a babnak, diónak. Cinkben pedig gazdag a tökmag, a tojás.

Bízom benne, hogy hasznos információkkal, tippekkel szolgáltam. Minden jót kívánok, üdvözlettel:

Irinyi-Barta Tünde

 Irinyi-Barta Tünde
Irinyi-Barta Tünde okleveles táplálkozástudományi szakember
Kérdés: 2016. október 22., 09:28; Megválaszolva: 2016. október 24., 18:20
Kérdések és válaszok: Egészséges élet
Labor lelet
HPV elleni GARDASIL 9 oltás
Tisztelt Doktor Úr/Nő! A 13 éves unokámmal kapcsolatban kérdezem, hogy szükséges-e a HPV elleni GARDASIL9 oltás? Nagyon szélsőséges véleményeket...
Vércukor mérés kétszer -...
Laboreredmény