Magasvérnyomás-betegségem van?

szerző: Dr. Vágány Dénes
frissítve:

A magasvérnyomás-betegség (hipertónia) napjainkban és a jövőben is nagy jelentőségű népegészségügyi probléma lesz. A kórkép a lakosság 30-45 százalékát érinti, előfordulása az életkor előrehaladtával fokozatosan nő. Magas morbiditása és mortalitási kockázata miatt a korai felismerés és megfelelő kezelés kiemelten fontos a betegek számára.

Hogyan állítható fel a diagnózis?

A hipertónia diagnózisa felállítható többszöri ambuláns vérnyomás-meghatározás, 24 órás vérnyomás-monitorozás vagy otthoni vérnyomás-monitorozás révén egyaránt. Az aktuálisan érvényben lévő irányelv szerint 140 Hgmm feletti szisztolés és 90 Hgmm feletti diasztolés rendelői vérnyomás értékek esetén beszélünk magasvérnyomás-betegségről.

Hogyan mérjük helyesen a vérnyomásunkat?

A helyes otthoni vérnyomás-monitorozás megfelelő információt ad és segítséget nyújt orvosunk számára a diagnózis felállításában és a kezelési stratégia kiválasztásában.

A vérnyomást a felkaron mérjük, az egyéb (csuklón vagy ujjon) mérőeszközök használata nem javasolt. A vérnyomásmérés előtt legalább 5 perccel helyezkedjünk el egy csendes szobában hátunkat és karunkat megtámasztva. Reggel és este végezzük a méréseket 1-2 perc különbséggel. Magasvérnyomás-betegség áll fenn, ha 3-6 nap során regisztrált összes mérési eredmény átlagai alapján a szisztolés érték 135 Hgmm feletti és/vagy a diasztolés érték 85 Hgmm feletti.

Milyen lehetőségek vannak a hipertónia kezelésében?

A hipertónia megfelelő kezelése javítja a túlélést és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a szívelégtelenség és a stroke kialakulásának kockázatát.

Minden esetben javasolt, életmódra vonatkozó javaslatok:

  • Fizikai aktivitás: legalább 150 perc közepes intenzitású vagy 75 perc intenzív testmozgás hetente
  • Dohányzás abbahagyása
  • Mediterrán étrend, ≥200 g gyümölcs, ≥200 g zöldség, teljes kiőrlésű liszttermékek, magvak, 30-45 g rost, <5g só/nap, heti 1-2x hal, alkohol <20 g/nap férfiaknál és <10 g/nap nőknél
  • Ideális testsúly: BMI 20-25 kg/m2, derékkörfogat <80-88 cm nőknél, 90-102 cm férfiaknál

Elengedhetetlen az alapbetegség kezelése is

Ha valamilyen alapbetegség áll a hipertónia hátterében, a kiváltó ok megkeresése és kezelése (például alvási apnoe szindróma, vesebetegség, endokrinológiai betegségek) alapvető.

Gyógyszeres kezelés

A gyógyszeres kezelés szükségességét, a gyógyszerkombinációk alkalmazását a kezelőorvos mérlegeli a célvérnyomásértékek elérését szem előtt tartva.

További szükséges vizsgálatok

A magasvérnyomás-betegség diagnózisában, a hipertóniához kapcsolódó célszervkárosodások felmérésében a kardiológiai szakvizsgálat keretén belül elvégzett nyugalmi 12 elvezetéses EKG, szívultrahang és holter-EKG vizsgálatok nélkülözhetetlenek.

(Szerző: Dr. Vágány Dénes kardiológus, Oktogon Medical)

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

Kardioközpont - Dr. Sztancsik Ilona, kardiológus, aneszteziológus, intenzív terapeuta
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.