Magas koleszterinszint gyermekkorban

MTI
megjelent:

Különösen a túlsúlyos és elhízott fiataloknál ajánlott a rendszeres szűrés, valamint a tanácsadás életmódjuk megváltoztatására.

Ötből egy amerikai tinédzsernek egészségtelen a koleszterinszintje, amely felnőtteknél a szívbetegségek fő kockázati tényezője - közölte csütörtökön az Egyesült Államok betegségmegelőzési és járványügyi Központja, a CDC.

A jelentés szerint minél nagyobb volt a kamaszok testsúlya, annál nagyobb valószínűséggel mértek náluk túl magas koleszterinszintet, ám a normál testsúlyú tinik 14 százalékának is egészségtelennek bizonyult a koleszterinszintje. CDC kutatói egy 1999-től 2006-ig, 3125 tinédzser bevonásával lefolytatott felmérés adatait elemezték.

Megállapították, hogy a 12 és 19 év közötti fiatalok 20,3 százalékának az egészségesnek tartott értéknél magasabb a koleszterinszintje. Asleigh May kutatásvezető úgy véli, aggodalomra ad okot az eredmény, mert az abnormális vérzsírértékek hosszú távon szívbetegséghez vezethetnek.

Különösen a túlsúlyos és elhízott fiataloknál ajánlott a rendszeres szűrés, valamint a tanácsadás életmódjuk megváltoztatására.

"Minden fiatalra érvényes, hogy az egészséges étkezési szokások és a fizikai aktivitás bevezetése hosszú távon csökkenti az abnormális vérzsírszint és a szívérrendszeri betegségek kockázatát" - tette hozzá May.

Gyakori kérdések - Az orvos válaszol

Kedves Doktornő! Decemberi labor eredményemben a koleszterin értékem magas lett, ami még júniusban jó volt. Nem szeretem a húst, nagyon keveset eszem belőle, és a zsíros ételeket sem. Mitől lehet mégis magas?
Tisztelt Kérdező! Nemcsak a zsíros húsok, de a különféle „nassolnivalók” is károsak lehetnek, a hozzáadott cukor és a felhasznált hidrogénezett növényi olaj miatt. Ha a változtatások után továbbra is magas a laborérték, gyógyszer szedése javasolt.
Bővebben: Miért magas a koleszterinszintem? Az orvos válaszol>>

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg összeállítás - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.