Depresszió és koraszülés

MTI
megjelent:

Nemcsak az anyáknál, hanem az apák jelentős részénél is előfordul depresszió az újszülött érkezésekor - állapította meg egy kedden közzétett tanulmány.

A Journal of the American Medical Association (JAMA) mentális egészséggel foglalkozó különkiadásában megjelent dolgozat szerint átlagosan a kispapák mintegy 10 százaléka szenved a szülést megelőzően vagy azt követően depresszióban.

A baba fejlődése
9/1 Az első hónap
9/2 A második hónap
9/3 A harmadik hónap
9/4 A negyedik hónap
9/5 Az ötödik hónap
9/6 A hatodik hónap
9/7 A hetedik hónap
9/8 A nyolcadik hónap
9/9 A kilencedik hónap

Az apák depressziója a babák születése utáni három-hat hónapon belül a leggyakoribb, ekkor minden negyediket érinti a probléma - állítja a James Paulson által vezetett kutatócsoport. A nemzetközi összehasonlításból az derült ki, hogy az amerikai újdonsült apák tizennégy százaléka válik depresszióssá a baba érkezésekor, míg más országokban 8,2 százalékuk. Ezzel szemben egy 12 hónapos periódusban a férfiak 4,8 százalékánál jelentkezik depresszió. Az anyáknál több mint kétszer gyakrabban jelenik meg a terhességgel vagy szüléssel összefüggő depresszió, mint az apáknál, az összes szülő nő 24 százaléka érintett. Náluk is a szülést követő három-hat hónapban jelentkezik a csúcs, amikor az anyák 42 százaléka számolt be depresszióról.

A kutatók 28 ezernél több ember bevonásával készült 43 tanulmány adatait elemezték közleményükhöz.

(MTI)

Cikkajánló

A depresszióról részletesen

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Depresszió
A depresszió mára gyakori betegséggé vált, amely világszerte legalább 300 millió embert érint. Kezeletlen esetben a depresszió egy lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.