DASH diéta: megfelelő étrenddel a szívelégtelenség is megelőzhető

Szerző: MTI

A magas vérnyomás kezelésére kidolgozott diéta hívei között lényegesen ritkább a szívelégtelenség megjelenése, mint az egyéb étrenden élők csoportjában. A biztató, svéd nők körében végzett vizsgálatról az Archives of Internal Medicine című szakfolyóirat számolt be.

Egy évtizeddel ezelőtt a legkiválóbb magas vérnyomással foglalkozó kutatók olyan étrendet állítottak össze, mely tabletták nélkül csökkenti az emelkedett vérnyomást. Így született a DASH diéta. Az angol betűszó szabad fordításban: Diétával Alaposan Szépítheted Hipertóniádat (DASH).

A DASH étrend sok zöldséget, gyümölcsöt, zsírszegény tejterméket tartalmaz, valamint magokat, halat, baromfit. Korlátozza viszont az állati eredetű zsír, a vörös húsok, a cukrozott ételek és üdítők fogyasztását.

Gyorsan csökkenti a vérnyomást

Gondosan ellenőrzött vizsgálatokkal igazolták, hogyha nem is mindig 14 nap alatt - mint azt a bevezetéskor ígérték -, és nem minden beteg esetében, de a magas vérnyomás a DASH diétával csökkenthető. Emily Levitan és munkacsoportja azt vizsgálta, hogy az így táplálkozók, illetve a DASH diétát nem tartó svéd asszonyok körében milyen gyakran jelentkezik a szívelégtelenség.

Az eredetileg emlőszűréssel foglalkozó programban 36.000, egészséges nő adatai között fölírták azt is, hogy a résztvevők hogyan étkeztek. A kérdőívek anyagának feldolgozásával vizsgálták, hányan voltak olyanok, akik a Svédországban népszerű DASH diétához ragaszkodtak és hányan ettek egészen másfajta kosztot.

Felére csökken a szívbetegség kockázata

Kiderült, hogy a DASH étrenden élőknek nemcsak a vérnyomása volt alacsonyabb, hanem hét év alatt körükben 51 százalékkal csökkent a szívelégtelenség bekövetkezésének kockázata is. Ez akkor is igaznak bizonyult, ha figyelembe vették az életkort, a dohányzást, a mozgást és más, szív- és érrendszeri betegségekre vonatkozó kockázati tényezőket is.

A DASH diéta ezek szerint nem csak az emelkedett vérnyomás értéket csökkenti, hanem valami egyéb módon is jót tesz a szívnek.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Szedhetik-e a szívbetegek az...

Az ACE-gátlók és az ARB-k (angiotenzinreceptor-blokkolók) általánosan alkalmazott gyógyszerek szívbetegeknél a vérnyomás csökkentésére és...

Élet szívelégtelenséggel

Gyakran a pangásos szívelégtelenségben szenvedő betegek arra panaszkodnak, hogy fáradtan ébrednek, mivel éjszaka vízszintesen feküdve nehezükre esik...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.