A vérnyomás csökkentése előnyös súlyos vesebetegség esetén

Medipress
megjelent:

A vérnyomás agresszív kezelése segít megőrizni a vesefunkciót, és megelőzi a művese-kezelés szükségességét néhány krónikus vesebeteg esetén.

A vizsgálatot vezető Lawrence J. Appel professzor szerint (Johns Hopkins Egyetem, Orvosi Kar) még sok kérdést tisztázni kell, de az eredmények azt sugallják, hogy meg lehet előzni, de legalábbis késleltetni lehet a végállapot-vese kialakulását. A vizsgálat 1094 vesebetegre terjedt ki, akiknél a magas vérnyomást agresszív kezeléssel 130/80 körüli értékre normalizálták.

Az előny leginkább a rosszabb állapotú vesével rendelkezőknél jelentkezett – akik vizelete fehérjét tartalmazott. Ebben a betegcsoportban huszonöt százalékkal alacsonyabb volt a végállapot-vesések aránya, szemben a javasolt 140/90-es értékre beállított csoporttal.

Azok között, akik viszonylag kevésbé voltak betegek – kevés, vagy egyáltalán nem volt fehérje a vizeletben – az agresszív kezelés gyenge hatású volt a vesebetegség szempontjából. A cikk javaslata szerint a kezelőorvosnak meg kell győződnie a vizelet fehérjetartalmáról, mielőtt agresszív kezelésbe kezdenének.

(Medipress)

Cikkajánló

A vese betegségére utaló jelek

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Vesebetegség
A vese betegségei kialakulhatnak önmagukban vagy rendszerbetegség részeként, szövődményeként. Magának a vesének az eltéréseit okozhatják a vesét megelőző szakasz betegségei, a vese eltérései vagy a vesét követő húgyutak rendellenességei.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.