• Nem falja húsevő baktérium Schobert Norbi szívét

    Szerző: WEBBeteg

    Kemény antibiotikum kúrán van, de semmiféle húsevő baktérium nem falja a fitneszguru szívét vagy egyéb szerveit – derítette ki az WEBBeteg. Schobert Norbi saját laikus megfogalmazására fogja, hogy az a rémhír kezdett el terjedni róla, hogy menthetetlen. Orvosai szerint azonban pár héten belül felépülhet.

    A baj valóban nagy volt, komoly vírusfertőzéssel küzd Schobert Norbi, s még jó néhány napig kórházi kezelésre szorul majd, de húsevő baktérium nem támadta meg szervezetét. A fitneszguru egy influenza utáni bakteriális fertőzés miatt került újra kórházba, ennek köszönheti szívbelhártya gyulladását és azt, hogy újra műteni kellett a szívét.

    Hirdetés

    – Az október 10-i műtétet egy gyerekkori szívhiba miatt kellett elvégezni. Már régen tudtuk, hogy szükség lesz rá, s most a saját időbeosztásom szerint választottunk időpontot. A műtét remekül sikerült, ám minél hamarabb fel akartam épülni, s óriási erővel kezdtem bele az aktív munkába. Az operációval megbolygatott szervezetem azonban legyengült, így fogékonyabb voltam a fertőzésekre, de én magam nem vettem észre, hogy ekkora a baj – mesélte a mostani kórházi kezeléshez vezető láncolatot Schobert Norbi.

    Az ellenőrző vizsgálaton derült ki

    A fitneszguru kontrollra érkezett kórházba, amikor kiderült, hogy baj van. – Az ultrahangos vette észre, hogy valami nem stimmel a szívemmel. Azt mondta, még kezdeti stádiumban van a fertőzés, de már ez is elég volt ahhoz, hogy nyolc napot kelljen az intenzív osztályon töltenem, s újra műteni kellett. Az első műtét után mindössze egy napot kellett az intenzíven töltenem. Réka csak egy-két percre jöhetett be hozzám, a gyerekek egyáltalán nem.

    Az orvosok szerint staphylococcus endocarditisem, vagyis bakteriális szívbelhártya-gyulladásom van, amely valóban pusztítja a szívsejteket, ám nem úgy, mint a köznyelvben húsevő baktériumnak is nevezett baktérium – emlékezett vissza a fitneszguru, akit kórházi ágyán, telefonon értünk utol, és akinek elmondása szerint a második műtétkor embertenyérnyi felületen foltozták meg a szívét.

    Norbi az intenzív osztályról kikerülve készített egy képet a kórházi ágyon Rékával, amelynek képaláírása között szerepelt az, hogy „húsevő baktérium” támadta meg a szervezetét. – A staphylococcus is egy nagyon agresszív baktérium, ami pusztítja a sejteket, ezért használtam laikusan magam is a húsevő baktérium kifejezést – folyatta Norbi, aki szerint orvosi bravúr az, hogy 8 nap intenzív osztályos kezelés után végül teljes életet élhet majd.

    – A köznyelvben húsevő baktérium névvel szereplő baktérium nem szerepel a beteg kórtörténetében – tudtuk meg dr. Ofner Pétertől, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgató-főorvosától, aki hozzátette: Norbi állapota folyamatosan javul, stabil és orvosai a mielőbbi teljes felépülésén dolgoznak.

    Addig azonban hosszú lesz az út: a fertőzés miatti második műtét után hosszú lábadozás vár Norbira, aki arra számít, tavaszig csak a lábát lógathatja majd.

    Többféle staphylococcus baktérium létezik

    A staphylococcus baktériumnak többféle törzsét ismeri az orvostudomány, a torokfájdalomtól a gennyes kiütésekig okozhatnak tüneteket. A legtöbb halálozásért az MRSA (methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus), vagyis a köznyelvben húsevő baktériumnak nevezett törzs a felelős. Az MRSA egyike az úgynevezett szuperbaktériumoknak, melyek a legtöbb, vagy éppen majdnem az összes ismert antibiotikummal szemben ellenállók. Az MRSA a „sima” Staphylococcus aureusból fejlődött ki, amely a felnőttek harminc százalékánál előfordul anélkül, hogy gondot okozna, s ha mégis megbetegít, akkor jól kezelhető antibiotikumokkal.

    Az MRSA-val azonban más a helyzet: ez rengeteg problémát okoz világszerte, főként kórházi környezetben, ahol sok legyengült immunrendszerű ember gyűlik össze zárt helyen. Kedvelt helyük az intenzív osztály és a sebészet, ahol leginkább a sebeken keresztül vagy valamilyen eszköz (például katéter) révén kerülnek a szervezetbe, de a bőrön át is bejuthatnak.

    Az MRSA baktérium a harántcsíkolt izmokat támadja meg, azok között terjed iszonyatos gyorsasággal. Az MRSA-val fertőzött betegen először kisebb rovarcsípés-szerű sebek jelennek meg, majd ezekből (megfelelő kezelés híján) tályog és kelés alakulhat ki; ezután a véráramba jutva a baktérium tüdőgyulladást és akár halálos kimenetelű vérmérgezést is okozhat. A mai gyakorlat az MRSA-val szemben a beteg azonnali elkülönítése, és minden vele érintkező személy vagy tárgy azonnali fertőtlenítése – így, ha Norbi valóban ezzel fertőződött volna meg, Réka semmiképpen nem aludhatott volna vele egy ágyban.

    (WEBBeteg)

    Módosítva: 2012.12.16 05:11, Megjelenés: 2012.12.16 05:11
   • Cikkajánló

    Herpesz

    Herpesz

    Szponzorált tartalom

    Hogyan terjed a herpesz? Hogyan előzhetjük meg a kialakulását?

    Hüvelyszárazság

    Hüvelyszárazság

    Szponzorált tartalom

    A szülés utáni hüvelyszárazság és hüvelyi irritáció okai.

    Antikoaguláns kezelés

    Számos szív-érrendszeri betegség vagy állapot esetén szükségessé válhat a tartós antikoaguláns kezelés, amelynek célja a vér alvadásának huzamosabb ideig történő gátlása. Miért fontos a kezelés, és miért kell a betegnek követnie a gyógyszerszedésre vonatkozó orvosi előírásokat?

    Pacemaker - Mennyire kockázatosak a mobiltelefonok és más eszközök?

    Az elektromágneses teret sok elektromos készülék generálja, mely interferenciát okozhat a közelében lévő szívritmus-szabályozó pacemakerben, ami így a szívverést kellemetlenül megváltoztathatja.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.